Kluczem do zrobienia świetnego dania inspirowanego kuchnią tajską jest wybór odpowiednich produktów. Szarpany kurczak z grzybami w sosie orzechowym ma co najmniej kilka takich składników, których nie warto pomijać ani szukać dla nich alternatywy. Nie są to żadne egzotyczne i trudnodostępne produkty. Mowa przede wszystkim o sosie sojowym, soku z limonki, imbirze czy makaronie ryżowym. Dostaniesz je dosłownie w każdym supermarkecie! Jak uda Ci się dodatkowo dostać suszone papryczki chili, ocet ryżowy czy grzyby shiitake, to już naprawdę mocno zbliżysz się do prawdziwej kuchni tajskiej, więc polecam Ci zajrzeć na dział kuchni świata w większym markecie lub zrobić zakupy przez internet.
Jak zrobić szarpany kurczak z grzybami?
Bazą tego przepisu jest makaron ryżowy. Jest on mega delikatny w smaku, przygotowuje się naprawdę ekspresowo (często wystarczy go zalać wrzątkiem na kilka minut!) i dodatkowo ma niski indeks glikemiczny (będzie idealna dla insulinoopornych). Bardzo chętnie chłonie smaki wszystkich dodatków – w tym przepisie przede wszystkim sosu!
Jak przygotować szarpanego kurczaka z grzybami w sosie orzechowym?
1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Pierś z kurczaka posmaruj delikatnie oliwą oraz sosem sojowym. Następnie zawiń w folię i piecz przez 20 min. Po tym czasie wyciągnij mięso i przy pomocy dwóch widelców poszarp mięso na drobniejsze „włókna”.
2. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (prawdopodobnie wystarczy zalać go gorącą wodą na ok. 10 minut).
3. W małej miseczce wymieszaj składniki sosu do ich całkowitego połączenia. Sos będzie miał fajną konsystencję, jeżeli użyjesz gęstego masła orzechowego. Jeżeli masz rzadkie masło i uzyskasz zbyt rzadki sos, możesz dodać do niego pół łyżeczki mąki ziemniaczanej, chwilę podgrzać (choćby w mikrofali) i wymieszać – wówczas zgęstnieje.
4. Pieczarki podsmaż na odrobinie oliwy. W trakcie smażenia podlej je łyżką sosu sojowego i dodaj pieprz.
5. Suszone grzyby zalej na 5 minut wrzątkiem i odcedź.
6. Połącz składniki dania – makaron, kurczaka, sos, grzyby, świeżą kolendrę i mielone, suszone papryczki chili, jeżeli je masz. Gotowe!
Polecam Ci wypróbować także innych obiadowych przepisów na moim blogu, np. kurczaka słodko-kwaśnego albo chili con carne z nachosami i śmietanką.
Chcesz spróbować kuchni tajskiej na bazie produktów dostępnych w Polsce? W moim sklepie znajdziesz Tajobooka zawierającego 40 przepisów na tajskie dania. Wszystkie receptury w odpowiednio zbilansowanej kaloryczności z zachowaniem oryginalnych, azjatyckich smaków! Koniecznie zajrzyj również do mojego sklepu po ebooki z przepisami, np. Obiadobook czy Insulinobook.