Łosoś Teriyaki, kasza pęczak, fasolka z pesto to jedna z receptur na zdrowy i szybki obiad z mojego nowego ebooka OBIADOBOOK z 45 recepturami na turbo fajne lunche z podana kalorycznością. Podrzucam wam go jak zawsze z z jedną misją – by udowodnić wam po raz kolejny, że „zdrowo” nie znaczy ani niesmacznie, ani nudno, ani jakoś szczególnie skomplikowanie! Te obiadek zajmie wam nie więcej niż 20 min!
Łosoś należy do tak zwanych tłustych ryb morskich (jak śledź, makrela). „Tłusty” nie kojarzy nam się za dobrze, ale pamiętajcie, że tłuszcze są złe i dobre 😛 „Złymi” nazywamy tłuszcze nasycone obecne głównie w produktach odzwierzęcych i kokosie (wieprzowina, masło, śmietana, wołowina, boczek, jajka, olej kokosowy), bowiem jak dowodzą liczne badania naukowe, spożywane w nadmiarze przyczyniają się do powstawania chorób sercowo – naczyniowych. Nasze zapotrzebowanie na nie to ok 10% energii w diecie, czyli to nie tak, że każda ilość szkodzi! Jajeczka z umiarem są spoko! Ale codziennie jajka z boczkiem, karkóweczka, masełko – to już too much 😛
Z kolei „zdrowymi” nazywamy tłuszcze nienasycone, które dzielimy na jednonienasycone i wielonienasycone. Jednonienasycone to np. kwas oleinowy obecny w awokado czy oliwie z oliwek, a wielonienasycone to „słynne” kwasy omega 3 i 6. Te znajdziemy również w oliwie, ale też właśnie w tłustych rybach morskich, w orzechach, nasionach, oleju lnianym i wielu innych olejach roślinnych.
Pamiętajcie jednak, że żadne tłuszcze nie są zdrowe jeżeli spożywamy je… w nadmiarze! Dlatego łosoś – jestem na tak! Ale nie szalejcie z porcyjką. Nadmiar kalorii nawet z najzdrowszych produktów będzie szkodliwy.
WYKONANIE ŁOSOŚ TERIYAKI, KASZA PĘCZAK, FASOLKA Z PESTO
- Ugotuj kaszę.
- Łososia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. W większej misce wymieszaj sos Teriyaki, sok z limonki lub cytryny, syrop klonowy (lub miód), czosnek
przeciśnięty przez praskę, imbir starty na małej tarce i opcjonalnie odrobinkę mielonego chili. Łososia dokładnie wysmaruj marynatą. Odstaw na 1/2 – 1
godzinę na blat kuchenny (pomiń, jeśli nie masz czasu). - Rozgrzej piec do 200 stopni i piecz rybę w żaroodpornym naczyniu ok. 15 min.
- Ugotuj fasolkę, odcedź. Wrzuć ponownie do garnka i nie wyłączaj jeszcze kuchenki. Dodaj do niej masło, pesto i płatki drożdżowe. Wymieszaj, podsmaż 3
minutki i gotowe! - Łososia serwuj z fasolką i kaszą.
A jeżeli masz chrapkę na pozostałe 44 takie fajne przepisy na zdrowe obiady, zerknij na opis OBIADOBOOKA i wprowadź nieco finezji do swojego zdrowego gotowania. Czy posmakuje innym domownikom? Gwarantuje, że tak! TUTAJ znajdziesz jeszcze jeden przepis na obiad z ebooka – Szarpany kurczak z grzybami w sosie orzechowym.