Puree dyniowo-orzechowe

PUREE DYNIOWO-ORZECHOWE

Składniki:

  • ok 430g dyni Hokkaido (nie zwykłej dyni, a Hokkaido!)
  • 80ml mleka lub napoju roślinnego
  • 15g masła orzechowego
  • 1-2 łyżki erytrolu
  • 3-4 krople aromatu waniliowego lub laska wanilii
  • łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie łyżka izolatu białka (smak naturalny lub wanilia)
  • dodatek: 100g śliwek, moreli lub jabłek

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Puree dyniowo-orzechowe, czyli miska jesiennych smaków! Gdybym miała wybrać jeden posiłek, który do końca życia mam jeść codziennie to wybrałabym… właśnie to puree, serio!

Ten przepis zrobiłam na bazie dyni hokkaido. Jest ona dosyć zwarta, jej miąższ strukturą i barwą przypomina batata. Największym plusem tej dyni jest fakt, że po upieczeniu można ją zjadać ze skórką. Pieczenie wyzwala z dyni najwięcej aromatu, ale ogólnie rzecz biorąc, jest to warzywo dość neutralne i delikatne. Dlatego dobrze jest dobrać do niej ciekawe dodatki. W tym puree dynia doskonale komponuje się z orzechami i cynamonem. Wybierz dowolny rodzaj masła orzechowego – równie dobrze jak klasyczne arachidowe będzie smakować masło na bazie orzechów laskowych czy włoskich. Jeśli wolisz, do owoców możesz dodać więcej przypraw korzennych, jak choćby szczyptę kardamonu lub mielonych goździków.

Dynia jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza wartościowych składników odżywczych (np. karotenoidów). Mamy duże możliwości wykorzystania jej w kuchni, dlatego może być bazą wielu potraw. Poza intensywniejszymi dodatkami smakowymi warto zadbać w takim przepisie o odpowiednią ilość białka, którego dynia ma niewiele. W tym puree białka dostarcza izolat i mleko (częściowo także masło orzechowe). Jeśli potrzebujesz wersji wegańskiej lub bez nabiału, wybierz sojowe warianty tych produktów.

WYKONANIE – OBŁĘDNE PUREE DYNIOWO-ORZECHOWE

1. Dynię Hokkaido umyj i pokrój jak na filmie. Zawiń szczelnie w papier i piecz 20min w 220 stopniach w zawinięciu papierem/folią i dalej jeszcze 5 już bez zawinięcia (przypiecze się).
2. Miękka już dynię chwile przestudź i zblenduj z resztą składników puree.
3. Jeżeli serwujesz z owocami pokrój je, wrzuć do małego garnuszka z dwiema łyżkami wody, łyżeczką erytrolu, cynamonem i duś pod przykryciem około 5 minut.
4. Gęste puree przełóż do miseczki, a na górę dorzuć owoce!

Jeśli szukasz pomysłów na słodkie śniadania, koniecznie zobacz mój przepis na krem orzechowo-cynamonowy z tofu i jabłkiem albo serek labneh z musli i duszonymi owocami. A jeżeli potrzebujesz całkowicie skomponowanej diety, w której nie brakuje słodkości, polecam Ci mój jadłospis Słodki Odlot. Gwarantuje, że posmakuje każdemu, kto lubi jeść na słodko!

jadłospis słodki odlot

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami