Czosnek daje ogrom możliwości w kuchni! Myślę, że najczęściej drobno go siekamy lub przeciskamy przez praskę, wyzwalając mocny, intensywny smak i aromat. W przepisie na makaron z krewetkami w sosie z pieczonego czosnku pokażę Ci prawdziwy game changer, dzięki któremu czosnek stanie się lekko orzechowy, kremowy i delikatny! Moje Foczki zrecenzowały to danie słowami: „Ten obiad to istny obłęd!”.
Jak zrobić dobry makaron z krewetkami?
Jak zmienić intensywność czosnku? Wystarczy odpowiednio go przygotować. W sosie do tego makaronu sekretnym elementem wykonania jest pieczenie. To właśnie ten sposób obróbki wpływa na wyjątkowy smak czosnku. Dzięki temu, że pieczony czosnek staje się delikatny i łagodniej pachnie, możemy użyć dużo więcej ząbków niż w przypadku sosu z dodatkiem siekanego czosnku. W tym przepisie na makaron z krewetkami czosnek gra pierwsze skrzypce. Pieczony czosnek może być także dodatkiem do zupy albo pasty kanapkowej.
Jeśli chcesz, by danie uzyskało jedynie subtelny aromat czosnku, połóż obok jego składników całe nieobrane ząbki czosnku (np. obok mięsa). Delikatniejszy smak będzie mieć także czosnek pokrojony w plasterki zamiast przeciśniętego przez praskę. A jak już jesteśmy przy takich kulinarnych trikach, to czy wiesz, że przeciskając czosnek przez praskę, wcale nie trzeba go obierać?
Mam nadzieję, że przekonałam Cię, że warto wyjść poza znane kulinarne schematy i spróbujesz czosnku w nowej odsłonie! Ten przepis pochodzi z mojego wyzwania Fit Foczki, a znajdziesz go także w Obiadobooku z innymi przepisami na smaczne, zdrowe i wyjątkowe obiady!
Czy makaron z krewetkami jest zdrowy?
Jak najbardziej! Wystarczy wybrać pełnoziarnisty makaron jako źródło węglowodanów złożonych. Źródłem białka będą w tym daniu krewetki, a oliwa zapewni odrobinę tłuszczu.
Jak wykonać makaron z krewetkami w sosie z pieczonego czosnku?
1. Rozgrzej piec do 220 stopni. Od całej, nieobranej, dużej główki czosnku odetnij górną część tak, aby odsłonić ząbki (czyli odkrawamy tak około 1/6 góry, by widzieć ząbki). Teraz zawiń czosnek w folię do pieczenia i piecz około 30 min.
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedź i przelej zimną wodą.
3. Krewetki rozmroź, jeżeli mają pancerze obierz (pamiętaj, że ważymy po rozmrożeniu). Posiekaj cebulę, cukinia w talarki i na pół.
4. Rozgrzej oliwę. Podsmaż pod przykryciem cebulę i cukinię i smaż pod przykryciem. Gdy cukinia zmięknie, dorzuć krewetki, sól, pieprz i smaż około 5-6 min (krewetki więcej nie potrzebują)
5. Teraz dodaj Creamo, odrobinę bulionu, wodę ok 50ml, sos sojowy. Odwiń też nasz upieczony czosnek i wyciśnij jego całą mięciutką już zawartość na patelnię (UWAGA! Będzie on gorący więc ciężko go wycisnąć dłonią; zróbcie to więc w rękawicy lub przyciśnijcie go nożem na desce, lub wystudźcie wcześniej).
6. Wymieszajcie do połączenia sosu z czosnkiem, dodajcie makaron i natkę pietruszki, ponownie wymieszajcie i gotowe!
Jeśli interesują Cię takie przepisy, na moim blogu znajdziesz także makaron w sosie cukiniowo-bazyliowym z krewetkami oraz tagiatelle z sosem pieczarkowym i kurczakiem.
51 przepisów na pyszne i szybkie obiady znajdziesz w moim Obiadobooku. Zachęcam też do obejrzenia innych moich ebooków, np. Insulinobook, Tajobook czy Śniadaniobook.