Omlet brownie z czerwonej fasoli

OMLET WILGOTNE BROWNIE Z FASOLI

Składniki:

  • 100g czerwonej fasoli konserwowej
  • 2 jajka
  • pół banana
  • 20g erytrolu (dowolnie)
  • 7g kakao (łyżka)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka masła klarowanego (ok 6g) lub oliwy
  • opcjonalnie aromat czekoladowy Funky Flavors bez cukru

DODATKI:

  • pół jogurtu SKYR (ok 75g) lub jogurtu roślinnego
  • 40g borówek
  • opcjonalnie erytrol

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Omlet Wilgotne Brownie z Fasoli to jedno z moich ukochanych śniadań z nowego ebooka ŚNIADANIOBOOK, który swoją premierę ma już w przyszłym tygodniu! Przepis powstał na bazie… resztek lodówkowych. Końcówka puszki fasoli, brązowiejący już banan – coś trzeba było poimprowizować! A że fasola + banan = brownie, powstało oto to – miękkie jak ptasie mleczko i wilgotne jak majowa rosa cudo… Serio – spróbujcie koniecznie bo z setek omletów, które usmażyłam i upiekłam, ten zdecydowanie jest w moim TOP 3! Od czasu mojego „pierwszego razu” z Omletem Wilgotne Brownie, w mojej kuchni nigdy nie brakuje czerwonej fasoli w puszce 😛

Zwróćcie też uwagę, na super rozkład makroskładników pokarmowych w tym śniadaniu! Mamy tu zarówno węglowodany złożone (fasola), odrobinę prostych (banan), źródło pełnowartościowego białka (jajka, skyr, fasola) oraz tłuszczów (kakao, masło). To się właśnie nazywa zbilansowany posiłek. Dodatkowo nie wysoki ładunek glikemiczny oraz wysoki indeks sytości.  A i przygotowanie nie jest skomplikowane – wystarczy zblendować wszystkie składniki, a dalej już smaży się samo!

WYKONANIA OMLET WILGOTNE BROWNIE Z FASOLI

  1. Fasolę odcedź z zalewy i wypłucz.
  2. Fasolę, jajka, kakao, sodę, erytrol, aromat i banana zblenduj na gładką masę.
  3. Ciasto wylej na rozgrzaną patelnię z masłem (idealnie byłaby taka mniejsza patelnia, ok 20cm). Smaż na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut, aż dół będzie ścięty. Po tym czasie odwróć delikatnie na drugą stronę i smaż jeszcze 5 minut. Przy odwracaniu omletów najlepiej sprawdza się sposób z talerzem – jeżeli go nie znasz, zerknij na wyróżnioną relację Idealny Omlet na moim Instagramie.
  4. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj go połową jogurtu wymieszanego z odrobiną erytrolu (jeżeli lubisz słodycz) i posyp borówkami.

Jeżeli jesteś zainteresowany pozostałymi 49 takimi super przepisami na pyszne, szybkie i zdrowe śniadania na słodko oraz na słono z obliczona kalorycznością, wyczekuj już na dniach nowego ŚNIADANIOBOOKA oraz OBIADOBOOKA (w nim 45 obiadów!) A póki co, mogę ci polecić super jadłospis SŁODKI ODLOT – taka dieta dla fanów słodkości!

jadłospis słodki odlot

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami