fbpx
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

CHLEBEK Z BATATÓW

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • 60
  • 12
  • kcal 179
  • Węglowodany 20g
  • Białka 4g
  • Tłuszcze 9g

Składniki

pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (ok 105g)

2 jajka

1 szklanka ugotowanych batatów (ok 2 sztuki)

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

1 i 1/3 szklanki mąki jaglanej (ok 240g)

erytrol – opcjonalnie jeżeli chcesz chlebek na słodko)

 

Chlebek jest banalnie prosty w wykonaniu. Rewelacyjnie smakuje z masłem orzechowym!

Wymieszaj cynamon z sodą, mąką, gałką i solą. W osobnej misce połącz olej, jaja, rozgniecione bataty (opcjonalnie erytrol jeżeli chcesz chlebek na słodko). Dodać mokre składniki do suchych. Blaszkę o wymiarach 25/12cm  wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem. Wylej masę na blachę i piecz przez godzinę  w 180 stopniach (być może chlebek będzie potrzebował troszkę więcej czasu – sprawdź go patyczkiem).

*Kaloryczność podałam na jedną porcję!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj