KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

Składniki:

  • 360g tofu naturalne (2 kostki po 180g)
  • 240g mleka 1,5% (lub napój roślinny)
  • ok 140g biszkoptów (1 opakowanie)
  • 60g masła orzechowego
  • ok 60g erytrolu (dowolnie)
  • 20g żelatyny + ok 50ml wrzątku
  • 20g budyniu waniliowego bez cukru (ja miała budyń solony karmel)
  • 20g płatków migdałów
  • ok 6g kakao
  • 5 kropel aromatu waniliowego
  • ok 50ml naparu kawy
  • ok 15g cynamonu (z 3-4 łyżeczki)
  • sok z 1/3 cytryny

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Kremowa Kostka Orzechowa z Tofu to ciasto, które powstało do piątej edycji wyzwania Fit Foczki. A w związku z tym, że już w maju rusza szósta edycja, a Święta już za parę dni, postanowiłam się nim z wami podzielić!

Z punktu widzenia dietetyka, by nazwać ciasto zdrowsza alternatywą dla kupnych wypieków opartych na cukrze, pszenicy i maśle, zwracam uwagę nie tylko na jego kaloryczność, ale także kompozycję makroskładników pokarmowych. Rewelacyjnie jeżeli wypiek zawiera nie tylko węglowodany i tłuszcze, ale także jest źródłem białka. Dlatego też całkiem fajne makro mają najczęściej serniki oraz … Tofurnik! Tofu bowiem jest fajnym źródłem roślinnego, pełnowartościowego białka.

Kremowa Kostka Orzechowa z Tofu nie wymaga dodatkowo pieczenia czy ubijania, a jedynie blendowania. Nie korzystamy z mąki a jedynie z biszkoptów. No i masło orzechowe… Mmmm. Spróbujcie koniecznie tego przepisu i dajcie znać jak wyszło!

WYKONANIE KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

  1. Zrób budyń z mleka i budyniu. Wystudź go choć chwilę (mój po prostu 10 minut leżał na balkonie)
  2. Zblenduj dokładnie na gładziutką masę odsączone tofu, przygotowany budyń, masło orzechowe, erytrol, aromat, sok z cytryny, cynamon.
  3. Żelatynę wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem i mieszaj do jej rozpuszczenia. Wlej ją do masy z tofu i ponownie zblenduj. Dosyp płatki migdałów i już nie blenduj, a jedynie wymieszaj.
  4. Dno naczynia/foremki (ja użyłam szklanego, kwadratowego naczynia żaroodpornego, ale może być też forma do pieczenia) wyłóż papierem do pieczenia/folią i wyłóż na nią połowę naszych biszkoptów. Teraz wylej masę na biszkopty, a na jej górze ułóż obok siebie pozostałe.
  5. Górne biszkopty przy pomocy łyżeczki polej naparem kawy (dolne biszkopty nie potrzebują namaczania bo nasiąkną od samej masy).
  6. Całość leci do lodówki na ok 1,5-3h.
  7. Na koniec ciasto posyp przez sitko kakao. I gotowe!

Jeżeli jesteś zainteresowana większą ilością takich fajnych przepisów oraz 7 tygodniowym Wyzwaniem Fit Foczki 6 (maj-czerwiec) podczas którego nie tylko uczymy się tak zdrowo gotować, ale też redukujemy wspólnie wagę na najlepszej na świecie diecie bez zbędnych restrykcjiZAPISZ SIĘ JUŻ TERAZ NIEZOBOWIĄZUJĄCO DO LISTY ZAINTERESOWANYCH WYZWANIEM TUTAJ. Podeśle ci wcześniej darmowe przepisy, jadłospis na grilla oraz najwyższe kody rabatowe!

 OPINIE UCZESTNICZEK 5 edycji (mam ich ponad 100!)

 

 

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami