FRYTKI Z BATATÓW W PANIERCE Z WEGAŃSKIM MAJONEZEM

Składniki:

FRYTKI

2 Bataty

4 łyżki mąki kukurydzianej

olej kokosowy rafinowany (do smażenia)

 

MAJONEZ

60g aquafaby

160g oliwy z oliwek

pół łyżeczki musztardy

łyżeczka octu winnego

pół łyżeczki soli himalajskiej

płaska łyżeczka erytrolu lub ksylitolu

łyżeczka pasty miso (opcjonalnie ale polecam)

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Najlepszy sposób na idealną, chrupiącą panierkę do smażonych frytek? Mąka kukurydziana! Nie jest to mój faworyt jeżeli chodzi o mąki bezglutenowe, ale w tym przypadku po prostu sprawdza się idealnie. Smażenie na głębokim tłuszczu również nie jest delikatnie mówiąc najlepszą opcją obróbki termicznej, ale zachowując zdrowy rozsądek i umiar – raz na jakiś czas takie fryteczki będą rewelacyjna alternatywą dla popularnych i niezdrowych Fast Food. Najlepszym wyborem do smażenia wydaje się być rafinowany olej kokosowy. Dlaczego rafinowany?   Oleje nierafinowane zawierają składniki, które w wysokiej temperaturze zaczynają się palić i stają się szkodliwe (rafinowane są ich pozbawione). Należy zatem stosować je tylko na surowo, w ten sposób wykorzystując pełnię walorów odżywczych oleju.

 MAJONEZ

To wysokiego i wąskiego naczynia wlej aquafabę, musztardę, ocet, sól, ksylitol, pastę miso i zacznij blendowanie. Masa zacznie się pienić. Wcześniej odważ porcję oliwy i powoli, małym strumieniem wlewaj ją do aquafaby nie przerywając blendowania. Kremowy majonez gotowy!

FRYTKI

Bataty obierz i pokrój na frytki. Zagotuj w dużym garnku wodę i wrzuć pokrojone bataty do osolonego wrzątku. Gotuj je ok 5-10 min do momentu aż lekko zmiękną. UWAGA! Nie rozgotuj ich bo zamiast chrupiących frytek wyjdą „flaki” 😉 Lekko obgotowane bataty odcedź i zahartuj zimną wodą. Na głębszej patelni rozgrzej mocno olej kokosowy tak, by zanurzyć całe frytki (powinien dojść do ok 170 stopni). Następnie słodkie ziemniaki panierujemy w mące kukurydzianej (możesz wymieszać ją z ulubionymi przyprawami np. wędzoną papryką czy oregano) i wrzucamy je na mocno rozgrzany tłuszcz. UWAGA! Gdy olej jest za słabo rozgrzany frytki wchłoną za dużo tłuszczu i nie będą sztywne i chrupiące! Smażymy je aż lekko się zarumienią, wyciągamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z tłuszczu.

Gotowe! Podajemy z majonezem. Opcjonalnie zielona pietruszka i parmezan do posypania. Smacznego!

P.S. Kaloryczność podałam na jedną porcję frytek bez majonezu.

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami