fbpx
2

OMLET NA 100 SPOSOBÓW!

Omlety, omleciki, omletoski! 😀  Moja ulubiona opcja śniadaniowa 🙂 Dlaczego uważam, że to świetna alternatywa na pierwszy (i nie tylko) posiłek? Można je zrobić na milion sposobów. Mogą być na słodko, wytrawne, z owocami, z mięchem, z warzywami, mogą być i wysoko tłuszczowe/białko+niskowęglowodanowe i wysokowęglowodanowe a niskotłuszczowe (np. przed treningiem), można manipulować makro, a kaloryczność zazwyczaj od 200 do nawet 1000kcal jak ktoś się postara 😀 Dla niektórych osób ich zrobienie zajmuje za dużo czasu. Ja doszłam już do takiej wprawy, że zamykam się w 5 min. Co prawda omlet idzie na 15 min do pieca, ale w tym czasie oczywiście robie inne rzeczy 🙂 A przede wszystkim jest pyszny, pożywny i w zależności oczywiście od tego, co w niego wsadzimy – zdrowy!

No dobra, nikt chyba nie ma wątpliwości, że podstawą omleta są jajka 🙂 Cudowne jajka, pełen potrzebny nam zestaw aminokwasów, zdrowe tłuszcze, omega 3, lecytyna, tak baaardzo ważne i cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wiele wiele innych niezbęnych nam składników. Słyszeliście kiedyś, że można spożywać 2-3 jajka tygodniowo bo inaczej rośnie nam tez” zły” cholesterol? Wyrzućcie prosze to bzdety do kosza. Po pierwsze żadne badanie chyba ostatnecznie nie potwierdziło takiej zależności, a ostatnie badania wręcz temu zaprzeczają. No a poza tym dlaczego nie powinniśmy tak obawiać się o ten cholesterol pisałam już w innym poście 🙂 No więc u mnie idzie ok 20-30 jaj tygodniowo 🙂

Omlet można zrobić na samych jajach, ale oczywiście cała magia w dodatkach… No to co tam można dodać… Zaczniemy od „na słodko”.

DODATKI DO CIASTA NA OMLET:

BAZA: mąki- kokosowa (w wersji low carb, u mnie wchodzi najczęściej), gryczana, ryżowa i kasztanowa – bezglutenowe więc również polecam, kupić możecie je chociażby na fitness-food.pl  . No i tak na prawde każdą inną; zamiast mąki można dać płatki owsiane, jaglane lub ugotowaną kasze jaglaną (pycha!), amarantus poping (super pasuje też). Można też dodać białko dodatkowo lub zamiast mąki. Zazwyczaj na 3 lub 4 jaja daję 2 łyżki (jaglanej i amarantusu troche więcej) i często łyżke białka.

DODATKI: u mnie najczęściej wiórki kokosowe, chipsy kokosowe, mak albo nasiona chia. Super pasują nasiona i orzechy na ciasta – len, sezam, słonecznik, orzechy włoskie, laskowe, pistacje, lub poprostu masło orzechowe do masy, ale UWAGA! Ja sama czasem rzeczywiście dorzucam np. włoskie, ale orzechów i pestek nie powinniśmy zapiekać 🙁 Nienasycone kwasy tłuszczowe w nich zawarte utleniają się wówczas podwpływem temperatury i powstają tłuszcze TRANS, najgorsze co może być. Dlatego lepsza alternatywą jest dodanie ich już na gotowy omlet. Co jeszcze… Oczywiście owoce i warzywa 🙂  Można dodać pokrojone owoce (np jabłko w plastrach lub starte, rozgnieciony banan, maliny) lub warzywa (np. starta marchew lub puree z dynii). Albo inna alternatywa – po prostu wyciśnięty sok z pomarańczy czy cytryny też się super sprawdza 🙂 No i oczywiście suszone owoce! Daktyle, żurawina itp. Na tym pole do popisu się nie kończy 🙂 Omlet nie będzie „suchy” jeśli dodamy np troche oleju kokosowego, mleczka kokosowego lub dla fanów nabiału łyżke czy dwie jogurtu naturalnego. Aaaa no i oczywiście nie można zapomnieć o takich dodatkach jak kakao, cynamon, kardanom, przyprawa korzenna czy do piernika (uwaga a dodatki cukru). W takim omlecie można też przemycić np. ostropest plamisty, spirulinę, chlorellę, zieloną herbate, surowe kakao RAW, można dodać kawę (odrobinę naparu) . Na koniec odrobina sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia i moje ulubione słodzidło czyli erytrol (stewia lub ksylitol) także z fitness-food.pl . Na pewno jest jeszcze dużo innych dodatków, ale to na razie wszystko co przychodzi mi do głowy 🙂

DODATKI NA GÓRE:

Tu w zasadzie podobnie 🙂 Na pewno wszystkie owoce – świeże i suszone, marchew, puree z dynii, miodek, mleczko kokosowe samo lub np z awokado, z bananem, z kakao. Można użyć przecierów z owoców, konfitur, można zrobić kogiel mogiel:) Ja bardzo lubię tzw. domową nutelle czyli banan + awokado + kakao i odrobina mleczka kokosowego lub awokado + pistacje + mleczko i do blendera. Oczywiście nieśmiertelne masło orzechowe <3 no i całe orzechy i pestki na góre.  Można omlet polać puddingiem z nasion chia (chia +mleko), albo np puree z mango (mango z cynamonem) czy krem z daktyli zyli daktyle zblendowane z mleczkim kokosowym. Jedzący nabiały oczywiście mają sporo opcji z jogurtem. Kiedyś mieszałam jogurt z białkiem smakowym jako polewa – też pycha 🙂 Albo z kawą i była polawa kawowa. Oczywiście można iść na całość i użyć też czkolady! Najlepiej gorzka! 😛 Roztopiony olej kokosowy + gorzka czekolada roztopiona… Mmmm… I do tego np. mleczko kokosowe albo konfitura <3

JAK PIECZEMY/SMAŻYMY?

Jak sami widzicie propozycje są nie-do-wyczerpania 🙂 Jaki jest mój sposób na olmet? Ja ubijam białka (zazwyczaj 3-4 jajka) na mega stywno, zmniejszam obroty miksera, dodaje żółtka (nie zawsze daje wszystkie bo szczerze powiedziawsz po prostu wolę konsystencję takiego z przewaga białek), wybrane dodatki, proszek lub sode i erytrol i na koniec mąkę/kasze/amarantus/białko (najczęściej kokosowa) i potem już tylko chwileczke delikatnie wszystko mieszam. Mój trick jest taki, że omletów nie robie na patelni, tylko masę przekałam do slikonowej okrągłej formy spryskanej olejem i wkładam je do pieca na 15-20 min 180 stopni. Nie musze wtedy stać przy patelni i pilnować, nic się nie przypala, nie trzeba omletu obracać, a w tym czasie alb robię dodatki na górę, albo zupełnie coś innego 🙂 Polecam zapiekane omlety, są super! I fajnie wyrastają 😉 Ostatnio zaczęłam też robić MEEEGA omlety grubasy, np. od razu z 6-8 jaj i wtedy dziele go na dwa i połowe zjadam na śniadanie, a druga biore na wynos 🙂 Ale ale!!! Tak na prawdę wcale nie musicie ubijać białek. Wystarczy roztrzepać całe jajka, wymieszać z pozostałymi skłądnikami i też do pieca lub na patelnie 🙂 Omlet nie jest wówczas taki puszysty i wyrośnięty, ale też robi robotę i na pewno o oszczędność czasu!!!

Jaki jest mój ulubiony? Tyle ich w życiu jadłam, że nawet nie pamiętam 😀 Ale ostatnio najczęściej z mąką kokosową + białko, chipsy kokosowe, a na góre krem z pistacji lub z kaszą jaglaną i jabłkiem, cynamonem. Super wychodzą też z makiem (ok 2 łyżeczki) i z amarantusem (ok 6 łyżek popingu). Nieśmiertelny jest też u mnie marchewkowy – ten robie na mące żytniej + cynamon, starta marchew, orzechy laskowe, przyprawa korzenna lub do piernika, erytrol. Już sama nie wiem który polecić:P Kombinujcie!

Jestem cekawa waszych ulubionych omletów! Macie jakieś THE BEST OFF?? Jakieś inne pomysły niż moje? 🙂 Poniżej moje propozycje z okresu jakiegoś roku. Teraz nie zaczynam już dnia od tony owoców jak kiedyś (o tym w poście o śniadaniach B/T) ale równie dobrze taki omlet może wlecieć na kolacje, po treningowo 😉

DSC_7589

DSC_7663

DSC_7774

DSC_7888

DSC_7612

DSC_7405

DSC_7468

11951908_1629933513944950_307307924157172665_n

DSC_8429

DSC_7034

DSC_7126

DSC_7141

DSC_7169

DSC_7250

DSC_6405

DSC_6474

DSC_6480

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Komentarzy

  • Kamila

    Written on 27 października 2015

    Postarałaś się z tym postem 😀
    gdzie kupiłaś te silikonową formę ? Dziś szukałam i nie znalazłam takiej żeby pasowała na omlet … skorzystam z Twojego pomysłu i też zacznę piec omlety w piekarniku, bo zwłaszcza rano to mega oszczędność czasu 😀

    Odpowiedz
    • Olga Lewandowska

      Written on 27 października 2015

      Dzięki! 🙂 Ja mam swoją z Empiku ale już dawno kupiona. Dużo jest ich na allegro 😉

      Odpowiedz

Skomentuj