O mnie

Nazywam się Olga Lewandowska i jestem absolwentką wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego, gdzie 8 lat temu, na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, zdobyłam tytuł magistra. Od tego czasu w moim prywatnym gabinecie oraz w moich mediach społecznościowych zajmuję się tym, co kocham, oraz co robię najlepiej – uczę ludzi, jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich Podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Oprócz gotowego narzędzia-jadłospisu pomocnego w procesie zmiany, moim podopiecznym dostarczam również wiedzę oraz umiejętności niezbędne do przejścia tej niełatwej drogi

Dlaczego jeszcze Czarodziejka? Bo w mojej kuchni dzieje się magia – zarażam miłością do zdrowia, pysznego jedzenia oraz gotowania! A wszystko w duchu Self-Care, czyli w trosce nie tylko o zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Zaburzenia odżywiania? Znam! I dzięki temu wiem, jak Cię przed nimi ustrzec, jak zachować w tym wszystkim równowagę i nie zatracić się w zbędnym morzu restrykcji i ograniczeń.

Magia moich diet

Mój patent na dietę-niedietę to jadłospis będący jednocześnie połączeniem smaków, prostoty i użyteczności z elementami kulinarnej fantazji . Najlepszy plan żywieniowy to taki, który będzie możliwy do utrzymania przez pacjenta i niepostrzeżenie zmieni jego nawyki żywieniowe na zawsze, dlatego też każdą dietę opracowuję indywidualnie na podstawie preferencji smakowych, czasowych, współistniejących chorób oraz stylu życia Klienta. Moje jadłospisy zawierają więc część bardzo prostych i smacznych posiłków, kojarzących się nam z normalnym, codziennym żywieniem, jak np. zdrowsze wersje kanapek, owsianek, makaronów czy niedzielnych, domowych obiadów, oraz część potraw magicznych, dopieszczających Twoje kubki smakowe, dzięki którym ostatnie, o czym pomyślisz, to słowo „dieta”. Poznasz nowe smaki, nauczysz się, jak gotować jednocześnie zdrowo i bez uszczerbku na smaku i doświadczysz czaru takiego sposobu odżywiania na sobie. 

Od czasu do czasu pizza? A może drożdżówka czy Snickers? Jestem na Tak! Droga do odchudzania pod hasłem „już nigdy więcej nie zjem …” to równia pochyła do frustracji, podjadania i porzucenia diety, a także efektu jojo lub zaburzeń odżywiania. Nie proponuję diety do lata, a sposób odżywiania na lata.

Moje Specjalizacje

Jako dietetyk kliniczny współpracuję nie tylko z osobami, które pragną zmienić nieco swoją sylwetkę, nauczyć się zdrowo odżywiać czy poprawić samopoczucie, ale także z osobami chorymi. W zakresie moich specjalizacji znajdują się następujące jednostki chorobowe:

  • insulinooporność,
  • hipoglikemia reaktywna,
  • cukrzyca 2 i 1,
  • PCOS,
  • hiperandrogenizm,
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy,
  • Hashimoto,
  • inne choroby autoimmunologiczne jak np. celiakia, zespół SIBO, IBS, nietolerancje i alergie pokarmowe np. nietolerancja histaminy.

Oprócz studiów na Uniwersytecie Medycznym i 8-letniego doświadczenia w pracy indywidualnej z pacjentami oraz ich wynikami badań ukończyłam całą masę kursów i szkoleń z zakresu dietetyki klinicznej. Już dawno w zasadzie straciłam rachubę, ile ich było! Kilkadziesiąt szkoleń z zakresu insulinooporności, zdrowia tarczycy, chorób jelit i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, nietolerancji pokarmowych, chorób autoimmunologicznych, zaburzeń hormonalnych kobiet, analizy wyników badań krwi oraz z zakresu psychodietetyki i pracy z pacjentami indywidualnymi. 

Co jeszcze ?

W 2017 roku byłam jedną z pięciu nominowanych w plebiscycie „Fitness Motywatory” do nagrody najlepszego dietetyka roku. W latach 2017-2019 prowadziłam we Wrocławiu własną restauracjo-kawiarnię o nazwie „Bez Przesady” ze zdrowymi wypiekami oraz śniadaniami bez cukru oraz konserwantów. Kocham gotować, dlatego też stale pogłębiam umiejętności gastronomiczne nie tylko w swojej kuchni, ale także na warsztatach kulinarnych. Fotografia kulinarna – kolejna moja miłość! Jestem samoukiem i totalnym żywieniowym estetą. W latach 2016-2017 z ramienia Akademii Mistrzostwa Sportowego prowadziłam w całej Polsce kilkadziesiąt szkoleń z zakresu dietetyki podstawowej, klinicznej oraz sportowej. Aktywność Fizyczna – całe życie. Od 2020 roku prowadzę też swój sklep internetowy, w ramach którego mogę dać dodatkowy upust moim dietetyczno-kulinarnym pasjom tworząc dla Was jadłospisy, ebooki oraz kompleksowe wyzwania procesu zmiany, podczas których, wspólnie uczymy się, jak żyć zdrowo, jeść pysznie i nieskomplikowanie. 

ZAPISZ SIĘ NIEZOBOWIĄZUJĄCO DO FIT FOCZEK 8 NA STYCZEŃ!

.