Pełnoziarniste naleśniki z farszem z pieczonego bakłażana , czosnku, serka i orzechów włoskich to przepis, po którym dostałam od was tonę wiadomości „SZTOS!” 😀 A pochodzi on oczywiście z wyzwania Fit Foczki Insulinooporność (edycja7).
Jeżeli myślisz, że nie lubisz bakłażana, albo, że to niesmaczne warzywo, na 95% po prostu w bakłażana nie umiesz! Bakłażany kochają: wysoką temperaturę w piecu, koniecznie dodatek oliwy oraz spoooro czosnku! I wówczas nie może się to nie udać. Warzywo upieczone tak, jak w tym przepisie, nie jest gumowe, albo twarde. Jest aksamitne, miękkie i puszyste… I w takiej wersji stanowi idealny dodatek do makaronów, sosów, kaszy czy właśnie jakiejś pasty, jak farsz do naszych naleśników!
Pamiętajcie też, by klasyczną, jasną mąkę pszenną w naleśnikach zamienić na mąkę graham lub pełnoziarnistą (orkiszowa też się nada!). Dzięki temu macie dużo niższy ładunek glikemiczny dania, więcej błonnika, minerałów oraz witamin, a smak w zasadzie ten sam.
WYKONANIE PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI Z FARSZEM Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA :
- Nastaw piec na 230 stopni.
- Bakłażan przekrój na pół, natnij nożem miąższ aż do skórki (jak szachownica). Posmaruj miąższ oliwą (najlepiej zrobić to pędzelkiem kuchennym), oprósz konkretnie granulowanym czosnkiem, wędzoną papryką i trochę soli. Połóż go na blaszce do pieczenia miąższem w dół i piecz 30 min aż miąższ będzie jedwabiście kremowy. Obok niego na blaszce połóż ząbki czosnku nieobrane! I tez je upiecz. Możesz je tyci tyci posmarować pędzelkiem oliwą.
- Wymieszaj jajko, mleko i mąkę. Do masy dodaj trochę wędzonej papryki mielonej i granulowanego czosnku.
- Usmaż naleśniki na dooobre rozgrzanej patelni spryskanej olejem w sprayu lub posmarowanej bardzo delikatnie oliwą.
- Po upieczeniu przy pomocy łyżki wydrąż miąższ do miski oddzielając go od skóry (powinien gładziutko odejść, ale uważaj bo jest gorący!), dodaj serek, wyciśnij palcami ze skórki upieczone ząbki czosnku (tez powinny być kremowe), posiekane orzechy, sól, odrobine gałki muszkatołowej. Wymieszaj – to nasze nadzienie na naleśników.
- Posmaruj naleśniki farszem, zawiń dowolnie, jeżeli chcesz podgrzej je jeszcze chwilkę na suchej już patelni, serwuj na rukoli/roszponce. I gotowe!
- TU MASZ FILM jak powinno to wyglądać. A TU PODRZUCAM przepis na naleśniki na słodko! Orkiszowe z ricottą i owocami!
A więcej takich pysznych i zdrowych obiadów znajdziecie w moim OBIADOBOOKU oraz najnowszych jadłospisach na BLACK FRIDAY! Chcecie poznać je jeszcze przed premierą? Zapiszcie się niezobowiązująco KLIKAJĄC TUTAJ na listę zainteresowanych nowymi jadłospisami, a podeśle wam przed ich premierą przepisy na testy oraz najwyższe kody rabatowe na BLACK FRIDAY 2022!