Pizza z Brokuła to przepis, który pochodzi z mojego nowego ebooka INSULINOBOOK „Insulinooporność – jak ją pokonać? + 66 przepisów low carb”. Przepisy w tej książce zostały skonstruowane tak, aby zapewnić idealny i stabilny poziom cukru przez cały dzień. Właśnie to jest jednym z najważniejszych czynników dotyczących zdrowia na długie lata.
JAK ZROBIĆ ZDROWĄ PIZZĘ Z NISKIM ŁADUNKIEM GLIKEMICZNYM?
Inny przepis na pizzę pełnoziarnistą, nieco bardziej klasyczną, bo na mące i drożdżach, znajdziesz TUTAJ. Jak zrobić zdrową pizzę z niskim ładunkiem glikemicznym? Czy na diecie można jeść pizzę? I jak zrobić pizzę dla osób z Insulinoopornością?
Jeżeli nie masz problemu z poziomem cukru, nawet będąc na diecie możesz czasem zjeść pizzę. Miej jednak na uwadze, że będąc na diecie redukcyjnej / odchudzającej najważniejszy jest deficyt kalorii. Pizza ma ok. 800 kalorii do nawet 2000 kalorii. Jedząc tak dużą ilość energii na jeden posiłek ciężko być w deficycie. Zawsze jednak możesz dokonać lepszego i gorszego wyboru! Lepszy – Margherita – mało dodatków to mniej kalorii. Dodatkowo polecam ci oddać komuś 2 czy nawet 3 kawałki, a do pizzy (a najlepiej przed jej zjedzeniem) zamów porcję warzywa (np. najprostsza sałatkę). Podaruj sobie już dodatek sosów czy oliwy.
Jeżeli masz Insulinooporność lub cukrzycę lub z jakiegoś powodu stosujesz dietę z niskim indeksem glikemicznym polecam ci zrobić pizzę pół na pół z mąki pszennej jasnej oraz pełnoziarnistej (link do przepisu dałam wyżej). Dzięki temu to danie będzie mieć dużo niższy ładunek glikemiczny. Ponownie pamiętaj koniecznie o dodatku warzyw do swojej pizzy, np. prostej sałatki. Jedzenie zacznij właśnie od warzyw, a dalej przejdź do pizzałki! Rozpoczynanie posiłku od białek, tłuszczy lub błonnika, a na końcu sięganie po węglowodany obniży po posiłkowy wyrzut cukru i insuliny we krwi.
DLACZEGO PIZZA NA BROKUŁOWYM SPODZIE?
Po pierwsze pizza z brokuła to obiad, który w jednej porcji dostarcza prawie całe dzienne zapotrzebowanie na warzywa oraz błonnik! Z jednej strony ciągnący ser, szynka i pieczarki, czyli cos dla smaku, podniebienia, z drugiej jednak – ogromna porcja zdrowia z małą ilością węglowodanów i kalorii. Brokuł to warzywo, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Ponadto zawiera sulforafan, czyli silny przeciwutleniacz, który pomaga chronić organizm przed nowotworami.
Jest to też przepis na bezglutenową pizzę, choć nie ma to większego znaczenia dla osób z Insulinoopornością, czy tez innych bez celiakii. A dużo więcej pomysłów na posiłki low carb, po krórych będziesz miał idealna glikemię znajdziesz w moim INSULINOBOOKU!
PRZEPIS NA PIZZA Z BROKUŁA :
- Pieczarki pokrój na plasterki i chwilkę podsmaż, by nie były surowe.
- Wrzuć do misy blendera /dużego rozdrabniacza/ termomixa brokuł – różyczki z ich łodygami i kawałek całej łodygi brokuła (jest jadalna, może poza samą, twarda końcówką). Rozdrobnij warzywo na 'ala ryż/wióry. Jeżeli potrzebujesz pomocy przy wykonaniu, zerknij na ten kilku sekundowy filmik pomocniczy TUTAJ FILM Z PIZZY BROKUŁOWEJ.
- W misce roztrzep rózgą jaja z parmezanem lub płatkami drożdżowymi, solą, pieprzem, bazylią, oregano i czosnkiem. Dodaj rozdrobniony brokuł i posiekaną drobno cebulkę. Wymieszaj łyżką do połączenia składników.
- Na patelni (najlepiej średnia ok. 24 cm) rozgrzej oliwę na średniej mocy. Wlej masę brokułową i wygładź ją łyżką. Smaż na niskiej – średniej mocy pod przykryciem, aż nieco się zetnie i zesztywnieje.
- Po ok. 10-15 minutach, gdy pizza zacznie się powoli ścinać, wyłóż na górę passatę pomidorową i rozsmaruj ją. Dorzuć szynkę, ser i pieczarki. Smaż pod przykryciem jeszcze około 5 min, a w tym czasie rozgrzej piec do 200 stopni. Patelnia leci jeszcze na koniec do pieca na 7 min (pod warunkiem, że Twoja patelnia nie ma plastikowych elementów!).
- UWAŻAJ wyciągając patelnię, bo jest mega nagrzana! Użyj rękawicy. Ściągnij pizzę na deskę do krojenia, przekrój na 6 kawałków. Połowa całej pizzy, czyli 3 kawałki, to 1 porcja.
