makaron z tofu w sosie sojowym

MAKARON Z TOFU W SOSIE SOJOWYM

Składniki:

  • 100g tofu
  • 100ml wody
  • 30ml sosu sojowego
  • 9g mąki ziemniaczanej
  • 8ml syropu klonowego lub miodu
  • 8ml tahini
  • łyżeczka erytrolu
  • kawałek świeżego imbiru
  • odrobina soku z cytryny
  • łyżka oliwy
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g makaronu ryżowego
  • ok 130g brokuła
  • płatki chili, mielony imbir, sól
  • szczypiorek lub natka pietruszki

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Makaron z tofu w sosie sojowym – danie idealne do smażenia w naczyniu typu WOK! Choć oczywiście zwykła patelnia wystarczy, to nie ukrywajmy, że dzięki temu naczyniu możecie poczuć, co to znaczy gotować prawdziwie po tajsku. Zwłaszcza że mamy tutaj typowe dla kuchni tajskiej produkty, takie jak sos sojowy czy przyprawy. Makaron ryżowy chętnie wchłonie wszystkie te smaki! Do tego dania nada się makaron ryżowy w zasadzie o każdej grubości, ale najbardziej uniwersalne są nitki 3 lub 5mm. Uważaj, bo makaron ryżowy lubi się sklejać. Warto przelać go zimną wodą po gotowaniu.

Jeśli chcesz zrobić danie całkowicie wegańskie, użyj syropu klonowego, a nie miodu. Miód nie jest wegański 😉

WYKONANIE – MAKARON Z TOFU W SOSIE SOJOWYM

1. Tofu pokrój w kostkę, pora w talarki, a czosnek drobno posiekaj.
2. Brokuła podziel na różyczki, następnie ugotuj go razem z makaronem.
3. Wymieszaj wodę z sosem sojowym, syropem klonowym lub miodem, tahini, mąką, odrobiną soku z cytryny, erytrolem i kawałkiem startego imbiru (ok 1cm).
4. Do mieszanki wrzuć pokrojone tofu i odstaw na bok.
5. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż por i czosnek. Po chwili „wyłów” tofu z sosu i dorzuć na patelnię. Oprósz je jeszcze mielonym imbirem. Podsmaż z porem, czasem mieszając.
6. Gdy tofu się obsmaży, dolej nasz sos. Po chwili zacznie gęstnieć. Dorzuć teraz ugotowany makaron i brokuł, następnie wymieszaj. Wykończ płatkami chili i szczypiorkiem i gotowe!

Polecam Ci wypróbować także innych obiadowych przepisów na moim blogu, np. makaronu z krewetkami w sosie z pieczonego czosnku albo chili con carne z nachosami i śmietanką.

Chcesz spróbować kuchni tajskiej na bazie produktów dostępnych w Polsce? W moim sklepie znajdziesz Tajobooka zawierającego aż 40 przepisów na tajskie dania. Wszystkie receptury w odpowiednio zbilansowanej kaloryczności z zachowaniem oryginalnych, azjatyckich smaków!

Tajobook

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

12 września 2022

OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB

5 września 2022

PEŁNOZIARNISTE CIASTO ŚLIWKOWE Z KRUSZONKĄ

29 sierpnia 2022

QUESADILLA ŚNIADANIOWA SZYNKA, SER, AWOKADO

sklep z dietami i ebookami