KREM ORZECHOWO-CYNAMONOWY Z TOFU Z JABŁKIEM

MILUSI KREM ORZECHOWO-CYNAMONOWY Z TOFU Z JABŁKIEM

Składniki:

  • 180g tofu naturalnego
  • 25g masła orzechowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki erytrolu + łyżeczka do jabłek
  • 3 krople aromatu waniliowego Funky Flavors słodzony bez cukru
  • ok 60ml dowolnego mleka
  • cynamon, ok 1 łyżeczka + do jabłek
  • 1 małe/średnie jabłko
  • „szczypta” chipsów kokosowych lub migdałów

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Krem orzechowo-cynamonowy z tofu jabłkiem to jeden z tych przepisów, po których nie spodziewasz się zbyt wiele, po czym rzuca cię na kolana 😛 I potem robisz go wciąż i wciąż … Aż przez inflacje cena tofu i masła orzechowego nie zdyskwalifikuje tego smakołyku:P

Krem powstał oczywiście na potrzeby jadłospisu do wyzwania Fit Foczki. I dziewczyny tak jak i ja go pokochały! Tutaj podaje wam sporą porcje kremu z całej kostki tofu w towarzystwie owocu, ale takie smarowidło świetnie nadaje się też do posmarowania omletu czy naleśników! Ach – no przecież na pewno znasz już przepis na TE CUDOWNE FIR CYNAMONKI które robiłam właśnie z tym kremem!

Ja z tofu w zasadzie pokochałam się dopiero w zeszłym roku. Wcześniej, zapewne jak wielu innych czytelników, myślałam, że jest bezpłciowe… Nic bardziej mylnego! Tofu jest jak modelka – gdy nadasz mu „charakteru” podbije każdy wybieg 😛 No i oczywiście to świetny produkt, dzięki którego bez użycia mięsa i produktów odzwierzęcych uzupełnimy źródło biała w diecie! Na pewno wrócę do was jeszcze z przepisami na słone tofu, bardziej obiadowe.  A jeżeli chodzi o to na słodko, pamiętajcie koniecznie o dodatku soku z cytryny!

WYKONANIE MILUSI KREM ORZECHOWO-CYNAMONOWY Z TOFU Z JABŁKIEM:

  1. Odsącz tofu z zalewy i wrzuć do misy blendera.
  2. Dodaj dowolne mleko (tak – może być roślinne, wówczas mamy wege deser), erytrol, aromat, sok z cytryny (być może będziesz potrzebować ciut więcej, smakuj!), masło orzechowe, cynamon. Być może będziesz tez potrzebować odrobinę więcej mleka (lub ciut mniej) – zależy to trochę od konsystencji tofu oraz tego, jaką gęstość „papki” chcesz otrzymać Ty.
  3. Teraz wystarczy wszystko doooobrze zblendować! Aż do uzyskania gładziutkiego kremu.
  4. Jabłko obierz i pokrój w kostkę (gruszka też mile widziana). Wrzuć do garnuszka z łyżką wody, dodaj erytrol, cynamon i duś ok 5 min pod przykryciem. P.S. Pod koniec możesz też do jabłek dodać łyżkę mleka wymieszaną z łyżeczką budyniu bez cukru!
  5. Teraz nasz krem (najlepiej lekko schłodzony) przełóż do miseczki, dodaj obok nasze jabłka i chipsy kokosowe. No i gotowe!

No oczywiście, że czekam na wasze opinie! Zdjęcia, wiadomości i oznaczenia na Instagramie @olgalewandowska_dietetyk! Kolejne wyzwanie Fit Foczek już w maju, a jeżeli chcecie więcej słodkich posiłków na diecie, koniecznie zerknijcie na TEN JADŁOSPIS!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

12 września 2022

OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB

5 września 2022

PEŁNOZIARNISTE CIASTO ŚLIWKOWE Z KRUSZONKĄ

29 sierpnia 2022

QUESADILLA ŚNIADANIOWA SZYNKA, SER, AWOKADO

sklep z dietami i ebookami