Serek ricotta to mój absolutny ulubieniec z całego katalogu nabiału🙈 I wcale nie wypada tak źle pod kontem makroskladnikow! Poszczególne firmy ricotty mają różną kaloryczność ale najczesciej jest to ok 120kcal w 100%, dodatkowo mało tłuszczu i węglowodanów, a dużo białka! Pamiętajcie tez, ze masło, mimo wysokiej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, zawiera przede wszystkim bardzo zdrowe dla nas, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas masłowy, który to jest pożywką dla naszej mikroflory jelit i pozytywnie wpływa ale nasz mikrobiom (co zostało udowodnione wieloma badaniami naukowymi)
Puszysto-maślane placuszki z ricotty są wiec świetnym wyborem na weekendowe śniadanie! I dodam ze same w sobie są już ta pyszne, ze w zasadzie nawet nie potrzebują szczególnie dodatków.
WYKONANIE:
Wymieszaj rózgą ricotte, mąką, żółtko, erytrol, aromat, mleko, masło. Osobny ubij na sztywno mikserem białko jaja. Ubite białko dodaj delikatnie do reszty i ostrożnie wymieszaj łopatka. Smaż 4 sztuki placków na rozgrzanej patelni z masłem, średnia moc i pod przykryciem.
Podawaj z pudrem z erytrolu oraz owocami.
Smacznego!