Przepis szybki jak pendolino w Japoni. A do tego wyszło tak smacznie, że sama się zaskoczyłam, tak więc nie zostaje wam nic innego jak zrobić taki obiadek! Dodatkowo mało składników i niskowęglowodanowo. Chcecie więcej? Zamiecie nitki marchewki na makaron ryżowy i gotowe!
Mielone wymieszaj z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie drobno pokrojoną cebulką, dopraw solą i pieprzem, opcjonalnie przyprawa do drobiu. Rozgrzej olej na patelni. Ulep pulpety i obsmaż z każdej strony na patelni.
W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj nitki z marchewki – długie pociągnięcia, tak, jakbyś chciała marchew po prostu obrać. Zagotuj wrzątek i wrzuć na ok 3 min do gotującej się wody nitki marchewki. Odcedź.
Gdy pulpety dochodzą zalej je mlekiem kokosowym (możesz dodać odrobinę napoju kokosowego czy ryżowego), łyżeczkę musztardy, kukrumę i odrobinkę curry. Wymieszaj sos, dorzuć koper i smaż jeszcze chwilkę aż zacznie gęstnieć. I gotowe!
Nitki makaronu podawaj z pulpetami i sosem.