Jak upiec dynię? 7 przepisów z dyni dla Ciebie! I to nie byle jakich bo moich ulubionych! Dynia to absolutnie moje ukochane warzywo i jeden z niewielu powodów, dla których mogłabym polubić jesień. W tym wpisie podpowiem ci jak najlepiej upiec dynię i co zrobić z dyni. No i oczywiście, która dynia jest najlepsza! Podjęłam się dyniowego testu, w którym upiekłam 4 (a właściwie 5) rodzajów dyni! Zobacz która według mnie wypadła najlepiej, a która najsłabiej!
DYNIA – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Ile kalorii ma dynia? To zależy od jej odmiany, ale prawie wszystkie gatunki dyni mają ok. 30kcal / 100g oraz są bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Dynia zawiera też liczne składniki mineralne i witaminy jak: potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, witaminy A, E, B1, B2 oraz witaminę B3. Jest tez świetnym źródłem karotenów, głównie α-karotenu, ß-karotenu oraz luteiny. Indeks glikemiczny większości gatunków dyni jest niestety wysoki, choć dobra wiadomość – dynia Hokkaido, chyba najpopularniejsza ma najniższy, średni indeks glikemiczny, W dobrze zbilansowanych dania więc osoby z Insulinoopornością czy cukrzycą mogą ją spożywać.
KTÓRA DYNIA JEST NAJLEPSZA DO PIECZENIA?
Która dynia jest najsmaczniejsza po upieczeniu? Upiek w podobny sposób możesz każdą, ale moim zdaniem dwa gatunki maja po upieczeniu zdecydowanie najlepszy smak! Najlepszą pieczona dynię zrobisz z dyni Hokkaido oraz ewentualnie dyni Piżmowej. Dynie Muscat także wychodzi smacznie, ale jej miąższ jest już dużo bardziej wodnisty i lekko mdły. Dynia Nelson oraz Dynia Zwyczajna mają najmniej dyniowy, płytki smak i według mnie są najmniej smaczne. Podobno przepyszna jest także Dynia Di Napoli jednak nigdy jej nie robiłam.
CZY DYNIĘ SIE OBIERA?
Czy skórka dyni jest jadalna? Jeżeli chodzi o dynię Hokkaido i Piżmową, mają na tyle cienką i delikatną skórkę, że nie musisz ich obierać! Umyj je jedynie, a po upieczeniu, ugotowaniu czy usmażeniu ich skóra jest pyszna i jadalna! Inne rodzaje dyni musisz obrać przed jej przyrządzeniem. Nie musisz robiąc tego jednak nożem – jest to dość niebezpieczne i wymaga użycia siły. Jak najlepiej obrać dynię? Po prostu obieraczką do warzyw!
JAK PRZYPRAWIĆ DYNIĘ?
Jakie przyprawy do dyni? To zależy czy robisz dynię na słodko czy na słono! No i oczywiście też od tego, jakie danie chcesz w ogóle przygotować. Inne przyprawy zaproponuję do Szakszuki z Dyni, a inne do Curry z Dyni. Jeżeli chodzi o dynię pieczoną, którą możesz zjeść prosto po upieczeniu czy zrobić z niej fajną sałatkę. dynia na słodko to oczywiście miód lub odrobina syropu klonowego, cynamon i kardamon. Do dyni na słono po skropieniu oliwą możemy dodać np. wędzoną paprykę oraz kurkumę, lub czosnek granulowany, świeży rozmaryn i kmin rzymski lub świeża szałwia, sól i chili.
JAK PRZYGOTOWAĆ DYNIĘ?
Jak przyrządzić dynię? Dokładne receptury i pomysły znajdziesz niżej. Dynię możesz ugotować, przygotować na parze, usmażyć lub upiec. Dynia pieczona to zdecydowanie najsmaczniejszy wybór bo już samo takie pieczone warzywo jest pyszne! Tak jak pisałam wyżej do pieczenia najbardziej polecam ci Dynię Hokkaido lub Piżmową. Umyj dobrze warzywo i rozetnij je na pół dużym nożem na desce do krojenia. Dalej przetnij dynię na plastry / półksiężyce o grubości około 2 cm. Pamiętaj, że Hokkaido i piżmowej nie musisz obierać. Małym nożykiem wykrój środek nasienny. Ułóż dynię na blaszce piekarnikowej z papierem, skrop delikatnie oliwą (ja używam oliwy w sprayu – to w zupełności wystarczy) i dodaj przyprawy na słono lub na słodko.
JAK DŁUGO PIEC DYNIĘ HOKKAIDO I W JAKIEJ TEMPERATURZE?
Dynię Hokkaido i inne rodzaje dyni najlepiej piec w 220 stopniach przez 20 – 25 minut, a na kolejne 5 minut włącz w piekarniku funkcję grill – dzięki temu dynia fajnie się zarumieni! Ja po pierwszych 20 minutach zawsze sprawdzam widelcem, czy dynia jest już miękka i czy widelec w nią wchodzi. Jeżeli tak, włączam na 5 minut jeszcze funkcję grilla. Jeżeli jest jeszcze twardawa, piekę kolejne 5 minut i dopiero wówczas 5 minut z grillem!
+1100 ZDROWYCH PRZEPISÓW +50 Z DYNIĄ! ZDROWE ODŻYWIANIE Z APLIKACJĄ FIT FOCZKI!
Po 10 latach pracy jako gotujący dietetyk, tworzenia zdrowych przepisów i tysiącach metamorfoz podopiecznych stworzyłam swoją mobilną Aplikację FIT FOCZKI, które rewolucjonizuje już Polski rynek dietetyki i zmienia odżywianie Polaków na zdrowsze! W Aplikacji znajdziesz ponad +1100 pysznych i prostych przepisów z kaloriami i zdjęciami! Wszystkie przetestowałam i uwierz mi – jest tam niemal każdy przepis świata! Tylko zdrowiej… Bolognese, Carbonara, Schabowy, Sushi, Pierogi ruskie, Burgery, Tagliatelle, Zapiekanki z serem, Gnocchi, przepisy tajskie, włoskie, Gofry, Pancakes, Serniki, Brownie – no masa! Aplikację możesz pobrać na App Store lub Google Sklep w wersji darmowej, ale dostęp do wszystkich funkcji i przepisów odblokowany jest po wykupieniu subskrypcji. Aplikacja z powodzeniem może zastąpić usługę dietetyka, tylko dużo taniej i daje ci dużo więcej możliwości i narzędzi!
Dodatkowo w aplikacji dietetycznej Fit Foczki znajdziesz:
- licznik zjedzonych kalorii
- automatyczne listy zakupów
- gotowe jadłospisy, co 2 tygodnie nowy, w planie PREMIUM,
- możliwość ułożenia swojego idealnego jadłospisu,
- diety i posiłki dla osób z insulinoopornością i cukrzycą,
- kalkulator zapotrzebowania kalorii oraz deficytu kalorycznego na redukcji,
- turbo wygodne filtry do szukania dań (po kaloriach, makro, po rodzaju dania, po składnikach (np. pokaż przepisy z dynią),
- panel do monitorowania wagi i zmian pomiarów w czasie
- super społeczność zdrowych FIT FOCZEK!
PROSTE PRZEPISY Z DYNI:
Niżej znajdziesz mój ukochany i najprostszy przepis na Pieczoną Dynię z sosem Orzechowym i Ricottą. Oprócz tego podaję ci linki do innych moich TOPOWYCH dyniowych przepisów:
Z dyni możesz zrobić jednak dużo więcej super przepisów! W moim ebookach, jadłospisach i dietach dla pacjentów mam też receptury na Szakszukę dyniową, Krem z pieczonej dyni i batatów, krem z dyni i pomidorów, Kluseczki dyniowe, Leniwe dyniowe, Makaron w sosie dyniowo – serowym, Budyń z dyni a nawet dyniową pizzę. Moja mama Obłędny śniadaniowy przecier dyniowy (przepis wyżej) oraz zupę dyniową robi też do słoików!
PIECZONA DYNIA Z SOSEM ORZECHOWYM I RICOTTĄ:
- Ok 400g dyni Hokkaido przygotuj do pieczenia według powyższej instrukcji. Przed pieczeniem skrop ją delikatnie oliwa w sprayu, miodem (ok. 5-10g) i solidnie cynamonem oraz kardamonem. Piecz także według powyższej instrukcji, czyli 20 minut w 220 stopniach i 5 min dalej w włączona funkcją grill (do miękkości dyni).
- W tym czasie przygotuj sos – w filiżance wymieszaj dokładnie 12g masła orzechowego z 15ml wrzątku do połączenia.
- Dynię przełóż do głębokiego talerza. Obok dorzuć 125g serka Ricotta (pół opakowania) i skrop warzywo sosem orzechowym.
- Całość to 415 kcal (343kcal bez sosu) 40g W 20B 26T.
Masz ochotę na dużo więcej takich fajnych receptur? Oprócz przepisów tutaj na blogu odsyłam cię też do MOJEGO INSTAGRAMA gdzie także tego dużo! No i oczywiście aplikacja FIT FOCZKI – największa baza zdrowych przepisów w Polsce, gotowe sezonowe diety, licznik kalorii, listy zakupów i wiele innych!