Jak zrobić wege obiad by zawierał odpowiednie ilości białka? Jak zrobić pyszny wegetariański obiad, który zje cała twoja rodzina? A no wystarczy, że zrobisz Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege ! Ten przepis podbił serca moich FIT FOCZEK, łącznie z mięsożerczyniami! Wypróbuj go więc koniecznie choćby w ramach ograniczenia ilości mięsa w diecie.
Z czym zrobić tortillę wege?
Z czy zrobić wege tortillę? Pomysłów na wegetariański wrap jest mnóstwo! Najważniejsze jednak o czym powinnaś pamiętać, to oczywiście źródło białka w takim dniu. Na diecie bez mięsa i ryb bardzo łatwo o jego niedobory. W moim pomyśle na Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege źródłem białka jest oczywiście tofu oraz jogurt skyr. Inne szybkie warianty to np. hummus, fasola z puszki i ser sałatkowy. Kolejna opcja to serek śmietankowy, awokado / guacamole, mozzarella i pomidor. Dalej – kupna pasta z tofu, jajko na twardo, podsmażona cukinia czy bakłażan z czosnkiem. Warto pamiętać o instensywnych i aromatycznych przyprawach jak imbir mielony, czosnek, kmin rzymski czy wędzona papryka! Do warzyw i tofu koniecznie pamiętaj o dodatki sosu sojowego.
Inne moje przepisy z Tortillą:
Wysokobiałkowy obiad wege – jak zrobić?
Co można zrobić na obiad dla wegetarian z dużą ilością białka? Pomysłów na wysokobiałkowe wege obiady także jest cała masa, choć oczywiście zawsze będzie to trudniejsze, niż w przypadku przepisu z mięsem czy rybą. Gdzie więc szukać roślinnych źródeł białka w wegetariańskich czy wegańskich przepisach?
W daniu bez mięsa uwzględnij koniecznie źródło jednego z tych składników (a najlepiej kilku) : tofu, tofu wędzone, strączki jak ciecierzyca, fasola, soczewica, jajka, nabiał jak mozzarella, ricotta, skyr, halloumi, ser żółty, ser biały, ser sałatkowy, wegańskie produkty gotowe jak pulpeciki (np. z Dobrej Kalorii czy One Day More). Zaznaczam, że mleko nie jest dobrym źródłem białka.
Inne moje przepisy wege przepisy z białkiem:
Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege – przepis
- Rozgrzej piec do 190 stopni.
- Odciśnij ręką wodę z tofu. Pokrusz je palcami do miski na drobniejsze kawałki. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj 5ml oliwy, ok. 10ml sosu sojowego, trochę soku z cytryny, imbir mielony i paprykę wędzoną. Wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania nieco je rozdzielając (spiskach naczynie delikatnie oliwą w sprayu) i wstaw do pieca na 20 min (bez przykrycia).
- Warzywa – brokuł pokrój dużym nożem siekając różyczki i ich małe łodygi także – taki „brokułowy ryż”. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekaj, natkę pietruszki też.
- Rozgrzej 5ml oliwy na większej patelni. Podsmaż pod przykryciem brokuł, cebulę i marchew. W trakcie smażenia podlej ok. 10ml sosu sojowego, dopraw sola, wędzona papryką, imbirem i kminem rzymskim. No i na koniec posiekana natka! Witaminka C! Smażenie nie trwa długo.
- SOS – wymieszaj w miseczce jogurt lub gęstą wege śmietankę Creamo kokosowe z masłem orzechowym, solą, klonowym, sokiem z cytryny i sosem sriracha.
- Środek tortilli posmaruj sosem, na sos lecą warzywa (ułóż je lekko z boku – tak łatwiej zawinąć tortillę) i nasze upieczone tofu! Zawiń tortillę jak krokieta i gotowe!
- Jeżeli potrzebujesz pomocniczy krótki film z przygotowania (45 sekund) zerknij na tą ROLKĘ Z WEGE TORTILLĄ.
A więcej (setki!) przepisów na świetnie zbilansowane danie wegetariańskie i wegańskie już nie długo w mojej powstającej właśnie APLIKACJI FIT FOCZKI przepisami oraz jadłospisami! TUTAJ możesz zapisać się na listę zainteresowanych APKĄ oraz gdy się pojawi, przetestować darmowe demo!