Fit sernik na diecie – przepis na idealny deser
Fit Sernik Dyniowy z Solonym Karmelem to jeden z TOP 3 ulubionych ciast moich podopiecznych, klientów i obserwatorów. No i oczywiście mój! Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo sycące! A do tego niskokaloryczne, a wszystko przez dodatek cudownego warzywa Dyni! Dynia jest warzywem niskokalorycznym jednak o wysokim indeksie sytości. Oznacza to, że porcją np. upieczonej dyni Hokkaido można się naprawdę nieźle najeść, mimo, że nie dostarczymy sobie wielu kalorii.
Inne plusy Fit Sernik Dyniowy z Solonym Karmelem? Ciasta kojarzą nam się z czymś pysznym, pożądanym, ale raczej niezdrowym. A takim wydaniu jak tutaj, macie turbo zdrowy kawałek ciasta i przy okazji 1 dzienna porcja warzyw! Fit Sernik Dyniowy z Solonym Karmelem będzie dla was źródłem pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych i to bez dodatku cukru! Jeden naprawdę spory kawałek ma zaledwie 345kcal (klasyczny, tak duży miałby ok 500-700kcal) więc może być idealnym drugim śniadaniem do kawki nawet dla osób na diecie!
Kocham to ciasto!
Jak przygotować dietetyczny sernik dyniowy z solonym karmelem?
1. UPIECZ DYNIĘ – pokrój ją na kawałki, usuń gniazdo nasienne, skórkę możesz zostawić. Zawiń ją w folię i piecz w 220 stopniach przez 15 min, i dalej jeszcze 10 min już bez przykrycia folii.
2. SPÓD – zblenduj płatki owsiane, olej kokosowy, miód, orzechy erytrol. Spód od tortownicy o średnicy 22cm (średnia) wyściel papierem do pieczenia, spryskaj go delikatnie olejem, wysyp na niego składniki spodu i uklep je palcami. Wstaw do lodówki.
3. PUREE – Zblenduj dynię na puree z odrobiną mleka (ok 20ml) i cynamonu.
4. MASA – Składniki wymieszaj mikserem lub robotem np. w Thermomixie – ser na sernik, puree z dyni, żółtka jaj, erytrol, aromat, budyń waniliowy bez cukru.
Ubij białka jaj na sztywno. Dodaj je do reszty masy i wymieszaj delikatnie.
5. PIECZENIE – Masę przelej na spód i wrzuć sernik do pieca na 50-55min w 180 stopniach. Po upłynięciu czasu pozostaw sernik w piecu na 5 min, dalej uchyl piekarnik i zostaw jeszcze ciasto w środku do ostygnięcia pieca. Możesz też upiec sernik w kąpieli wodnej.
6. KARMEL – wlej na patelnię 75g miodu i mleko. Zostaw na paleni z włączoną kuchenką, ale pamiętaj, by od czasu do czasu mieszać, to bardzo ważne, zwłaszcza na końcu, gdy zacznie się ważyć. Pod koniec duużo mieszaj! Tak uratujesz karmel. Po ok 15-20 min gdy zacznie gęstnieć dodaj łyżeczkę masła i sól, wymieszaj i gotowe.
7. Karmel wlej na górę upieczonego i lekko przestudzonego sernika i zostaw na trochę do ostygnięcia. Jeżeli karmel zdąży ci wystygnąć i zgęstnieć na patelni, dodaj do niego po prostu trochę mleka i mieszając podgrzej ponownie.
*Bardzo pomocny może okazać się także krótki film z przygotowaniem sernika, który znajdziesz TUTAJ – FILM Z SERNIKIEM
Szukasz inspiracji na zdrowe, dietetyczne i pyszne dania? Świetnie trafiłeś! Dla wielbicieli fit deserów i ciast bez cukru mam kilka propozycji:
Koniecznie przetestuj moją nową aplikację dietetyczną Fit Foczki
Dla kogo przeznaczona jest aplikacja Fit Foczki?
- dla każdego, kto chce jeść zdrowo, pysznie i zrzucić kilka kilogramów
- dla wszystkich, którzy chcą znaleźć przepis dla siebie spośród 1000 propozycji
- lubią proste, funkcjonalne rozwiązania – w aplikacji znajdziesz listę zakupów, licznik zjedzonych kalorii
- chcesz jeść tylko to, co lubisz – w aplikacji utworzysz swój jadłospis
- co 2 tygodnie znajdziesz w niej nowy, gotowy jadłospis na 1650 lub 2000 kcal