PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki:

1 ŚREDNIA PIZZA

  • 75g mąki pszennej (ja używałam mąki do pizzy Primo Gusto o niskim typie0
  • 50g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 12g świeżych drożdży
  • 5g oliwy z oliwek
  • 5g cukru (łyżeczka)
  • ok 130g passaty pomidorowej
  • 60g mozzarelli light (lub więcej jeżeli nie patrzycie na kaloryczność)
  • 5-6 pieczarek
  • oregano, sól, bazylia
  • opcjonalnie rukola, pomidorki, wędlina, a może by tak pieczony bakłażan, cukinia…

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Pizza z dodatkiem mąki pełnoziarnistej to przecudowana alternatywa dla klasycznej pizzuni! Kto z nas jej nie kocha?? Chyba się taki nie urodził… Nie jedna dieta i odchudzanie legło już w gruzach, bo żyćko bez pizzy to nie żyćko 😛 To pół żartem – pół serio, ale chyba nawet bardziej na serio!

I tu wchodzę ja – Olga Lewandowska Dietetyk…. Z moim 8 letnim doświadczeniem i z podopiecznymi i w kuchni. Z wiedzą, że ucząc ludzi odżywiać się zdrowo, nie można pozbawiać ich tego, co lubią w swoim menu najbardziej nawet, jeżeli nie jest to super turbo fit, ma trochę za dużo węglowodanów i kalorii. No i z umiejętnością odnajdywania kompromisu w kuchni pomiędzy smakiem, kalorycznością a wpływem na zdrowie!

JAKI WPŁYW NA TWÓJ ORGANIZM MA PIZZA?

Także podrzucam wam przepis na niby klasyczną, domową pizzę na drożdżach, ale nieco w zdrowszej wersji! A to dlaczego? Pizza to przede wszystkim bomba węglowodanów prostych i duuża ilość oczyszczonej mąki pszennej (czyli o niskim typie). W związku z tym po jej spożyciu możesz spodziewać się dużego skoku cukru we krwi, równie dużego wyrzutu insuliny, a dalej nic tylko zjazd cukrowy 😛 Czyli jeden z najgorszych scenariuszy dla naszych naczyń krwionośnych, wrażliwości insulinowej i układu hormonalnego. No i ta ilość kalorii! W zależności od wyboru dodatków i wielkości pizzy, klasyk może mieć między 900-2000kcal. O ile nie jesteś mega turbo aktywny fizycznie, nadwyżka kaloryczna gwarantowana. Plusy jedzenia pizzy? Na pewno kilka ich jest, a w szczególności balans między tym co zdrowe, a tym co lubimy – a to bardzo ważny aspekt dla zdrowia psychicznego i dobrej relacji z jedzeniem!

CZYM RÓŻNI SIĘ MOJA PIZZA?

Chciałam stworzyć taki przepis, który zaspokoi nasza ochotę na tradycyjną pizzę (czyli nie jakaś pizza z kalafiora czy mąki konopnej), ale w nieco zdrowszej wersji. Czyli ograniczyć wyrzut cukru po jej zjedzeniu oraz ilość kalorii. I tak, choć część mąki pszennej oczyszczonej zamieniłam na pełnoziarnistą. Im więcej dacie pełnoziarnistej, tym pizza będzie „zdrowsza” ale też dalej będzie jej smakiem do klasycznej – wybór należy do was. Drugi aspekt – użyłam ograniczonej ilości sera jako jednego z najbardziej kalorycznych składników pizzy i postawiłam na ser light. Jeżeli chcecie użyć go więcej – śmiało! Zachęcam też do małej ilości dodatków lub bo dorzucania na pizzę warzyw! To super opcja na zwiększenie jej sytości i przemycenie błonnika i substancji odżywczych.

WYKONANIE PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

  1. Świeże drożdże ocieplić w temperaturze pokojowej (tak by nie były turbo zimne z lodówki). Drożdże rozpuścić w 75 ml ciepłej wody (ale nie gorącej by nie zabić drożdży), dodać 2 łyżki mąki pszennej tortowej (niski typ) oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 20-25 minut do wyrośnięcia w dość ciepłym miejscu. Zaczyn powinien nieco urosnąć i zmienić konsystencję.
  2. Resztę mąki pszennej oraz mąkę pełnoziarnistą, przesiać przez sitko do miski, wymieszać z solą, zrobić wgłębienie i wlać w nie rozczyn drożdży. Zagarniać łyżką mąkę do środka i mieszać składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę.
  3. Połączyć składniki w jedną część i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie lub zagnieść mikserem planetarnym(ja używałam właśnie robota kuchennego).
  4. Wyrobione, nieklejące się (lub jedyne odrobinkę) ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Po ok 1h wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką, chwilę zagnieść w kulkę i odłożyć na kolejne ok. 7 minut pod ściereczką. Nieco urośnie.
  6. Blaszki (tortownice) spryskać oliwą. Włożyć na środek kulkę ciasta, delikatnie spłaszczyć i rozprowadzić palcami po całej powierzchni dna, formując cienki placek pizzy.
  7. Dodać sos pomidorowy, ser oraz pieczarki, suszone oregano lub inne dodatki.
  8. Odczekać ok. 15 minut, aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (ok. 250 stopni C) przez ok. 10 minut. Na koniec dodaj świeżą bazylię, rukolę i gotowe!
  9. CHCESZ ZERKNĄĆ NA KRÓTKI FILMIK POMOCNICZY? WBIJAJ TUTAJ NA ROLKĘ Z MOJEGO IG Z TĄ PIZZĄ!

Czekam na wasze zdjęcia i oznaczenia pizzy na Instagramie! Dawajcie mi pliss koniecznie znać jak wyszła!

Przepis na tą pizzę pochodzi z mojego cyklicznego wyzwania FIT FOCZKI,  znaleźć go możecie także w moich najnowszych jadłospisach na sklepie – JADŁOSPISIE REDUKCYJNYM, WEGETARIAŃSKIM oraz DLA KOBIET TRENUJĄCZYCH! Tam znajdziecie duuużo więcej posiłków, pysznych, prostych i zdrowych, spiętych w tygodniowy jadłospis o różnych kalorycznościach w ramach którego, możecie nauczyć się razem ze mną zdrowo-pysznie gotować! Wbijajcie na sklep i obczajcie zdjęcia ich posiłków oraz całe menu! Nieskromnie dodam, że moim zdaniem to najlepsze jadłospisy w PL!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami