fbpx

CHILI CON CARNE Z NACHOSAMI I WEGAŃSKĄ SMIETANĄ

  • 30
  • 1
  • kcal 546
  • Węglowodany 22g
  • Białka 32g
  • Tłuszcze 27g

Składniki

  • 20g mielonej wołowiny
  • 120g passaty pomidorowej
  • 40g fasoli czerwonej
  • 30g kukurydzy
  • 1/3 czerwonej papryki
  • czosnek
  • cebula czerwona
  • kolendra świeża lub natka
  • 20g nachosy kukurydziane bez konserwantów
  • 25g Creamo kokosowego lub kwaśnej śmietany
  • łyżeczka oliwy

Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, wędzona, szczypta mielonego kuminu i curry, kolendra mielona) i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj passatę pomidorową i wodę (ok. 40ml). Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem. Gotuj około 20–30 minut. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku (sól, chili, pieprz cayenne, słodka papryka, ostra papryka, oregano, kmin rzymski).
Przełóż na talerz, wsadź w danie nachosy, dodaj kleks śmietany Creamo.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj