Makaron z tofu w sosie sojowym – danie idealne do smażenia w naczyniu typu WOK! Choć oczywiście zwykła patelnia wystarczy, to nie ukrywajmy, że dzięki temu naczyniu możecie poczuć, co to znaczy gotować prawdziwie po tajsku. Zwłaszcza że mamy tutaj typowe dla kuchni tajskiej produkty, takie jak sos sojowy czy przyprawy. Makaron ryżowy chętnie wchłonie wszystkie te smaki! Do tego dania nada się makaron ryżowy w zasadzie o każdej grubości, ale najbardziej uniwersalne są nitki 3 lub 5mm. Uważaj, bo makaron ryżowy lubi się sklejać. Warto przelać go zimną wodą po gotowaniu.
Jeśli chcesz zrobić danie całkowicie wegańskie, użyj syropu klonowego, a nie miodu. Miód nie jest wegański 😉
WYKONANIE – MAKARON Z TOFU W SOSIE SOJOWYM
1. Tofu pokrój w kostkę, pora w talarki, a czosnek drobno posiekaj.
2. Brokuła podziel na różyczki, następnie ugotuj go razem z makaronem.
3. Wymieszaj wodę z sosem sojowym, syropem klonowym lub miodem, tahini, mąką, odrobiną soku z cytryny, erytrolem i kawałkiem startego imbiru (ok 1cm).
4. Do mieszanki wrzuć pokrojone tofu i odstaw na bok.
5. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż por i czosnek. Po chwili „wyłów” tofu z sosu i dorzuć na patelnię. Oprósz je jeszcze mielonym imbirem. Podsmaż z porem, czasem mieszając.
6. Gdy tofu się obsmaży, dolej nasz sos. Po chwili zacznie gęstnieć. Dorzuć teraz ugotowany makaron i brokuł, następnie wymieszaj. Wykończ płatkami chili i szczypiorkiem i gotowe!
Polecam Ci wypróbować także innych obiadowych przepisów na moim blogu, np. makaronu z krewetkami w sosie z pieczonego czosnku albo chili con carne z nachosami i śmietanką.
Chcesz spróbować kuchni tajskiej na bazie produktów dostępnych w Polsce? W moim sklepie znajdziesz Tajobooka zawierającego aż 40 przepisów na tajskie dania. Wszystkie receptury w odpowiednio zbilansowanej kaloryczności z zachowaniem oryginalnych, azjatyckich smaków!