Fit Cynamonki Orkiszowe z kremem orzechowym to taki wypiek, przy którym chowa się wiele klasyków na cukrze, maśle i pszenicy! 1 sztuka to zaledwie 175 kcal więc na drugie śniadanie do kawki (nawet będąc na diecie) – to jak butelka zimnej wody po maratonie w Egipcie w lipcu…
Jak przygotować dietetyczne cynamonki bez cukru?
Mąkę pszenną, niskoodżywczą, o wysokim indeksie glikemiczny, zamieniamy na orkiszową pełnoziarnistą o indeksie niższym oraz większej zawartości witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego. Dzięki temu takie bułeczki spokojnie nadają się na posiłek nawet dla cukrzyków czy Insulinoopornych. Cukru użyjemy tylko 1 łyżeczkę – drożdże potrzebują cukrów prostych, by zacząć pracować. Ale całą resztę słodyczy nada nam bezkaloryczny erytrol, który nie wpłynie na nasz poziom glikemii po posiłkowej oraz wyrzut insuliny po posiłku -a więc nie spodziewajcie się senności po tym deserku! Dzięki temu cynamonki mogą zjeść nawet cukrzycy i insulinooporni (szczególnie z dodatkowym źródłem białka i tłuszczu)
Orkiszowe bułeczki z cynamonem – składniki
Masła damy niewiele, cynamonu dużo. Lukier – przecież spokojnie nada się do niego erytrol. A jak spróbujecie tego kremu orzechowego robionego na bazie tofu (super roślinne źródło pełnowartościowego białka, którego często w deserach niestety brak) nie będziecie już wyobrażać sobie bez niego życia 😛 Tak trzeba żyć kochani… 😛
To co – przekonałam was? Z jednej porcji wychodzi 8 sztuk mało/średnich bułeczek. Jeżeli w waszych domach grasują łasuchy, proponuję zrobić z podwójnej porcji! Ach – no i idealnie, jeżeli macie robot kuchenny lub mikser do ciasta drożdżowego, ale nawet bez niego dacie radę!
P.S. Film z wykonania cynamonek dostępny jest TUTAJ.
Jak wykonać fit cynamonki orkiszowe z kremem orkiszowym?
- Drożdże wymieszaj w małej miseczce z cukrem, ok50-60ml z naszej porcji mleka (najlepiej temp pokojowa, nie gorące), cukrem i 2ma łyżkami z naszej porcji mąki (czyli ok 20g). Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 min w ciepłe miejsce by zaczyn zaczął pracować (u mnie drożdże lecą koło kaloryfera).
- Do robota kuchennego lub dużej miski (może być też thermomix) wsyp resztę mąki, erytrol, 4 krople aromatu, 1 jajko, wyrośnięty zaczyn po 15-20 min stania i resztę naszej porcji mleka. Wyrób ciasto (mój robot po ok 6 minutach połączył ładnie całość, można też gnieść ręcznie). W trakcie wyrabiania dodaj roztopione masło, ale nie gorące! Gorące zabije drożdże. Ciasto powinno utworzyć zwarta, jedynie delikatnie klejącą kulę.
- Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zrobimy krem. P.S. Nie spodziewaj się, że ciasto jakoś szczególnie urośnie… Jedynie odrobinę zwiększy swoją objętość.
- W tym czasie tofu zblenduj na gładką masę z 1-2 łyżeczki cynamonu, masłem orzechowym, erytrolem, łyżką soku z cytryny, 2-3 krople aromatu i 1-2 łyżki mleka. Krem nie może być za rzadki by nie wypływał z bułeczek. Odstaw masę do lodówki.
- Po 1,5h przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Ugniataj ciasto ręką ok 5 min. Dalej rozwałkuj je na ala prostokąt. Posmaruj całe kremem tofu (jeżeli kalorie ci nie straszne, można posypać też całe ciasto pokruszonymi orzechami laskowymi lub migdałami). Zwiń w rulon/roladę od dłuższej strony. Roladę pokrój na 8 kawałków po ok 4 cm (8 bułeczek).
- Bułeczki ułóż pionowo, kremem do góry w małej tortownicy czy formie do pieczenia zachowując odstępy miedzy nimi (urosną po pieczeniu). Przykryj ścierką i odstaw na 15 min w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie posmaruj je z wierzchu żółtkiem wymieszanym z chlustem mleka (ok 1 łyżka).
- Cynamonki pieczemy 25 min w 180 stopniach.
- Lukier – erytrol zblenduj na puder i wymieszaj go z odrobiną wrzątku. Tym lukrem posmaruj nasze gotowe już, upieczone bułeczki!
To tyle! Jeżeli wypróbujecie ten przepis podeślijcie koniecznie swoje zdjęcia lub wrzućcie je na swoje IG i oznaczcie mnie jako @olgalewandowskadietetyk – chciałabym docierać z takimi cudownymi przepisami i na Grenlandię 😛
Bezcukrowe słodycze – jak przyrządzić?
Jeśli jesteś fanem fit deserów i bezcukrowych ciast, koniecznie zapoznaj się z moimi ebookami, szczególnie ebook z bezcukrowymi słodyczami. Polecam również przepisy na: