ŁOSOŚ Z PIECZONYMI SZPARAGAMI NA PUREE Z BATATU

ŁOSOŚ Z PIECZONYMI SZPARAGAMI NA PUREE Z BATATU

Składniki:

  • 100g łososia
  • 200g batatu
  • 130g zielonych szparagów
  • 10ml sosu teriyaki
  • 6ml syropu klonowego
  • 1cm świeżego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 5g masła klarowanego
  • łyżeczka oliwy z oliwek

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Łosoś z pieczonymi szparagami na puree z batatu to idealny pomysł na mega prosty, szybki, zdrowy, pyszny i w dodatku sezonowy obiad! Przepis pochodzi oczywiście z 6 edycji wyzwania FIT FOCZKI!

Czy łosoś i szparagi są dla nas dobre?

Kompozycja nieprzypadkowa – bataty będą tu źródłem węglowodanów złożonych, łosoś z kolei pełnowartościowego białka oraz… zdrowych kwasów tłuszczowych m.in. z rodziny omega 3! Ryby są głównym źródłem tych tłuszczy w diecie. Jedzenie ryb tłustych  (takich jak łosoś, śledź, sardynka czy makrela) 2 razy w tygodniu jest świetną profilaktyką w kontekście dbania o dobrystan układu sercowo-naczyniowego. Tymczasem według badań CBOS z 2019 roku wynika, że aż 62% badanych spożywa zbyt mało ryb! Pamiętajcie jednak, że ryby jak łosoś warto poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, a jeżeli masz pewność co do pochodzenia ryby, warto też jeść je na surowo!

Dlaczego warto jeść łososia i szparagi

Jak przyrządzić łososia ze szparagami na puree z batatów?

  1. Rozgrzej piec do 230 stopni.
  2. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. W większej misce wymieszać sos tariyaki, syrop klonowy (lub miód), czosnek przeciśnięty przez praskę (lub mielony), imbir starty na małej tarce (lub mielony) i odrobinkę mielonego chili (opcjonalnie). Włożyć łososia i dokładnie wysmarować marynatą. Odstawić na 1/2 – 1 godzinę na blat kuchenny (pomiń jeśli nie masz czasu).
  4. Oderwij twarde końce szparagów, ułóż je w małym naczyniu do zapiekania, posmaruj delikatnie odrobiną oliwy, posyp solą (polecam sól Malddon w płatkach), pieprzem. Na nich ułóż rybę, skrop trochę sokiem z cytryny. Całość leci do pieca na 10 min, po czy włącz funkcję grill jeszcze na 3-4 minuty. Jeżeli nie masz funkcji grill – po prostu piecz 13-14 min. To naprawdę wystarczy w takiej temperaturze! Dłużej wysuszysz rybę.
  5. Ugotuj obrany batat, odcedź, dodaj masło i zblenduj na puree. Nic więcej tam nie trzeba 🙂
  6. Podawaj rybę na puree z batata z pieczonymi szparagami.

A jeżeli masz ochotę na inny obiad z łososiem, odsyłam do takiego z pęczakiem oraz fasolką szparagową z pesto! INNY PRZEPIS NA ŁOSOSIA

Przepis na zdrowego łososia na szparagach

Jeśli nie lubisz spędzać wielu godzin w kuchni, ale chcesz jeść zdrowo i pysznie, koniecznie zajrzyj do innych moich przepisów oraz ebooków. Znaleźć w nich można inspiracje na dietetyczne śniadania, zdrowe kolacje oraz pyszne fit desery.

CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami