Ciasto pianka bez pieczenia to szybki przepis na fit ciasto bez cukru. Proteinowe Fit Ptasie Mleczko to idealny pomysł na zdrowy i szybki deser! Ciasto sprawdzi się tez u Insulinoopornych, a zrobisz je dosłownie w 20 minut! Jak wszystkie moje najlepsze przepisy i ten pochodzi z mojego kultowego, cyklicznego Wyzwania FIT FOCZKI. Więcej o nim przeczytasz TUTAJ.
JAK ZROBIĆ CIASTO PIANKA?
Ciasto piankowe bez pieczenia jest szybkie i proste i nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że kupisz składniki, masz formę, mikser i lodówkę! Puddingi proteinowe kupisz praktycznie wszędzie – w Żabce, Biedronce czy Lidlu. Do Karmelowego Ptasiego Mleczka z tego fit przepisu polecam ci najbardziej puddingi ARLA dostępne np. w Żabce. Są tym bardziej fajne, bo nie zawierają sztucznych słodzików a jedynie erytrol, który ma 0 kalorii!
FIT CIASTO BEZ CUKRU PRZEPIS
Jak zrobić fit ciasto bez cukru? Super sposobem jest wymieszanie w masie kalorycznej śmietanki / serka, z takim o niższej kaloryczności. Możesz np. Wymieszać pół na pół śmietankę 30% lub mascarpone z ricottą lub chudym serem z wiaderka. Pamiętaj też, że zawsze możesz nie dodawać cukru, a zamiast niego użyć erytrol. Takie ciasto będzie wówczas niskokaloryczne i będzie mieć niższy ładunek glikemiczny.
Inne przepisy na szybkie fit ciasto :
PRZEPIS NA CIASTO PIANKA BEZ PIECZENIA:
- Wyłóż całe herbatniki na spod formy do pieczenia. Jeżeli nie pasują idealnie kształtem nacinam je nożem piłując.
- Zalej w miseczce 22g żelatyny ok 80ml wrzątku i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
- Przełóż Puddingi proteinowe do dużej miski. Miksując je dolewaj rozpuszczoną żelatynę. Masę wylej na herbatniki. Wyrównaj ją.
- Na masę wyłóż plasterki banana i wstaw całość na chwile do lodówki.
- W tym czasie ubij śmietankę mikserem, aż zgęstnieje na ala bitą śmietanę. Dalej dodaj ricottę, sok z cytryny, aromat i erytrol. Ponownie zmiksuj.
- 9g żelatyny rozpuść w ok. 50ml wrzątku. Miksując masę śmietankową wlej żelatynę. Masę wylej na banany.
- Górę posyp przez sitko kakao i wstaw ciasto na 1-2h do lodówki aż stężeje (tężeje naprawdę szybko!).
- Podziel na 9 lub 6 kawałków. Podawaj z kawą i uśmiechem. Zrób zdjęcie ciasta wrzuć na IG i mnie oznacz lub wyślij mi choć jego zdjęcie i daj znać, czy smakowało!