Tortilla z tofu przepis

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

Składniki:

  • 1 tortilla pełnoziarnista (Lidl)
  • 80g tofu naturalnego
  •  sos sojowy
  •  50g skyra (lub Creamo kokosowe w wersji wegańskiej)
  •  10g masła orzechowego
  •  5g sosu sriracha (Lidl, Biedronka, inne markety)
  •  5ml syropu klonowego
  •  oliwa z oliwek (ilość w opisie)
  •  5g mąki ziemniaczanej
  •  sok z cytryny
  •  mielony imbir, papryka wędzona i kmin rzymski
  •  brokuł, ok. 80-100g
  • ok 50g marchewki
  •  ok 25g czerwonej cebuli
  •  natka pietruszki
  •  można dorzucić paprykę, ale ledwo już się zmieści w tortilli

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Jak zrobić wege obiad by zawierał odpowiednie ilości białka? Jak zrobić pyszny wegetariański obiad, który zje cała twoja rodzina? A no wystarczy, że zrobisz Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege ! Ten przepis podbił serca moich FIT FOCZEK, łącznie z mięsożerczyniami! Wypróbuj go więc koniecznie choćby w ramach ograniczenia ilości mięsa w diecie.

Z czym zrobić tortillę wege?

Z czy zrobić wege tortillę? Pomysłów na wegetariański wrap jest mnóstwo! Najważniejsze jednak o czym powinnaś pamiętać, to oczywiście źródło białka w takim dniu. Na diecie bez mięsa i ryb bardzo łatwo o jego niedobory. W moim pomyśle na Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege źródłem białka jest oczywiście tofu oraz jogurt skyr. Inne szybkie warianty to np. hummus, fasola z puszki i ser sałatkowy. Kolejna opcja to serek śmietankowy, awokado / guacamole, mozzarella i pomidor. Dalej – kupna pasta z tofu, jajko na twardo, podsmażona cukinia czy bakłażan z czosnkiem. Warto pamiętać o instensywnych i aromatycznych przyprawach jak imbir mielony, czosnek, kmin rzymski czy wędzona papryka! Do warzyw i tofu koniecznie pamiętaj o dodatki sosu sojowego.

Inne moje przepisy z Tortillą:

  1. Quesadilla z szynką i serem
  2. Omlet z tortillą, jajkiem i serem

Wege tortilla obiad bez mięsa

Wysokobiałkowy obiad wege – jak zrobić?

Co można zrobić na obiad dla wegetarian z dużą ilością białka? Pomysłów na wysokobiałkowe wege obiady także jest cała masa, choć oczywiście zawsze będzie to trudniejsze, niż w przypadku przepisu z mięsem czy rybą. Gdzie więc szukać roślinnych źródeł białka w wegetariańskich czy wegańskich przepisach?
W daniu bez mięsa uwzględnij koniecznie źródło jednego z tych składników (a najlepiej kilku) : tofu, tofu wędzone, strączki jak ciecierzyca, fasola, soczewica, jajka, nabiał jak mozzarella, ricotta, skyr, halloumi, ser żółty, ser biały, ser sałatkowy, wegańskie produkty gotowe jak pulpeciki (np. z Dobrej Kalorii czy One Day More). Zaznaczam, że mleko nie jest dobrym źródłem białka.

Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege – przepis

  1. Rozgrzej piec do 190 stopni.
  2. Odciśnij ręką wodę z tofu. Pokrusz je palcami do miski na drobniejsze kawałki. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj 5ml oliwy, ok. 10ml sosu sojowego, trochę soku z cytryny, imbir mielony i paprykę wędzoną. Wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania nieco je rozdzielając (spiskach naczynie delikatnie oliwą w sprayu) i wstaw do pieca na 20 min (bez przykrycia).
  3. Warzywa – brokuł pokrój dużym nożem siekając różyczki i ich małe łodygi także – taki „brokułowy ryż”. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekaj, natkę pietruszki też.
  4. Rozgrzej 5ml oliwy na większej patelni. Podsmaż pod przykryciem brokuł, cebulę i marchew. W trakcie smażenia podlej ok. 10ml sosu sojowego, dopraw sola, wędzona papryką, imbirem i kminem rzymskim. No i na koniec posiekana natka! Witaminka C! Smażenie nie trwa długo.
  5. SOS – wymieszaj w miseczce jogurt lub gęstą wege śmietankę Creamo kokosowe z masłem orzechowym, solą, klonowym, sokiem z cytryny i sosem sriracha.
  6. Środek tortilli posmaruj sosem, na sos lecą warzywa (ułóż je lekko z boku – tak łatwiej zawinąć tortillę) i nasze upieczone tofu! Zawiń tortillę jak krokieta i gotowe!
  7. Jeżeli potrzebujesz pomocniczy krótki film z przygotowania (45 sekund) zerknij na tą ROLKĘ Z WEGE TORTILLĄ.

A więcej (setki!) przepisów na świetnie zbilansowane danie wegetariańskie i wegańskie są już dostępne w mojej APLIKACJI FIT FOCZKI  przepisami oraz jadłospisami!

Co znajdziesz w aplikacji dietetycznej fit foczki?

Przede wszystkim ponad 1000 przepisów na różnorodne danie, które możesz łatwo filtrować wg praktycznych tagów (także wege). Przepisy dostępne są w różnych wersjach kalorycznych, tak, żeby można je dopasować do siebie i rodziny. W programie znajdziesz również:

  • licznik zjedzonych kalorii
  • tabele z zamiennikami składników
  • edytowalne listy zakupów
  • możliwość układania jadłospisów lub korzystania z regularnie dodawanych gotowych
  • dodawania dań do ulubionych
.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

2 października 2023

SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I MASŁA ORZECHOWEGO Z MAKARONEM

sklep z dietami i ebookami