DSC_0119a

TAGLIATELLE Z SOSEM PIECZARKOWYM I KURCZAKIEM

Składniki:

SKŁADNIKI NA SOS 3 PORCJE:

  • 250+50ml mleka kokosowego bez cukru (moje ulubione to Alpro lub Vitaris)
  • ok 0,5kg pieczarek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół cebuli
  • łyżeczka masła klarowanego
  • nać pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy

 

  • 50g Makaronu Tagliatelle bezglutenowego z BEZGLUTEN
  • 120g fileta z kurczaka

 

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

SOS – cebulkę pokrój drobno i podsmaż na maśle na patelni. Pieczarki pokrój na ćwiartki, ale 1/3 z nich odłóż na bok. Dorzuć większą część pieczarek do cebulki i duś chwilkę pod przykryciem. Po ok 2-3 minutach zalej pieczarki mlekiem 250 ml (możesz użyć też mleka bez laktozy). Pozostałą część pieczarek (ok 1/3) zblenduj z mąką oraz pozostałą odrobiną mleka. Gdy pieczarki w mleku zaczną gęstnieć dorzuć do nich zblendowaną masę tak, by zagęściły nasz sos. Duś jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec dorzuć pokrojoną nać pietruszki.

Sos wymieszaj z ugotowanym al. dente makaronem oraz usmażoną w małych kawałkach piersią z kurczaka.

https://www.olgalewandowskadietetyk.pl/wp-content/uploads/video-1570354898.mp4

 

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami