GOFRY BEZGLUTENOWE Z SORBETEM

Składniki

GOFRY 3 sztuki:

  • 2 CZUBATE ŁYŻKI MĄKI KOKOSOWE
  • 2 ŁYŻKI INNEJ MĄKI BEZGLUTENOWEJ (U MNIE KASZTANOWA LUB GRYCZANA)
  • 2 JAJKA
  • MLEKO KOKOSOWE LUB MIGDAŁOWE, INNE ROŚLINNE – OK  70ML
  • CYNAMON
  • ERYTROL ŁYŻKA
  • SODA OCZYSZCZONA 1/3 ŁYŻECZKI
  • OPCJONALNIE ŁYŻKA IZOLATU

SORBET:

  • MLECZKO KOKOSOWE
  • OWOCE LEŚNE/MALINY MROŻONE
  • ERYTROL

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Gofry są banalnie proste do zrobienia o ile macie gofrownice 🙂 5 min roboty.

Wmieszać jajka, mąki, sodę, opcjonalnie białko, cynamon, mleko – tyle, żeby ciasto miało dobrą konsystencję, gęstsza niż na naleśniki! Można dodać tez np erytrol. Masa do gofrywnicy spryskanej olejem. Ciasta powinno starczyć na 3 sztuki 🙂

Sorbet – dobrze zmrożone owoce (ja miałam mieszankę leśną) zblendujcie z ok 3-4 łyżki mleka/mleczka koko i ok 1-2 łyżki erytrolu 🙂 Mój sposób na pyszne lody!!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.