Czy ser ricotta jest zdrowy?
Serek ricotta to mój absolutny ulubieniec z całego katalogu nabiału. I wcale nie wypada tak źle pod kontem makroskladnikow! Poszczególne firmy ricotty mają różną kaloryczność, ale najczęściej jest to ok 120kcal w 100%, dodatkowo mało tłuszczu i węglowodanów, a dużo białka! Pamiętajcie też, że masło, mimo wysokiej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, zawiera przede wszystkim bardzo zdrowe dla nas, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas masłowy, który to jest pożywką dla naszej mikroflory jelit i pozytywnie wpływa na nasz mikrobiom (co zostało udowodnione wieloma badaniami naukowymi).
Z czym jeść ser ricotta?
Puszysto-maślane placuszki z ricotty są wiec świetnym wyborem na weekendowe śniadanie! I dodam ze same w sobie są już ta pyszne, że w zasadzie nawet nie potrzebują szczególnie dodatków. Spośród wszystkich przepisów na fit śniadania bezglutenowe pankejki z ricottą są moimi ulubionymi.
Jak wykonać bezglutenowe pancakes z ricotty?
Wymieszaj rózgą ricotte, mąką, żółtko, erytrol, aromat, mleko, masło. Osobny ubij na sztywno mikserem białko jaja. Ubite białko dodaj delikatnie do reszty i ostrożnie wymieszaj łopatka. Smaż 4 sztuki placków na rozgrzanej patelni z masłem, średnia moc i pod przykryciem.
Podawaj z pudrem z erytrolu oraz owocami.
Smacznego!
Bezglutenowe śniadania – inspiracje
Na moim blogu znajdziesz więcej przepisów na bezglutenowe dania obiadowe czy kolacje, np:
- bezglutenowe pancakes marchewkowe,
- bezglutenowe gofry z sorbetem,
- bezglutenowe gofry z sosem mango,
- mazurek bezglutenowy z chałwą