Gofry wychodzą świetnie aczkolwiek pamiętajcie, że to mała bomba węglowodanowa. Fajnie przez to sprawdzą się chociażby przed treningiem czy w intensywny dzień.
Chia zalewacie odrobiną wrzątku (2-3 łyżki) i odstawiacie na 5 min aby napęczniały. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki, dodaj „jajo” z nasion chia i masa na gofry gotowa! Jeżeli jest za rzadka odstaw ją na 5-10 min – mocno jeszcze zgęstnieje. I pamiętajcie, że proporcję podaje tylko na 1 sztukę! Poniżej przepis na idealną bitą z mleka kokosowego, a jeżeli nie macie syfonu może jogurt kokosowy i owoce?
BITA ŚMIETANA KOKOSOWA
Sprawa jest banalnie prosta, ale wymaga posiadania 3 rzeczy, których prawdopodobnie nie masz, mianowicie syfonu, naboi do niego i gumy ksantanowej, Jeżeli jednak jesteś w ich posiadaniu jesteś w stanie zrobić piękną, sztywną, dosyć długo trzymającą się na serwowanym daniu bitą kokosową.
Wlej mleko kokosowe Aroy lub Real Thai tłuste 1/2 do 2/3 objętości syfonu. Dorzuć gumy ksantanowej malutką szczyptę (ja odmierzam proszek na końcóweczkę noża), opcjonalnie dodaj odrobinę aromatu waniliowego by nadać słodyczy i zakręć syfon. Wbij nabój i potrząsaj syfonem przed ok 2 min. Dalej syfon wędruje na 2 godziny do lodówki i gotowe!