Pancakes Proteinowe z Puddingiem i Owocami

PANCAKES PROTEINOWE Z PUDDINGIEM I OWOCAMI

Składniki:

  • 1 pudding proteinowy, 180g (np. marka Valio lub mój ulubiony Ehermann, dowolny smak)
  • 1 jajko
  • 50g mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej (czyli typ mąki między 1650 a 2000)
  • ok. 20g erytrolu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub pół proszku do pieczenia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 krople aromatu waniliowego lub czekoladowego (polecam funky flavors)
  • 5g masła klarowanego do smażenia
  • DODATKI: ok 130g truskawek, 40g borówek

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Pancakes Proteinowe z Puddingiem i Owocami to przepis na szybkie, zdrowe i niskokaloryczne śniadanie na słodko. Jeżeli szukasz prostej receptury na pyszne i w pełni zbilansowane śniadanie koniecznie spróbuj moich proteinowych pankejków bez cukru! Przepis pochodzi z 9 już edycji mojego kultowego wyzwania FIT FOCZKI – PROJEKT REDUKCJA, które startuje już 15.05.2023 i właśnie jest w sprzedaży! 7 tygodni zabawy, 7 pysznych i zdrowych jadłospisów redukcyjnych, 13 treningów i cudowna grupa wsparcia mnie i setek innych Fok! Dołącz do naszej mega społeczności i naucz się z nami gotować i jeść pysznie, zdrowo i prosto (dla siebie i całej rodziny), a przy okazji redukować wagę i oszczędzać czas!

CO TO ZNACZY ” ZBILANSOWANE ŚNIADANIE „?

Jeżeli chcesz zrobić dobrze zbilansowany posiłek powinien on zawierać odpowiednią ilość pełnowartościowego białka, węglowodanów (najlepiej z przewagą złożonych z pełnoziarnistych produktów) oraz zdrowych tłuszczy (najlepiej roślinnych). I pancakes proteinowe z puddingiem i owocami to właśnie takie danie! Mamy tu sporo białka, które pochodzi z puddingu proteinowego oraz jajka, węglowodany złożone z pełnoziarnistej mąki, proste – z owoców oraz tłuszcze z jajka i masła (można tez dodać tu kilka orzechów – wówczas kaloryczność będzie nico wyższa, ale orzechy to cudowne źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3 oraz 6).

DLACZEGO PANCAKES PROTEINOWE Z PUDDINGIEM I OWOCAMI TO ZDROWE ŚNIADANIE ?

Przepis na moje pankejki bez cukru po pierwsze nie zawiera dużej ilości owoców, mąki jasnej pszennej oraz syropu klonowego, czyli… nie ma wysokiego indeksu glikemicznego (a dokładniej ładunku glikemicznego). Mamy tu za to mąkę pełnoziarnista o dużo niższym indeksie, zamiast cukru mamy erytrol, a owoce niskocukrowe z dużą ilością polifenoli i antyoksydantów! Dodatkowo przepis na pancakes proteinowe ma odpowiednią ilość wszystkich 3 makroskładników pokarmowych, nie zawiera jedynie węglowodanów i nie jest to wysokokaloryczne danie. Świetnie sprawdzi się tez jako śniadanie dla insulinoopornych czy cukrzyków! Pancakes dla Insulinoopornych? Koniecznie spróbuj te pełnoziarniste pankejki!

Pankejki proteinowe bez cukru
Przepis na szybkie i zdrowe śniadanie pancakes proteinowe z puddingiem i owocami. Fit śniadanie na słodko idealne nawet na diecie!

PRZEPIS NA PANCAKES PROTEINOWE Z PUDDINGIEM I OWOCAMI

  1. Zacznij rozgrzewać masło na sporej patelni, moc 5/10.
  2. Wymieszaj w misce jajko ze 120g puddingu (czyli nie z całym) rózgą, lub najlepiej mikserem.
  3. Dodaj 120g puddingu proteinowego i wymieszaj do połączenia mas.
  4. Dodaj mąkę pełnoziarnista lub graham, erytrol, aromat (jeżeli masz) sodę i sok z cytryny. Wymieszaj.
  5. Gdy patelnia będzie już dość mocno rozgrzana wyłóż placki przy pomocy łyżki. Mi wyszło 5 pankejków. W trakcie smażenia pod przykryciem dolewałam na ich górę masę bo cała nie weszła mi od razu. Placuszki smażymy z obu stron, z tym, że z pierwszej pod przykryciem pokrywki by nico urosły. Gdy wylejesz już masę i nieco zetnie się od dołu, zmniejsz tez moc kuchenki na 4/10 by placuszki bez cukru się nie przypaliły.
  6. Pancakes z puddingiem proteinowym serwuj na talerzu z reszta puddingu oraz owocami!

GDZIE WIĘCEJ ZDROWYCH, SZYBKICH I PYSZNYCH PRZEPISÓW?

Jeżeli ten przepis ci się spodobał i lubisz słodkie śniadania, spróbuj też przepisu na mój wybitny OMLET BANANOWY BEZ CUKRU! 

Chcesz więcej? Zerknij na mój ebook kulinarny ze zdrowymi śniadaniami z podana kalorycznością – ŚNIADANIOBOOK a w nim ponad 50 przepisów na słodko i słono! A w najnowszym ebooku INSULINOBOOK Insulinooporność – jak ja pokonać – ponad 70 przepisów low carb dla osób z Insulinoopornościa i cukrzycą! A najbardziej polecam ci wyzwanie FIT FOCZKI! Zerknij niżej na opinie uczestniczek – a mam ich dużo więcej!

ZAPISZ SIĘ NA MÓJ NEWSLETTER, ZGARNIJ DARMOWE JADŁOSPISY, PRZEPISY I RABATY!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami