Puszysty omlet z masłem orzechowym i bananem to śniadanie, które nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a dzięki takiego rozpoczęciu dnia, będziesz czuć się jak po wizycie w najlepszej cukierni w mieście! To znaczy tylko „smakowo”, a z różnicą taką, że zachowasz bardzo dobry i stabilny poziom cukru we krwi i nie przejesz się nadmiarem kalorii! P.S. Wiecie, że nieoficjalnie nazywana jestem Królową Omletów? 😀
DWA SPOSOBY NA PUSZYSTY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM
Omlety możesz klasycznie smażyć (słodkie polecam na łyżeczce masła klarowanego, a słone na oliwie) lub… piec! I ten sposób w szczególności ci polecam! Dlaczego? Po pierwsze rosną jak najbardziej puszysty biszkopt, a po drugie, tak naprawdę jest z nim mniej roboty! Nie musisz bowiem takiego omletu odwracać na drugą stronę co w przypadku puszystych omletów bywa problematyczne. Wrzucasz go do pieca na 20 min i zajmujesz się w tym czasie sobą. Będziesz tutaj jednak potrzebować malutkiej tortownicy, takiej o średnicy 18cm. Dostaniesz taką np. w Rossmann, TK Maxx lub po prostu Allegro.
JAK UZYSKAĆ MEGA PUSZYSTOŚĆ OMLETU? BŁEDY!
- Aby omlet był mega puszysty musisz rozdzielić białka jaj od żółtek i białka ubić mikserem na sztyyyywną pianę! Nie na piankę, która opadnie po 5 minutach, tylko na tak sztywną, że po odwróceniu miski do góry nogami masa się dosłownie nie ruszy. Bez tego omlet opadnie.
- Do masy dodaj sodę oczyszczoną i coś… kwaśnego! Np. właśnie trochę jogurtu, kefir, maślanka i odrobinka soku z cytryny. Soda uzyskuje swoje właściwości spulchniające właśnie w kwaśnym środowisku, a jogurt i kefir takie właśnie mają. Proszek do pieczenia to nic innego jak soda z dodatkiem substancji wnoszącej kwaśne pH. Poza tym dodatek jogurtu/kefiru fajnie nawilży nam ciasto omletu.
- Po dodaniu dodatków do ubitych białek wymieszaj masę deeelikatnie rózgą, łopatką, lub mikserem, ale na niskiej mocy! Zbyt długie miksowanie całej masy sprawi, że ubite białka całkowicie stracą puszystość.
- Moc smażenia (jeżeli smażysz, a nie pieczesz omlet)! Broń Cię Panie Boże smażyć omlet na wysokiej mocy, np. 6/7/10 bo ci się śpieszy! Omlet wówczas przypali się od dołu, góra będzie jeszcze surowa i za wysoka temperatura zabije puszystość. Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy na mocy ok 4/10. Po koniec nawet 3/10.
- Przykrycie (jeżeli smażysz, a nie pieczesz omlet)! Z pierwszej strony omlet smażymy pod przykryciem – tak, jakby się dusił. Z drugiej jednak strony, po jego odwróceniu już bez przykrywki! To ważne. W przeciwnym razie woda, która będzie się nadmiernie z niej skraplać sprawi, że omlet zbytnio nasiąknie i oklapnie.
- Wielkość patelni lub tortownicy. Z podanych przeze mnie proporcji zrobisz puszysty omlet na mniejszej patelni o średnicy ok 20cm i tortownicy ok 18cm. Większe naczynia na te 3 jajka sprawią, że omlet będzie dużo niższy.
- Odwracanie omletu smażonego. Ciężka sprawa! Ja mam na to jednak niezawodny patent. Omlet odwracamy dopiero, gdy dół omletu oraz boki są już ścięte, a góra nie „pływa”. Ściągamy go najpierw silikonową łopatką na talerz, dalej do talerza przykładamy patelnię i odwracamy talerz jednym, szybkim i zdecydowanym ruchem! FILM Z TYM TRICKIEM znajdziesz TUTAJ! PRZEWIŃ DO 42.40 (czas).
WYKONANIE PUSZYSTY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM :
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj małą tortownicę ok 18 cm lub, jeżeli omlet smażysz, a nie pieczesz – patelnię 20 cm.
- Białka ubij mikserem w większej misce (nie blenderem!) ze szczyptą soli na sztywno. Po odwróceniu miski do góry nogami ubite białka nie mają prawa choćby drgnąć!
- Żółtka w mniejszej misce wymieszaj z mąką, jogurtem lub kefirem/maślanką, erytrolem, sodą, łyżeczką soku z cytryny, aromatem waniliowym.
- Teraz mąkę z żółtkami dodaj delikatnie do ubitych białek i delikatnie wymieszaj łopatką lub rózgą całość do połączenia mas. P.S. Możesz już rozgrzewać piec do 180 stopni lub masło klarowane na patelni na niskiej mocy.
- Małą formę na ciasto wyściel od dołu papierem do pieczenia i spryskaj delikatnie olejem w sprayu (lub posmaruj ociupinkę oliwą. Jeżeli smażysz – rozgrzej masło klarowane (nie zwykłe masło!) na patelni, średnia moc ok 4/10. Przelej masę do wybranego naczynia. Wstaw omlet do pieca na 20 min, a jeżeli smażysz – przykryj go koniecznie pokrywką i nie podkręcaj mocy kuchenki.
- SOS – Masło orzechowe wymieszaj widelcem w malutkiej miseczce z taką samą ilością wrzątku 1:1 do całkowitego połączenia składników. Na początku nie bardzo będą chciały sie połączyć, ale mieszaj nadal – w końcu się uda 🙂
- Jeżeli smażysz omlet, po ok 10-11 minutach odwróć go na drugą stronę przy pomocy łopatki silikonowej i talerza. FILM z instrukcją jak to zrobić znajdziesz TUTAJ. 42 minuta i 40 sekund. Z drugiej strony smaż już bez przykrycia ok 7-8 minut, niska moc. Jeżeli pieczesz, po wyłączeniu pieca zostaw go jeszcze na 3-4 min wewnątrz i dopiero go wyciągnij.
- Omlet serwuj z sosem orzechowym, plasterkami banan i popcornem lub kokosem, orzechami.
CHCESZ WIĘCEJ TAKICH?
Masz chrapkę na inny omlet? Jeju – mam taki przepisów ze 150! 😀 Podrzucam ci też przepis na OMLET TIRAMISU oraz OMLET BROWNIE! Oba obłędne! W 2020 roku popełniłam też ebook OMLETOBOOK w którym znajdziesz aż 45 przepisów na słodkie oraz słone omlety. A więcej innych rewelacyjnych śniadań? Odsyłam cię do mojego ŚNIADANIOBOOKA i 50 receptur na proste i zdrowe śniadania z podana kalorycznością!