fbpx

BEZGLUTENOWE PANCAKES MARCHEWKOWE

  • 10
  • 1
  • kcal 300
  • Węglowodany 33g
  • Białka 14g
  • Tłuszcze 13g

Składniki

  • 1 jajko
  • 40g mąki gryczanej lub owsianej
  • starta niewielka marchew na średnich oczkach
  • 50ml kefiru, maślanki lub jogurtu
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu, trochę kardamonu
  • łyżeczka masła klarowanego do smażenia

Ubijamy białko na sztywno (można pominąć jeżeli się spieszycie, dziki ubitymi białku placuszki zawsze są bardziej puszyste), dodajemy resztę składników poza marchewką i delikatnie miksujemy. Na koniec dodajemy marchew i już nie miksujemy tylko delikatnie mieszamy łopatką. Smażymy placki na rozgrzanym maśle pod przykryciem na małej mocy. Gdy brakuje tłuszczu po odwróceniu placków na drugą stronę podpsikiwałam oliwą w sprayu

U mnie na talerzu z syropem klonowym, borówkami i orzechami!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj