ŁOSOŚ Z PIECZONYMI SZPARAGAMI NA PUREE Z BATATU

ŁOSOŚ Z PIECZONYMI SZPARAGAMI NA PUREE Z BATATU

Składniki:

  • 100g łososia
  • 200g batatu
  • 130g zielonych szparagów
  • 10ml sosu teriyaki
  • 6ml syropu klonowego
  • 1cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 5g masła klarowanego
  • łyżeczka oliwy z oliwek

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Łosoś z pieczonymi szparagami na puree z batatu to idealny pomysł na mega prosty, szybki, zdrowy, pyszny i w dodatku sezonowy obiad! Przepis pochodzi oczywiście z 6 edycji wyzwania FIT FOCZKI!

Kompozycja nieprzypadkowa – bataty będą tu źródłem węglowodanów złożonych, łosoś z kolei pełnowartościowego białka oraz… zdrowych kwasów tłuszczowych m.in. z rodziny omega 3! Ryby są głównym źródłem tych tłuszczy w diecie. Jedzenie ryb tłustych  (takich jak łosoś, śledź, sardynka czy makrela) 2 razy w tygodniu jest świetną profilaktyką w kontekście dbania o dobrystan układu sercowo-naczyniowego. Tymczasem według badań CBOS z 2019 roku wynika, że aż 62% badanych spożywa zbyt mało ryb! Pamiętajcie jednak, że ryby jak łosoś warto poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, a jeżeli masz pewność co do pochodzenia ryby, warto też jeść je na surowo!

WYKONANIE ŁOSOŚ Z PIECZONYMI SZPARAGAMI NA PUREE Z BATATU:

  1. Rozgrzej piec do 230 stopni.
  2. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. W większej misce wymieszać sos tariyaki, syrop klonowy (lub miód), czosnek przeciśnięty przez praskę (lub mielony), imbir starty na małej tarce (lub mielony) i odrobinkę mielonego chili (opcjonalnie). Włożyć łososia i dokładnie wysmarować marynatą. Odstawić na 1/2 – 1 godzinę na blat kuchenny (pomiń jeśli nie masz czasu).
  4. Oderwij twarde końce szparagów, ułóż je w małym naczyniu do zapiekania, posmaruj delikatnie odrobiną oliwy, posyp solą (polecam sól Malddon w płatkach), pieprzem. Na nich ułóż rybę, skrop trochę sokiem z cytryny. Całość leci do pieca na 10 min, po czy włącz funkcję grill jeszcze na 3-4 minuty. Jeżeli nie masz funkcji grill – po prostu piecz 13-14 min. To naprawdę wystarczy w takiej temperaturze! Dłużej wysuszysz rybę.
  5. Ugotuj obrany batat, odcedź, dodaj masło i zblenduj na puree. Nic więcej tam nie trzeba 🙂
  6. Podawaj rybę na puree z batata z pieczonymi szparagami.

A jeżeli masz ochotę na inny obiad z łososiem, odsyłam do takiego z pęczakiem oraz fasolką szparagową z pesto! INNY PRZEPIS NA ŁOSOSIA

OBIAD W WYKONANIU UCZESTNICZEK WYZWANIA FIT FOCZKI:

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

10 sierpnia 2022

JAGODZIANKI BEZ CUKRU Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ

2 sierpnia 2022

PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

31 lipca 2022

FIT TOSTY TIRAMISU Z RICOTTĄ

sklep z dietami i ebookami