FRYTKI Z BATATÓW W PANIERCE Z WEGAŃSKIM MAJONEZEM

Składniki

FRYTKI

2 Bataty

4 łyżki mąki kukurydzianej

olej kokosowy rafinowany (do smażenia)

 

MAJONEZ

60g aquafaby

160g oliwy z oliwek

pół łyżeczki musztardy

łyżeczka octu winnego

pół łyżeczki soli himalajskiej

płaska łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

łyżeczka pasty miso (opcjonalnie ale polecam)

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Najlepszy sposób na idealną, chrupiącą panierkę do smażonych frytek? Mąka kukurydziana! Nie jest to mój faworyt jeżeli chodzi o mąki bezglutenowe, ale w tym przypadku po prostu sprawdza się idealnie. Smażenie na głębokim tłuszczu również nie jest delikatnie mówiąc najlepszą opcją obróbki termicznej, ale zachowując zdrowy rozsądek i umiar – raz na jakiś czas takie fryteczki będą rewelacyjna alternatywą dla popularnych i niezdrowych Fast Food. Najlepszym wyborem do smażenia wydaje się być rafinowany olej kokosowy. Dlaczego rafinowany?   Oleje nierafinowane zawierają składniki, które w wysokiej temperaturze zaczynają się palić i stają się szkodliwe (rafinowane są ich pozbawione). Należy zatem stosować je tylko na surowo, w ten sposób wykorzystując pełnię walorów odżywczych oleju.

 MAJONEZ

To wysokiego i wąskiego naczynia wlej aquafabę, musztardę, ocet, sól, ksylitol, pastę miso i zacznij blendowanie. Masa zacznie się pienić. Wcześniej odważ porcję oliwy i powoli, małym strumieniem wlewaj ją do aquafaby nie przerywając blendowania. Kremowy majonez gotowy!

FRYTKI

Bataty obierz i pokrój na frytki. Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć pokrojone bataty do osolonego wrzątku. Gotuj je ok 5-10 min do momentu aż lekko zmiękną. UWAGA! Nie rozgotuj ich bo zamiast chrupiących frytek wyjdą „flaki” 😉 Lekko obgotowane bataty odcedź i zahartuj zimną wodą. Na głębszej patelni rozgrzej mocno olej kokosowy tak, by zanurzyć całe frytki (powinien dojść do ok 170 stopni). Następnie słodkie ziemniaki panierujemy w mące kukurydzianej (możesz wymieszać ją z ulubionymi przyprawami np. wędzoną papryką czy oregano) i wrzucamy je na mocno rozgrzany tłuszcz. UWAGA! Gdy olej jest za słabo rozgrzany frytki wchłoną za dużo tłuszczu i nie będą sztywne i chrupiące! Smażymy je aż lekko się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Gotowe! Podajemy z majonezem. Opcjonalnie zielona pietruszka i parmezan do posypania. Smacznego!

P.S. Kaloryczność podałam na jedną porcję frytek bez majonezu.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.