Kurczak słodko – kwaśny na diecie to jedno z dań z mojego TAJOBOOKA! Z miłości do tajskiej kuchni popełniłam pewnego razu ebook z azjatyckimi przepisami dla osób na diecie.
Dietetyczny kurczak słodko kwaśny – czy to możliwe?
Kuchnia tajska uznawana jest za zdrową. I myślę, że rzeczywiście tak jest, jednak na pewno nie są to w większość receptury niskokaloryczne… Sporo przepisów opiera się na smażeniu na głębokim tłuszczu, sporym dodatku orzechów czy mleczka kokosowego, który przecież jest dość wysoko energetyczne. A kto z osób będących na diecie, choć raz nie zatęsknił za Pad Thai czy Chińczykiem? W właśnie dla tych „nieszczęśników” zrobiłam Tajobook! Także łapcie jednak z jego bazowych przepisów na Kurczaka słodko – kwaśnego na diecie!
Po więcej zdrowych przepisów zajrzyjcie na mojego bloga oraz do dedykowanych ebooków, np. ebooka z obiadami, ebooka dla insulinoopornych czy ebooka ze śniadaniami.
Jak przygotować fit kurczaka w sosie słodko-kwaśnym bez cukru?:
1. Paprykę pokroić w kosteczkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki lub paseczki obieraczką Julienne.
2. Ananasa okroić ze skóry, pokroić w niewielką kostkę.
3. Piersi kurczaka także w kosteczkę. Doprawić solą i odłożyć.
4. Imbir i czosnek zetrzeć na małej tarce.
5. Ocet ryżowy wymieszać z klonowym, rybim, ketchupem, mąką i 40ml wody, odstawić (możesz też do dania dodać łyżeczkę erytrolu).
6. W woku lub na dużej patelni rozgrzać oliwę. Włożyć kurczaka i obsmażać go z każdej strony, co chwilę mieszając (ok. 5 minut). Pod koniec dodać starty imbir, czosnek.
7. Dodać paprykę i marchewkę i co chwilę mieszając, smażyć przez ok. 3 minuty.
8. Dodać ananasa, wymieszać i smażyć przez 2 minuty.
Zwiększyć ogień, wlać nasz sos i zagotować.
9. Podawać z ryżem i szczypiorkiem.