Są takie przepisy, po których w zasadzie nie spodziewasz się zbyt wiele, a potem łapiesz tak zwanego Zonka:P I to jest właśnie Makaron w sosie cukiniowo-bazyliowym z krewetkami! Dość oryginalny sposób na krewetki, dla tych znudzonych klasycznym ich wydaniem. Aczkolwiek danie robiłam także w towarzystwie piersi z indyka i wyszło równie pysznie więc zachęcam do testów. Sercem jest tutaj bowiem sos cukiniowo – bazyliowy z orzechową nutką….
WYKONANIE MAKARONU W SOSIE CUKINIOWO-BAZYLIOWYM Z KREWETKAMI:
- Makaron ugotuj al dente i odcedź.
- Umyj krewetki i obierz jeżeli mają pancerzyki. Pokrój drobno cebulę czosnek, cukinię w kostkę.
- Podsmaż cebulę, czosnek i cukinię pod przykryciem na oliwie. Przyprawy – odrobina sosu sojowego, kurkuma, sól, pieprz i dorzuć garść świeżej bazylii.
- Lekko miękkie już warzywa zblenduj teraz z dodatkiem jogurtu i orzechów. Nie żałuj bazylii i dodaj odrobine soku z cytryny. P.S. Nie bardzo polecam blendować bezpośrednio na patelni bo będzie pryskać. Lepiej przełożyć składniki do misy rozdrabniacza i tam wszystko zblendować.
- Teraz na patelnię po warzywach wrzuć pokrojone w paski pomidory oraz krewetki. Nie dodawaj już oliwy, bo wystarczy ta na suszonych pomidorach, ale ustaw też niewielką moc kuchenki. Smażymy ok 5 min krewetki by odsmażyły się krótko z obu stron. Dopraw je solą i pieprzem.
- Teraz dodaj makaron i przełóż sos ponownie na patelnię z krewetkami, wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilę całość.
- Przełóż na talerz i udekoruj bazylią!
P.S. Tak sobie myślę, ze wykończenie dania Makaron w sosie cukiniowo-bazyliowym z krewetkami parmezanem byłoby wisienką na torcie!
A więcej takich pysznych przepisów, nawet na diecie redukcyjnej, znajdziesz w moich gotowych jadłospisach na sklepie oraz w ebooku z 50ma przepisami na pyszne i proste obiady OBIADOBOOK!