DSC_0886a

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

Składniki:

  • 1 jajko
  • 100g ricotty
  • 20g mąki ziemniaczanej+15g ryżowej+10g kukurydzianej
  • 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu
  • aromat waniliowy
  • 10g roztopionego masło ghee plus 5 do smażenia
  • 1/3 łyżeczki sody oraz szczypta proszku do pieczenia
  • łyżka dowolnego mleka
  • 100g letnich owoców do podania plus puder z erytrolu

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Serek ricotta to mój absolutny ulubieniec z całego katalogu nabiału🙈 I wcale nie wypada tak źle pod kontem makroskladnikow! Poszczególne firmy ricotty mają różną kaloryczność ale najczesciej jest to ok 120kcal w 100%, dodatkowo mało tłuszczu i węglowodanów, a dużo białka! Pamiętajcie tez, ze masło, mimo wysokiej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych, zawiera przede wszystkim bardzo zdrowe dla nas, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, w tym kwas masłowy, który to jest pożywką dla naszej mikroflory jelit i pozytywnie wpływa ale nasz mikrobiom (co zostało udowodnione wieloma badaniami naukowymi)

Puszysto-maślane placuszki z ricotty są wiec świetnym wyborem na weekendowe śniadanie! I dodam ze same w sobie są już ta pyszne, ze w zasadzie nawet nie potrzebują szczególnie dodatków.

WYKONANIE:

Wymieszaj rózgą ricotte, mąką, żółtko, erytrol, aromat, mleko, masło. Osobny ubij na sztywno mikserem białko jaja. Ubite białko dodaj delikatnie do reszty i ostrożnie wymieszaj łopatka. Smaż 4 sztuki placków na rozgrzanej patelni z masłem, średnia moc i pod przykryciem.

Podawaj z pudrem z erytrolu oraz owocami.

Smacznego!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami