Prosta i pyszna Quesadilla szynka ser to przepis z 6 edycji wyzwania FIT FOCZKI które ruszyło 9.05.2022! W tej edycji mam aż 150 uczestniczek! I takie pyszne, proste, szybkie i zdrowe rzeczy jemy sobie na śniadania na naszej mądrej redukcji przez 7 tygodni! Do wyzwania możecie dołączam także w trakcie, więc podrzucam link i zapraszam! SPRAWDZAM WYZWANIE FIT FOCZKI 6.
Czy quesadilla jest zdrowa?
Jak najbardziej, dobrze zbilansowana, pełna wartościowych składników quesadilla ze źródłami białka, tłuszczy i warzywami będzie doskonałym pomysłem na fit śniadanie. Co więcej przepis na jej wykonanie jest banalnie prosty i nie zajmie nam wiele czasu. Ma więc wszystko, co lubię w daniach – smak, wartości odżywcze i krótki czas przygotowania. A jeśli lubisz takie smaki, koniecznie wypróbuj przepis na quesadille z awokado oraz omlet z tortillą.
Która tortilla jest najzdrowsza?
Tortille pełnoziarnistą w szafce kuchennej mam dosłownie zawsze. To super sposób na ciekawe i błyskawiczne śniadanie czy obiad! Możesz zawinąć w niej dosłownie wszystkie, 5 minut na patelni i mamy to! Pamiętaj jednak, że warto wybrać właśnie tą pełnoziarnistą! Będzie mieć dużo niższy indeks glikemiczny niż taki sam placek z białej, oczyszczonej mąki pszennej więc możesz spodziewać się po nim: wyższej sytości, większej ilości witamin i minerałów, niższego wyrzutu cukru oraz insuliny, a co za tym idzie – mniejsze ryzyko zmęczenia po posiłku!
A jeżeli wolisz śniadania na słodko, sprawdź przepis na podwójnie czekoladową owsiankę proteinową także z wyzwania Fit Foczek! PRZEPIS TUTAJ
Jak wykonać niskokaloryczną quesadillę z szynką i serem?
- Tortillę przekrój na pół, jedną część wrzuć na suchą patelnię, połowa mocy.
- Po ok 1-2 minutach wyłóż na nią szynkę oraz ser, przykryj drugą połową i dociśnij czymś lekko (ja położyłam na tortillę talerzyk).
- Smaż na średniej mocy aż się przyrumieni, odwróć na drugą stronę i także dociśnij. Cały czas smażenia to ok 5 min, aż się się rozpuści. Smażymy bez przykrycia! Z przykryciem tortilla się „zagotuje” a my chcemy chrupką.
- Jogurt wymieszaj z solą, pieprzem, czosnkiem i koperkiem.
- Tortillę przekrój na 3 trójkąty, wcinaj maczając w sosie. Do tego warzywko, np. pomidorki.