Fit placki ziemniaczane z sosem kurkowym

PLACKI ZIEMNIACZANE Z SOSEM KURKOWYM

Składniki:

FIT PLACKI ZIEMNIACZANE 2 PORCJE:

  • 400g ziemniaków
  • 1 jajko
  • łyżka mąki pszennej lub orkiszowej (ok 10g)
  • ok 40g cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia (w wersji fit ok, 7g na 1 porcję, łyżka)
  • sól, pieprz

SOS KURKOWY 2 PORCJE:

  • ok 250g kurek
  • ok 40g cebuli
  • duży ząbek czosnku
  • 80ml śmietanki 12%
  • łyżeczka bulionu ze słoiczka Winiary
  • dużo świeżego koperku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka oliwy z oliwek

+ dodatkowo jajko jako źródło białka z potrawie

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Czy na diecie można jeść placki ziemniaczane?

Można, ale warto poznać kilka prostych trików, które zmniejszą ich kaloryczność i uczynią je daniem lepiej zbilansowanym. Placki ziemniaczane z sosem kurkowym to przepis, który posmakuje absolutnie każdemu. Od razu dodam tez, że kurki możecie zamienić na inne grzyby jak pieczarki, podgrzybki czy boczniaki. I tym sposobem mamy placki ziemniaczane z sosem grzybowym! Dodatkowo moją propozycją są dietetyczne placki ziemniaczane fit z nieco mniejsza ilością tłuszczu.

Fit placki ziemniaczane z patelni

Co dodać do ziemniaków na placki ziemniaczane?  Przepisy na placki ziemniaczane mogą się od siebie różnić, ale wszystkie są dość podobne – starte ziemniaki, cebula, jajko, odrobina mąki, sól, pieprz i olej lub oliwa do smażenia. W jednym przepisie ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a w innym o małych. Ja preferuje szybkie placki ziemniaczane więc ziemniaki blenduje w blenderze czy malakserze! Bardzo ważną sprawą jest, by odcisnąć z nich później nadmiar wody. Często do placków ziemniaczanych dodaje się tez czosnek. Jakie przyprawy do placków ziemniaczanych? Można klasycznie – sam sól i pieprz, a można poszaleć z przyprawami w wersji na słono – gałka muszkatołowa, kmin rzymski, kurkuma czy wędzona papryka.
Placki ziemniaczane jak zrobić
Odciskanie wody na sitku z blendowanych ziemniaków na placki ziemniaczane

Jak wykonać niskokaloryczne placki ziemniaczane?

Niskokaloryczne placki ziemniaczane fit to nie lada wyczyn. Same składniki nie są wysoko kaloryczne, jednak żeby zrobić chrupiące placki ziemniaczane musisz po prostu użyć dużo dobrze rozgrzanego oleju. Dietetyczne placki ziemniaczane w zasadzie różnią się tym, że smażymy je na mniejszej ilości tłuszczu. Nie będę wam mydlić oczu – nie wychodzą one wówczas aż tak chrupiące, ale gwarantuje, że całe danie i tak bardzo wam posmakuje!

Ile kalorii ma placek ziemniaczany na oleju i bez oleju?

Ile kalorii mają placki ziemniaczane? Jeden klasyczny placek ziemniaczany to ok 90-130 kcal, porcja 4 sztuk to ok 400-500kcal bez dodatków, a w 100g placki ziemniaczane smażone mają ok. 230-280 kalorii. Mój jeden placek to 65 kcal, a porcje 4 placków to ok 260 kcal bez sosu i dodatków. Całe placki ziemniaczane z sosem kurkowym to 517 kcal w porcji.

Placki ziemniaczane fit przepis
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym i jajkiem

Jak zrobić fit sos kurkowy?

Przepis na fit sos kurkowy czy grzybowy jest bardzo prosty i szybki. Zamień śmietankę 36 czy 30% na śmietankę 12%, nie szalej z ilością oliwy czy masła i odpowiednio dopraw sos. Sama zamiana śmietanki na lżejszą mocno już obniży kaloryczność sosu. Jakie przyprawy pasują do kurek i grzybów? Oprócz soli i pieprz może użyć gałki muszkatołowej, świeżego koperku, natki pietruszki, mielonej wędzonej papryki, granulowanego czosnku, kurkumy czy kminu rzymskiego (choć nie każdy go lub, jest charakterystyczny dla dań indyjskich). Grzyby kochają tez niewielki dodatek sosu sojowego. I pamiętaj, by nie smażyć ciągle pod przykryciem – grzyby puszczają wodę, a my nie chcemy, żeby totalnie ugotowały się na paćkę!

Dietetyczne placki ziemniaczane z sosem kurkowym – przepis

  1. Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój je w średnią kostkę.
  2. Wrzuć ziemniaki do misy blendera lub thermomixu i zblenduj na gładką masę. Możesz też zamiast tego zetrzeć je na tarce o drobnych oczkach (nie krój ich wcześniej w kostkę).
  3. Masę ziemniaczaną przełóż do sitka w misce i odstaw ziemniaki na minimum 30 min by odcisnąć z nich do miski wodę (ważne! patrz zdjęcie wyżej). Możesz też pouciskać ziemniaki na sitku łyżką by nieco im pomóc.
  4. W tym czasie możesz przygotować lekki SOS KURKOWY. Kurki umyj, cebulkę i czosnek pokrój. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż 3 minuty cebulę. Dorzuć kurki i czosnek. Smaż chwilę bez przykrycia, potem chwilę z przykryciem i ponownie bez. Bez – chcemy by nadmiar płynów odparował. Z przykryciem – grzyby szybciej miękną. W trakcie smażenia dodaj soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  5. Gdy kurki będą miękkie zblenduj śmietankę, łyżeczkę bulionu ze słoiczka, odrobinkę mąki i 2 łyżki podsmażonych kurek z cebulką i sosem który stworzyły. Wlej sos na patelnię z kurkami i podgrzej mieszając jeszcze z 3 minutki. Na koniec dorzuć świeży koperek.
  6. PLACKI – ziemniaki przełóż do miski. Wodę z nich wylej, ale skrobię, która zgromadziła się na dnie wody dodaj ponownie do ziemniaków. Dodaj także jajko, łyżkę mąki, drobno posiekaną lub startą na małej tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz (możesz poszaleć dodając kmin rzymski, gałkę muszkatołową i kurkumę). Wymieszaj.
  7. Rozgrzej oliwę na patelni. W wersji fit użyj ok 7g oliwy na porcję placków (łyżka). Jeżeli chcesz chrupiące placki – użyj więcej. Oliwę dobrze rozgrzej. Smaż placki z obu stron bez przykrycia (nie chcemy, by się ugotowały).
  8. Do placków przygotuj jajko sadzone z płynnym żółtkiem lub ugotuj jajko w koszulce jak ja. To główne źródło białka w tym daniu.
  9. Placki podawaj z sosem kurkowy i jajkiem oraz srogą porcją świeżego koperku!
  10. Chcesz krótki film pomocniczy z tych placków? Zerknij TUTAJ!

Inspiracje na dietetyczne potrawy z grzybami

Grzyby są wartościowym składnikiem diety, dlatego przygotowałam kilka przepisów na dania z nimi:

A 50 innych przepisów na pyszne, proste i zdrowe obiady? Znajdziesz je w:

CHCESZ WIĘCEJ DARMOWYCH FIT PRZEPISÓW? ZAPISZ SIĘ NIŻEJ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami