• Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

ZAPIEKANE OWOCE POD KRUSZONKĄ

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • 30
  • 2
  • kcal 319
  • Węglowodany 40g
  • Białka 9g
  • Tłuszcze 13g

Składniki

NA 2 PORCJE:

  • owoce, u mnie 2 śliwki, garść mrożonych malin, garść mrożonych truskawek, gruszka (ok 300g owoców)
  • łyżka mąki z tapioki
  • 3 łyżki mąki z amarantusa
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • łyżka masła klarowanego
  •  2 łyżki białego wina – opcjonalnie
  •  cynamon
  • 2 łyżki erytrolu/opcjonalnie miód lub syrop klonowy
  • opcjonalnie jogurt koksowy, naturalny lub Creamo kokosowe czy ricotta, mascarpone

Owoce pokrój w kostkę, wrzuć do miski, dodaj łyżkę mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej, łyżkę erytrolu lub miód, 2 szczypty cynamonu i wymieszaj. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego i skrop winem.

W misce po owocach wymieszaj ręką mąkę z amarantusa z gryczaną lub owsianą, jaglaną, roztopione/miękkie masło, łyżkę erytrolu lub miodu i łyżeczkę cynamonu. Kruszonką posyp nasze owoce i zapiekaj całość 180 stopni ok 25 min.

Na talerzu możesz podawać z łyżką jogurtu, śmietany czy serka.

P.S. Kaloryczność podałam na 1 porcję, bez dodatku jogurtu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj

BLACK FRIDAY! 40% Rabatu na nowe jadłospisy na sklepie od czwartku do niedzieli na hasło: BLACKFRIDAY