Wegański makaron z sosem orzechowym to jeden, z tych przepisów, które pokochuje się na całe życie… Bo jest ekspresowy, bo bez smażenia, czy gotowania, bo wystarczy wymieszać, bo przepiękny i bo… przepyszny! Gdy nie macie ochoty na mięso, rybę, czy po prostu ich nie jecie – obiad idealny!
Z czym można zjeść wegański makaron ?
Przepis oczywiście pochodzi z jadłospisów uczestniczek mojego kultowego wyzwania FIT FOCZKI, a dokładnie z jego 6 już edycji, która ruszyła 9.05 i trwa w najlepsze (7 tygodni)! Więcej o nim możecie poczytaj TUTAJ, a opinie dania i zdjęcia makaronu w wykonaniu moich foczek załączam niżej. Następna, 7 edycja WYZWANIA FIT FOCZKI już we wrześniu!
W ramach wyzwania każda uczestniczka otrzymuje diety redukcyjne z mięsem oraz wege, a w tych pierwszych również staramy się limitować spożycie mięsa do ok 3 razy w tygodniu. Ale! Jednocześnie edukuję uczestniczki, jak dobrze bilansować swoją dietę, a nie da się tego zrobić bez odpowiedniej ilości białka w jadłospisie! Gdy znaleźć białko w taki wege daniu? A no np. w strączkach jak zielony groszek czy fasolka edamame. Oprócz tego pasowałaby tu także cieciorka oraz tofu, a i krewetki zgrały by się idealnie z Tęczowym wegańskim makaronem.
Obiad już masz, a pomysł na super śniadanie Quesadillę w 8 minut, także z naszego wyzwania znajdziesz TUTAJ! Krótki filmik pomocniczy z wykonania tego dania znajdziesz TUTAJ – FILM.
Jak przygotować wegański makaron z sosem orzechowym?
- Nastaw na gotowanie makaron w osolonym wrzątku, a w drugim garnku – groszek (jeżeli używasz fasolki Edamame wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 5-10 minut).
- Marchew obierz obieraczką do warzyw na wstążki, paprykę pokrój w cieniutkie paseczki, kapustę cienko poszatkuj.
- Sos – wymieszaj do połączenia składników masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, sos sriracha, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz starty na małej tarce kawałek imbiru oraz łyżkę wody.
- Do garnka po makaronie wrzuć ponownie ugotowany makaron, groszek lub fasolkę, garść liści szpinaku, kapustę, paprykę, marchew. Zalej całość sosem i wymieszaj. Gotowe! Piękne i pyszne! Czekam na wasze zdjęcia i oznaczenia a jakieś 100 innych redukcyjnych przepisów jak te czeka na Ciebie w wyzwaniu FIT FOCZKI! Dołącz do nas!
Czy makarony wegetariańskie są zdrowe?
Oczywiście 🙂 Dania wegetariańskie z pewnością powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Musimy jednak pamiętać, by odpowiednio je skomponować, by dostarczyły nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli lubisz jeść bezmięsnie, zajrzyj na mojego bloga po więcej przepisów: