wegański makaron z sosem orzechowym

WEGAŃSKI MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM

Składniki:

  • 50g pełnoziarnistego makaronu spaghetti
  • 60g marchewki
  • 60g czerwonej lub żółtej papryki
  • 80g czerwonej kapusty
  • 1-2 garści świeżego szpinaku
  • 80g zielonego mrożonego groszku lub fasolki Edamame (ewentualnie pierś z kurczaka lub krewetki jako źródło białka)
  • 20g masła orzechowego
  • 15ml sosu sojowego
  • 8ml syropu klonowego
  • 6ml sosu sriracha
  • 6ml octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1cm świeżego imbiru

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Wegański makaron z sosem orzechowym to jeden, z tych przepisów, które pokochuje się na całe życie… Bo jest ekspresowy, bo bez smażenia, czy gotowania, bo wystarczy wymieszać, bo przepiękny i bo… przepyszny! Gdy nie macie ochoty na mięso, rybę, czy po prostu ich nie jecie – obiad idealny!

Z czym można zjeść wegański makaron ?

Przepis oczywiście pochodzi z jadłospisów uczestniczek mojego kultowego wyzwania FIT FOCZKI, a dokładnie z jego 6 już edycji, która ruszyła 9.05 i trwa w najlepsze (7 tygodni)! Więcej o nim możecie poczytaj TUTAJ, a opinie dania i zdjęcia makaronu w wykonaniu moich foczek załączam niżej. Następna, 7 edycja WYZWANIA FIT FOCZKI już we wrześniu!

W ramach wyzwania każda uczestniczka otrzymuje diety redukcyjne z mięsem oraz wege,  a w tych pierwszych również staramy się limitować spożycie mięsa do ok 3 razy w tygodniu. Ale! Jednocześnie edukuję uczestniczki, jak dobrze bilansować swoją dietę, a nie da się tego zrobić bez odpowiedniej ilości białka w jadłospisie! Gdy znaleźć białko w taki wege daniu? A no np. w strączkach jak zielony groszek czy fasolka edamame. Oprócz tego pasowałaby tu także cieciorka oraz tofu, a i krewetki zgrały by się idealnie z Tęczowym wegańskim makaronem.

Obiad już masz, a pomysł na super śniadanie Quesadillę w 8 minut, także z naszego wyzwania znajdziesz TUTAJ! Krótki filmik pomocniczy z wykonania tego dania znajdziesz TUTAJ – FILM.

szybki i zdrowy wegański makaron

Jak przygotować wegański makaron z sosem orzechowym?

  1. Nastaw na gotowanie makaron w osolonym wrzątku, a w drugim garnku – groszek (jeżeli używasz fasolki Edamame wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 5-10 minut).
  2. Marchew obierz obieraczką do warzyw na wstążki, paprykę pokrój w cieniutkie paseczki, kapustę cienko poszatkuj.
  3. Sos – wymieszaj do połączenia składników masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, sos sriracha, syrop klonowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz starty na małej tarce kawałek imbiru oraz łyżkę wody.
  4. Do garnka po makaronie wrzuć ponownie ugotowany makaron, groszek lub fasolkę, garść liści szpinaku, kapustę, paprykę, marchew. Zalej całość sosem i wymieszaj. Gotowe! Piękne i pyszne! Czekam na wasze zdjęcia i oznaczenia a jakieś 100 innych redukcyjnych przepisów jak te czeka na Ciebie w wyzwaniu FIT FOCZKI! Dołącz do nas!

Czy makarony wegetariańskie są zdrowe?

Oczywiście 🙂 Dania wegetariańskie z pewnością powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Musimy jednak pamiętać, by odpowiednio je skomponować, by dostarczyły nam wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli lubisz jeść bezmięsnie, zajrzyj na mojego bloga po więcej przepisów:

CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami