Puszysty omlet z masłem orzechowym i bananem

PUSZYSTY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM

Składniki:

PUSZYSTY OMLET:

  • 3 jajka (ja używam 3 białek i 2 żółtek)
  • 30g mąki do wyboru: albo całość mąka pszenna lub orkiszowa pełnoziarniste (polecam osobom z IO), lub wymieszać pół na pół mąkę pełnoziarnistą z jasną pszenną, orkiszową lub proszkiem budyniu bez cukru
  • 35g jogurtu naturalnego/skyr lub 80ml kefiru lub maślanki
  • 1/3 łyżeczka sody oczyszczonej lub pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20-25g erytrolu
  • opcjonalnie 2-3 krople słodkiego aromatu waniliowego Funky Flavors
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKI:

  • 20ml masła orzechowego
  • pół banana
  • 20ml wrzątku
  • opcjonalnie garść popcornu lub łyżka chipsów kokosowych
  • *lub zamiast masła orzechowego reszta jogurtu użytego do samego omletu

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Puszysty omlet z masłem orzechowym i bananem to śniadanie, które nie wymaga żadnych zaawansowanych umiejętności kulinarnych, a dzięki takiego rozpoczęciu dnia, będziesz czuć się jak po wizycie w najlepszej cukierni w mieście! To znaczy tylko „smakowo”, a z różnicą taką, że zachowasz bardzo dobry i stabilny poziom cukru we krwi i nie przejesz się nadmiarem kalorii! P.S. Wiecie, że nieoficjalnie nazywana jestem Królową Omletów? 😀

DWA SPOSOBY NA PUSZYSTY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM

Omlety możesz klasycznie smażyć (słodkie polecam na łyżeczce masła klarowanego, a słone na oliwie) lub… piec! I ten sposób w szczególności ci polecam! Dlaczego? Po pierwsze rosną jak najbardziej puszysty biszkopt, a po drugie, tak naprawdę jest z nim mniej roboty! Nie musisz bowiem takiego omletu odwracać na drugą stronę co w przypadku puszystych omletów bywa problematyczne. Wrzucasz go do pieca na 20 min i zajmujesz się w tym czasie sobą. Będziesz tutaj jednak potrzebować malutkiej tortownicy, takiej o średnicy 18cm. Dostaniesz taką np. w Rossmann, TK Maxx lub po prostu Allegro.

JAK UZYSKAĆ MEGA PUSZYSTOŚĆ OMLETU? BŁEDY!

  • Aby omlet był mega puszysty musisz rozdzielić białka jaj od żółtek i białka ubić mikserem na sztyyyywną pianę! Nie na piankę, która opadnie po 5 minutach, tylko na tak sztywną, że po odwróceniu miski do góry nogami masa się dosłownie nie ruszy. Bez tego omlet opadnie.
  • Do masy dodaj sodę oczyszczoną i coś… kwaśnego! Np. właśnie trochę jogurtu, kefir, maślanka i odrobinka soku z cytryny. Soda uzyskuje swoje właściwości spulchniające właśnie w kwaśnym środowisku, a jogurt i kefir takie właśnie mają. Proszek do pieczenia to nic innego jak soda z dodatkiem substancji wnoszącej kwaśne pH. Poza tym dodatek jogurtu/kefiru fajnie nawilży nam ciasto omletu.
  • Po dodaniu dodatków do ubitych białek wymieszaj masę deeelikatnie rózgą, łopatką, lub mikserem, ale na niskiej mocy! Zbyt długie miksowanie całej masy sprawi, że ubite białka całkowicie stracą puszystość.
  • Moc smażenia (jeżeli smażysz, a nie pieczesz omlet)! Broń Cię Panie Boże smażyć omlet na wysokiej mocy, np. 6/7/10 bo ci się śpieszy! Omlet wówczas przypali się od dołu, góra będzie jeszcze surowa i za wysoka temperatura zabije puszystość. Masę wlewamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem i smażymy na mocy ok 4/10. Po koniec nawet 3/10.
  • Przykrycie (jeżeli smażysz, a nie pieczesz omlet)! Z pierwszej strony omlet smażymy pod przykryciem – tak, jakby się dusił. Z drugiej jednak strony, po jego odwróceniu już bez przykrywki! To ważne. W przeciwnym razie woda, która będzie się nadmiernie z niej skraplać sprawi, że omlet zbytnio nasiąknie i oklapnie.
  • Wielkość patelni lub tortownicy. Z podanych przeze mnie proporcji zrobisz puszysty omlet na mniejszej patelni o średnicy ok 20cm i tortownicy ok 18cm. Większe naczynia na te 3 jajka sprawią, że omlet będzie dużo niższy.
  • Odwracanie omletu smażonego. Ciężka sprawa! Ja mam na to jednak niezawodny patent. Omlet odwracamy dopiero, gdy dół omletu oraz boki są już ścięte, a góra nie „pływa”. Ściągamy go najpierw silikonową łopatką na talerz, dalej do talerza przykładamy patelnię i odwracamy talerz jednym, szybkim i zdecydowanym ruchem! FILM Z TYM TRICKIEM znajdziesz TUTAJ! PRZEWIŃ DO 42.40 (czas).

WYKONANIE PUSZYSTY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM :

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj małą tortownicę ok 18 cm lub, jeżeli omlet smażysz, a nie pieczesz – patelnię 20 cm.
  2. Białka ubij mikserem w większej misce (nie blenderem!) ze szczyptą soli na sztywno. Po odwróceniu miski do góry nogami ubite białka nie mają prawa choćby drgnąć!
  3. Żółtka w mniejszej misce wymieszaj z mąką, jogurtem lub kefirem/maślanką, erytrolem, sodą, łyżeczką soku z cytryny, aromatem waniliowym.
  4. Teraz mąkę z żółtkami dodaj delikatnie do ubitych białek i delikatnie wymieszaj łopatką lub rózgą całość do połączenia mas. P.S. Możesz już rozgrzewać piec do 180 stopni lub masło klarowane na patelni na niskiej mocy.
  5. Małą formę na ciasto wyściel od dołu papierem do pieczenia i spryskaj delikatnie olejem w sprayu (lub posmaruj ociupinkę oliwą. Jeżeli smażysz – rozgrzej masło klarowane (nie zwykłe masło!) na patelni, średnia moc ok 4/10.  Przelej masę do wybranego naczynia. Wstaw omlet do pieca na 20 min, a jeżeli smażysz – przykryj go koniecznie pokrywką i nie podkręcaj mocy kuchenki.
  6. SOS – Masło orzechowe wymieszaj widelcem w malutkiej miseczce z taką samą ilością wrzątku 1:1 do całkowitego połączenia składników. Na początku nie bardzo będą chciały sie połączyć, ale mieszaj nadal – w końcu się uda 🙂
  7. Jeżeli smażysz omlet, po ok 10-11 minutach odwróć go na drugą stronę przy pomocy łopatki silikonowej i talerza. FILM z instrukcją jak to zrobić znajdziesz TUTAJ. 42 minuta i 40 sekund. Z drugiej strony smaż już bez przykrycia ok 7-8 minut, niska moc. Jeżeli pieczesz, po wyłączeniu pieca zostaw go jeszcze na 3-4 min wewnątrz i dopiero go wyciągnij.
  8. Omlet serwuj z sosem orzechowym, plasterkami banan i popcornem lub kokosem, orzechami.

CHCESZ WIĘCEJ TAKICH?

Masz chrapkę na inny omlet? Jeju – mam taki przepisów ze 150! 😀 Podrzucam ci też przepis na OMLET TIRAMISU oraz OMLET BROWNIE! Oba obłędne! W 2020 roku popełniłam też ebook OMLETOBOOK w którym znajdziesz aż 45 przepisów na słodkie oraz słone omlety. A więcej innych rewelacyjnych śniadań? Odsyłam cię do mojego ŚNIADANIOBOOKA  i 50 receptur na proste i zdrowe śniadania z podana kalorycznością!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami