WEGAŃSKIE GOFRY W TAPIOKI Z BITĄ KOKOSOWĄ

Składniki:

Składniki na 1 sztukę:

  • 85g mąki ryżowej
  • 20g mąki z tapioki
  • 5g/łyżeczak chia
  • 5g łyżeczka inuliny lub babki jajowatej
  • 85ml mleka roślinnego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15ml syropu klonowego (opcjonalnie erytrol)
  • 15g olej kokosowy
  • +owoce do podania

Bita śmietana kokosowa:

  • mleko kokosowe płynne tłuste typu real thai
  • guma ksantanowa mini szczypta
  • aromat na nadania słodkości opcjonalnie
  • +syfon i naboje do niego

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Gofry wychodzą świetnie aczkolwiek pamiętajcie, że to mała bomba węglowodanowa. Fajnie przez to sprawdzą się chociażby przed treningiem czy w intensywny dzień.

Chia zalewacie odrobiną wrzątku (2-3 łyżki) i odstawiacie na 5 min aby napęczniały. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dodaj „jajo” z nasion chia i masa na gofry gotowa! Jeżeli jest za rzadka odstaw ją na 5-10 min – mocno jeszcze zgęstnieje. I pamiętajcie, że proporcję podaje tylko na 1 sztukę! Poniżej przepis na idealną bitą z mleka kokosowego, a jeżeli nie macie syfonu może jogurt kokosowy i owoce?

BITA ŚMIETANA KOKOSOWA

Sprawa jest banalnie prosta, ale wymaga posiadania 3 rzeczy, których prawdopodobnie nie masz, mianowicie syfonu, naboi do niego i gumy ksantanowej, Jeżeli jednak jesteś w ich posiadaniu jesteś w stanie zrobić piękną, sztywną, dosyć długo trzymającą się na serwowanym daniu bitą kokosową.

Wlej mleko kokosowe Aroy lub Real Thai tłuste 1/2 do 2/3 objętości syfonu. Dorzuć gumy ksantanowej malutką szczyptę (ja odmierzam proszek na końcóweczkę noża), opcjonalnie dodaj odrobinę aromatu waniliowego by nadać słodyczy i zakręć syfon. Wbij nabój i potrząsaj syfonem przed ok 2 min. Dalej syfon wędruje na 2 godziny do lodówki i gotowe!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami