Tortilla z tofu przepis

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

Składniki:

  • 1 tortilla pełnoziarnista (Lidl)
  • 80g tofu naturalnego
  •  sos sojowy
  •  50g skyra (lub Creamo kokosowe w wersji wegańskiej)
  •  10g masła orzechowego
  •  5g sosu sriracha (Lidl, Biedronka, inne markety)
  •  5ml syropu klonowego
  •  oliwa z oliwek (ilość w opisie)
  •  5g mąki ziemniaczanej
  •  sok z cytryny
  •  mielony imbir, papryka wędzona i kmin rzymski
  •  brokuł, ok. 80-100g
  • ok 50g marchewki
  •  ok 25g czerwonej cebuli
  •  natka pietruszki
  •  można dorzucić paprykę, ale ledwo już się zmieści w tortilli

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Jak zrobić wege obiad by zawierał odpowiednie ilości białka? Jak zrobić pyszny wegetariański obiad, który zje cała twoja rodzina? A no wystarczy, że zrobisz Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege ! Ten przepis podbił serca moich FIT FOCZEK, łącznie z mięsożerczyniami! Wypróbuj go więc koniecznie choćby w ramach ograniczenia ilości mięsa w diecie.

Z czym zrobić tortillę wege?

Z czy zrobić wege tortillę? Pomysłów na wegetariański wrap jest mnóstwo! Najważniejsze jednak o czym powinnaś pamiętać, to oczywiście źródło białka w takim dniu. Na diecie bez mięsa i ryb bardzo łatwo o jego niedobory. W moim pomyśle na Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege źródłem białka jest oczywiście tofu oraz jogurt skyr. Inne szybkie warianty to np. hummus, fasola z puszki i ser sałatkowy. Kolejna opcja to serek śmietankowy, awokado / guacamole, mozzarella i pomidor. Dalej – kupna pasta z tofu, jajko na twardo, podsmażona cukinia czy bakłażan z czosnkiem. Warto pamiętać o instensywnych i aromatycznych przyprawach jak imbir mielony, czosnek, kmin rzymski czy wędzona papryka! Do warzyw i tofu koniecznie pamiętaj o dodatki sosu sojowego.

Inne moje przepisy z Tortillą:

  1. Quesadilla z szynką i serem
  2. Omlet z tortillą, jajkiem i serem

Wege tortilla obiad bez mięsa

Wysokobiałkowy obiad wege – jak zrobić?

Co można zrobić na obiad dla wegetarian z dużą ilością białka? Pomysłów na wysokobiałkowe wege obiady także jest cała masa, choć oczywiście zawsze będzie to trudniejsze, niż w przypadku przepisu z mięsem czy rybą. Gdzie więc szukać roślinnych źródeł białka w wegetariańskich czy wegańskich przepisach?
W daniu bez mięsa uwzględnij koniecznie źródło jednego z tych składników (a najlepiej kilku) : tofu, tofu wędzone, strączki jak ciecierzyca, fasola, soczewica, jajka, nabiał jak mozzarella, ricotta, skyr, halloumi, ser żółty, ser biały, ser sałatkowy, wegańskie produkty gotowe jak pulpeciki (np. z Dobrej Kalorii czy One Day More). Zaznaczam, że mleko nie jest dobrym źródłem białka.

Tortilla z tofu, warzywami i sosem orzechowym wege – przepis

  1. Rozgrzej piec do 190 stopni.
  2. Odciśnij ręką wodę z tofu. Pokrusz je palcami do miski na drobniejsze kawałki. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj 5ml oliwy, ok. 10ml sosu sojowego, trochę soku z cytryny, imbir mielony i paprykę wędzoną. Wymieszaj. Przełóż do naczynia do zapiekania nieco je rozdzielając (spiskach naczynie delikatnie oliwą w sprayu) i wstaw do pieca na 20 min (bez przykrycia).
  3. Warzywa – brokuł pokrój dużym nożem siekając różyczki i ich małe łodygi także – taki „brokułowy ryż”. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebule posiekaj, natkę pietruszki też.
  4. Rozgrzej 5ml oliwy na większej patelni. Podsmaż pod przykryciem brokuł, cebulę i marchew. W trakcie smażenia podlej ok. 10ml sosu sojowego, dopraw sola, wędzona papryką, imbirem i kminem rzymskim. No i na koniec posiekana natka! Witaminka C! Smażenie nie trwa długo.
  5. SOS – wymieszaj w miseczce jogurt lub gęstą wege śmietankę Creamo kokosowe z masłem orzechowym, solą, klonowym, sokiem z cytryny i sosem sriracha.
  6. Środek tortilli posmaruj sosem, na sos lecą warzywa (ułóż je lekko z boku – tak łatwiej zawinąć tortillę) i nasze upieczone tofu! Zawiń tortillę jak krokieta i gotowe!
  7. Jeżeli potrzebujesz pomocniczy krótki film z przygotowania (45 sekund) zerknij na tą ROLKĘ Z WEGE TORTILLĄ.

A więcej (setki!) przepisów na świetnie zbilansowane danie wegetariańskie i wegańskie już nie długo w mojej powstającej właśnie APLIKACJI FIT FOCZKI  przepisami oraz jadłospisami! TUTAJ możesz zapisać się na listę zainteresowanych APKĄ oraz gdy się pojawi, przetestować darmowe demo!

CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

2 października 2023

SOS Z PIECZONEJ PAPRYKI I MASŁA ORZECHOWEGO Z MAKARONEM

sklep z dietami i ebookami