fbpx
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

GOFRY BEZGLUTENOWE Z SORBETEM

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • 15
  • 1
  • kcal 447
  • Węglowodany 41g
  • Białka 31g
  • Tłuszcze 19g

Składniki

GOFRY 3 sztuki:

  • 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI KOKOSOWE
  • 2 ŁYŻKI INNEJ MĄKI BEZGLUTENOWEJ (U MNIE KASZTANOWA LUB GRYCZANA)
  • 2 JAJKA
  • MLEKO KOKOSOWE LUB MIGDAŁOWE, INNE ROŚLINNE – OK  70ML
  • CYNAMON
  • ERYTROL ŁYŻKA
  • SODA OCZYSZCZONA 1/3 ŁYŻECZKI
  • OPCJONALNIE ŁYŻKA IZOLATU

SORBET:

  • MLECZKO KOKOSOWE
  • OWOCE LEŚNE/MALINY MROŻONE
  • ERYTROL

Gofry są banalnie proste do zrobienia o ile macie gofrownice 🙂 5 min roboty.

Wmieszać jajka, mąki, sodę, opcjonalnie białko, cynamon, mleko – tyle, żeby ciasto miało dobrą konsystencję, gęstsza niż na naleśniki! Można dodać tez np erytrol. Masa do gofrywnicy spryskanej olejem. Ciasta powinno starczyć na 3 sztuki 🙂

Sorbet – dobrze zmrożone owoce (ja miałam mieszankę leśną) zblendujcie z ok 3-4 łyżki mleka/mleczka koko i ok 1-2 łyżki erytrolu 🙂 Mój sposób na pyszne lody!!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj