Fit cynamonki orkiszowe bez cukru

FIT CYNAMONKI ORKISZOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Składniki:

CIASTO NA 8 BUŁECZEK:

  • 200g mąki orkiszowej (20g z tego do zaczynu)
  • 80ml mleka (ok 50ml z tego do zaczynu)
  • 15-17g drożdży świeżych (lub 7g suchych)
  • łyżeczka cukru (ok 7g)
  • 1 jajko
  • 40g masła
  • 60g erytrolu

KREM:

  • 150g naturalnego tofu
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 15-20g masła orzechowego
  • 3-4 krople aromatu waniliowego funky flavors
  • łyżka soku z cytryny
  • ok 20g erytrolu
  • 2-3 łyżki mleka

DO POSMAROWANIA: 

  • 1 żółtko
  • łyżka mleka
  • kropla aromatu waniliowego

LUKIER:

  • 4 łyżki zblendowanego na puder erytrolu
  • 1-2 łyżka wrzątku

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Fit Cynamonki Orkiszowe z kremem orzechowym to taki wypiek, przy którym chowa się wiele klasyków na cukrze, maśle i pszenicy! 1 sztuka to zaledwie 175 kcal więc na drugie śniadanie do kawki (nawet będąc na diecie) – to jak butelka zimnej wody po maratonie w Egipcie w lipcu…

Jak przygotować dietetyczne cynamonki bez cukru?

Mąkę pszenną, niskoodżywczą, o wysokim indeksie glikemiczny, zamieniamy na orkiszową pełnoziarnistą o indeksie niższym oraz większej zawartości witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Dzięki temu takie bułeczki spokojnie nadają się na posiłek nawet dla cukrzyków czy Insulinoopornych. Cukru użyjemy tylko 1 łyżeczkę – drożdże potrzebują cukrów prostych, by zacząć pracować. Ale całą resztę słodyczy nada nam bezkaloryczny erytrol, który nie wpłynie na nasz poziom glikemii po posiłkowej oraz wyrzut insuliny po posiłku -a więc nie spodziewajcie się senności po tym deserku! Dzięki temu cynamonki mogą zjeść nawet cukrzycy i insulinooporni (szczególnie z dodatkowym źródłem białka i tłuszczu)

Orkiszowe bułeczki z cynamonem – składniki

Masła damy niewiele, cynamonu dużo. Lukier – przecież spokojnie nada się do niego erytrol. A jak spróbujecie tego kremu orzechowego robionego na bazie tofu (super roślinne źródło pełnowartościowego białka, którego często w deserach niestety brak) nie będziecie już wyobrażać sobie bez niego życia 😛 Tak trzeba żyć kochani… 😛

To co – przekonałam was? Z jednej porcji wychodzi 8 sztuk mało/średnich bułeczek. Jeżeli w waszych domach grasują łasuchy, proponuję zrobić z podwójnej porcji! Ach – no i idealnie, jeżeli macie robot kuchenny lub mikser do ciasta drożdżowego, ale nawet bez niego dacie radę!

P.S. Film z wykonania cynamonek dostępny jest TUTAJ.

Jak wykonać fit cynamonki orkiszowe z kremem orkiszowym?

  1. Drożdże wymieszaj w małej miseczce z cukrem, ok50-60ml z naszej porcji mleka (najlepiej temp pokojowa, nie gorące), cukrem i 2ma łyżkami z naszej porcji mąki (czyli ok 20g). Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 min w ciepłe miejsce by zaczyn zaczął pracować (u mnie drożdże lecą koło kaloryfera).
  2. Do robota kuchennego lub dużej miski (może być też thermomix) wsyp resztę mąki, erytrol, 4 krople aromatu, 1 jajko, wyrośnięty zaczyn po 15-20 min stania i resztę naszej porcji mleka. Wyrób ciasto (mój robot po ok 6 minutach połączył ładnie całość, można też gnieść ręcznie). W trakcie wyrabiania dodaj roztopione masło, ale nie gorące! Gorące zabije drożdże. Ciasto powinno utworzyć zwarta, jedynie delikatnie klejącą kulę.
  3. Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zrobimy krem. P.S. Nie spodziewaj się, że ciasto jakoś szczególnie urośnie… Jedynie odrobinę zwiększy swoją objętość.
  4. W tym czasie tofu zblenduj na gładką masę z 1-2 łyżeczki cynamonu, masłem orzechowym, erytrolem, łyżką soku z cytryny, 2-3 krople aromatu i 1-2 łyżki mleka. Krem nie może być za rzadki by nie wypływał z bułeczek. Odstaw masę do lodówki.
  5. Po 1,5h przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Ugniataj ciasto ręką ok 5 min. Dalej rozwałkuj je na ala prostokąt. Posmaruj całe kremem tofu (jeżeli kalorie ci nie straszne, można posypać też całe ciasto pokruszonymi orzechami laskowymi lub migdałami). Zwiń w rulon/roladę od dłuższej strony. Roladę pokrój na 8 kawałków po ok 4 cm (8 bułeczek).
  6. Bułeczki ułóż pionowo, kremem do góry w małej tortownicy czy formie do pieczenia zachowując odstępy miedzy nimi (urosną po pieczeniu). Przykryj ścierką i odstaw na 15 min w ciepłym miejscu.
  7. Po tym czasie posmaruj je z wierzchu żółtkiem wymieszanym z chlustem mleka (ok 1 łyżka).
  8. Cynamonki pieczemy 25 min w 180 stopniach.
  9. Lukier – erytrol zblenduj na puder i wymieszaj go z odrobiną wrzątku. Tym lukrem posmaruj nasze gotowe już, upieczone bułeczki!

To tyle! Jeżeli wypróbujecie ten przepis podeślijcie koniecznie swoje zdjęcia lub wrzućcie je na swoje IG i oznaczcie mnie jako @olgalewandowskadietetyk – chciałabym docierać z takimi cudownymi przepisami i na Grenlandię 😛

Bezcukrowe słodycze – jak przyrządzić?

Jeśli jesteś fanem fit deserów i bezcukrowych ciast, koniecznie zapoznaj się z moimi ebookami, szczególnie ebook z bezcukrowymi słodyczami. Polecam również przepisy na:

CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami