Przepis na obiad krewetki

MAKARON W SOSIE CUKINIOWO-BAZYLIOWYM Z KREWETKAMI

Składniki:

  • 140g cukinii
  • 50g jogurtu naturalnego, skyr lub greckiego
  • 10g nerkowców (jeżeli nie jesteś na redukcji daj 2 razy więcej)
  • 10g sosu sojowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 120g krewetek tygrysich lub ewentualnie piersi z kurczaka
  • 55g makaronu pełnoziarnistego (najlepiej penne)
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 20g pomidorów suszonych w oliwie
  • 30g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina soku z cytryny
  • sporawa garść bazyli świeżej

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Są takie przepisy, po których w zasadzie nie spodziewasz się zbyt wiele, a potem łapiesz tak zwanego Zonka:P I to jest właśnie Makaron w sosie cukiniowo-bazyliowym z krewetkami! Dość oryginalny sposób na krewetki, dla tych znudzonych klasycznym ich wydaniem. Aczkolwiek danie robiłam także w towarzystwie piersi z indyka i wyszło równie pysznie więc zachęcam do testów. Sercem jest tutaj bowiem sos cukiniowo – bazyliowy z orzechową nutką….

WYKONANIE MAKARONU W SOSIE CUKINIOWO-BAZYLIOWYM Z KREWETKAMI:

  1. Makaron ugotuj al dente i odcedź.
  2. Umyj krewetki i obierz jeżeli mają pancerzyki. Pokrój drobno cebulę czosnek, cukinię w kostkę.
  3. Podsmaż cebulę, czosnek i cukinię pod przykryciem na oliwie. Przyprawy – odrobina sosu sojowego, kurkuma, sól, pieprz i dorzuć garść świeżej bazylii.
  4. Lekko miękkie już warzywa zblenduj teraz z dodatkiem jogurtu i orzechów. Nie żałuj bazylii i dodaj odrobine soku z cytryny. P.S. Nie bardzo polecam blendować bezpośrednio na patelni bo będzie pryskać. Lepiej przełożyć składniki do misy rozdrabniacza i tam wszystko zblendować.
  5. Teraz na patelnię po warzywach wrzuć pokrojone w paski pomidory oraz krewetki. Nie dodawaj już oliwy, bo wystarczy ta na suszonych pomidorach, ale ustaw też niewielką moc kuchenki. Smażymy ok 5 min krewetki by odsmażyły się krótko z obu stron. Dopraw je solą i pieprzem.
  6. Teraz dodaj makaron i przełóż sos ponownie na patelnię z krewetkami, wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilę całość.
  7. Przełóż na talerz i udekoruj bazylią!

P.S. Tak sobie myślę, ze wykończenie dania Makaron w sosie cukiniowo-bazyliowym z krewetkami parmezanem byłoby wisienką na torcie!

A więcej takich pysznych przepisów, nawet na diecie redukcyjnej, znajdziesz w moich gotowych jadłospisach na sklepie oraz w ebooku z 50ma przepisami na pyszne i proste obiady OBIADOBOOK!

ebook z obiadami na diecie

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

15 stycznia 2022

FIT CYNAMONKI ORKISZOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

14 stycznia 2022

OBŁĘDNY KREM MANGO Z TOFU NA KANAPKI

12 stycznia 2022

DWA SŁODKIE ŚNIADANIA NA DIECIE – PYSZNE, SZYBKIE, ZDROWE!

sklep z dietami i ebookami