PULPETY DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM Z WARZYWNYM MAKARONEM

Składniki

  • ok 130g mielonego indyka lub kurczaka
  • 1 jajko
  • pęczek koperku
  • czosnek, opcjonalnie cebulka
  • łyżka oleju kokosowego
  • ok 100-150ml mleka kokosowego real thai
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, kurkuma, curry
  • 2 długie marchewki

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Przepis szybki jak pendolino w Japoni. A do tego wyszło tak smacznie, że sama się zaskoczyłam, tak więc nie zostaje wam nic innego jak zrobić taki obiadek! Dodatkowo mało składników i niskowęglowodanowo. Chcecie więcej? Zamiecie nitki marchewki na makaron ryżowy i gotowe!

Mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie drobno pokrojoną cebulką, dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie przyprawa do drobiu. Rozgrzej olej na patelni. Ulep pulpety i obsmaż z każdej strony na patelni.

W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj nitki z marchewki – długie pociągnięcia, tak, jakbyś chciała marchew po prostu obrać. Zagotuj wrzątek i wrzuć na ok 3 min do gotującej się wody nitki marchewki. Odcedź.

Gdy pulpety dochodzą zalej je mlekiem kokosowym (możesz dodać odrobinę napoju kokosowego czy ryżowego), łyżeczkę musztardy, kukrumę i odrobinkę curry. Wymieszaj sos, dorzuć koper i smaż jeszcze chwilkę aż zacznie gęstnieć. I gotowe!

Nitki makaronu podawaj z pulpetami i sosem.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.