Pizza z dodatkiem mąki pełnoziarnistej to przecudowana alternatywa dla klasycznej pizzuni! Kto z nas jej nie kocha?? Chyba się taki nie urodził… Nie jedna dieta i odchudzanie legło już w gruzach, bo żyćko bez pizzy to nie żyćko 😛 To pół żartem – pół serio, ale chyba nawet bardziej na serio!
I tu wchodzę ja – Olga Lewandowska Dietetyk…. Z moim 8 letnim doświadczeniem i z podopiecznymi i w kuchni. Z wiedzą, że ucząc ludzi odżywiać się zdrowo, nie można pozbawiać ich tego, co lubią w swoim menu najbardziej nawet, jeżeli nie jest to super turbo fit, ma trochę za dużo węglowodanów i kalorii. No i z umiejętnością odnajdywania kompromisu w kuchni pomiędzy smakiem, kalorycznością a wpływem na zdrowie!
JAKI WPŁYW NA TWÓJ ORGANIZM MA PIZZA?
Także podrzucam wam przepis na niby klasyczną, domową pizzę na drożdżach, ale nieco w zdrowszej wersji! A to dlaczego? Pizza to przede wszystkim bomba węglowodanów prostych i duuża ilość oczyszczonej mąki pszennej (czyli o niskim typie). W związku z tym po jej spożyciu możesz spodziewać się dużego skoku cukru we krwi, równie dużego wyrzutu insuliny, a dalej nic tylko zjazd cukrowy 😛 Czyli jeden z najgorszych scenariuszy dla naszych naczyń krwionośnych, wrażliwości insulinowej i układu hormonalnego. No i ta ilość kalorii! W zależności od wyboru dodatków i wielkości pizzy, klasyk może mieć między 900-2000kcal. O ile nie jesteś mega turbo aktywny fizycznie, nadwyżka kaloryczna gwarantowana. Plusy jedzenia pizzy? Na pewno kilka ich jest, a w szczególności balans między tym co zdrowe, a tym co lubimy – a to bardzo ważny aspekt dla zdrowia psychicznego i dobrej relacji z jedzeniem!
CZYM RÓŻNI SIĘ MOJA PIZZA?
Chciałam stworzyć taki przepis, który zaspokoi nasza ochotę na tradycyjną pizzę (czyli nie jakaś pizza z kalafiora czy mąki konopnej), ale w nieco zdrowszej wersji. Czyli ograniczyć wyrzut cukru po jej zjedzeniu oraz ilość kalorii. I tak, choć część mąki pszennej oczyszczonej zamieniłam na pełnoziarnistą. Im więcej dacie pełnoziarnistej, tym pizza będzie „zdrowsza” ale też dalej będzie jej smakiem do klasycznej – wybór należy do was. Drugi aspekt – użyłam ograniczonej ilości sera jako jednego z najbardziej kalorycznych składników pizzy i postawiłam na ser light. Jeżeli chcecie użyć go więcej – śmiało! Zachęcam też do małej ilości dodatków lub bo dorzucania na pizzę warzyw! To super opcja na zwiększenie jej sytości i przemycenie błonnika i substancji odżywczych.
WYKONANIE PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ
- Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej (tak by nie były turbo zimne z lodówki). Drożdże rozpuścić w 75 ml ciepłej wody (ale nie gorącej by nie zabić drożdży), dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej (niski typ) oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20-25 minut do wyrośnięcia w dość ciepłym miejscu. Zaczyn powinien nieco urosnąć i zmienić konsystencję.
- Resztę mąki pszennej oraz mąkę pełnoziarnistą, przesiać przez sitko do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn drożdży. Zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
- Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie lub zagnieść mikserem planetarnym(ja używałam właśnie robota kuchennego).
- Wyrobione, nieklejące się (lub jedyne odrobinkę) ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po ok 1h wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagnieść w kulkę i odłożyć na kolejne ok. 7 minut pod ściereczką. Nieco urośnie.
- Blaszki (tortownice) spryskać oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozprowadzić palcami po całej powierzchni dna, formując cienki placek pizzy.
- Dodać sos pomidorowy, ser oraz pieczarki, suszone oregano lub inne dodatki.
- Odczekać ok. 15 minut, aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (ok. 250 stopni C) przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj świeżą bazylię, rukolę i gotowe!
- CHCESZ ZERKNĄĆ NA KRÓTKI FILMIK POMOCNICZY? WBIJAJ TUTAJ NA ROLKĘ Z MOJEGO IG Z TĄ PIZZĄ!
Czekam na wasze zdjęcia i oznaczenia pizzy na Instagramie! Dawajcie mi pliss koniecznie znać jak wyszła!
Przepis na tą pizzę pochodzi z mojego cyklicznego wyzwania FIT FOCZKI, znaleźć go możecie także w moich najnowszych jadłospisach na sklepie – JADŁOSPISIE REDUKCYJNYM, WEGETARIAŃSKIM oraz DLA KOBIET TRENUJĄCZYCH! Tam znajdziecie duuużo więcej posiłków, pysznych, prostych i zdrowych, spiętych w tygodniowy jadłospis o różnych kalorycznościach w ramach którego, możecie nauczyć się razem ze mną zdrowo-pysznie gotować! Wbijajcie na sklep i obczajcie zdjęcia ich posiłków oraz całe menu! Nieskromnie dodam, że moim zdaniem to najlepsze jadłospisy w PL!