fbpx
  • Post Slideshow Image

CIASTO Z BURAKÓW LEPSZE NIŻ MYŚLISZ :)

  • Post Slideshow Image
  • 60
  • 4
  • kcal 920
  • Węglowodany 148g | 60%
  • Białka 15g | 6%
  • Tłuszcze 38g | 34%

Składniki

  • 300g buraków (1 duża sztuka)
  • 100g mąki gryczanej lub kasztanowej
  • 2łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki kakao lub 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 4 sztuki daktyli suszonych
  • cynamon
  • soda oczyszczona
  • żurawina suszona ok 25g
  • posypka z 2 kostek gorzkiej czekolady (u mnie Lindt 90%)
  • opcjonalnie erytrol/ksylitol do posłodzenia

Ciasto wyszło lepiej niż się spodziewałam 🙂 Buraczano-czekoladowe, mokre w środku. Jeśli ktoś lubi buraki będzie super ;))

Buraka ugotowałam do miękkości ze skórką ok godziną. Po ugotowaniu obrałam go (skórka łatwo odchodzi), pokroiłam w kostkę. Daktyle chwile wcześniej zalałam wrzątkiem na ok 15 min, odlałam wodę i dorzuciłam do buraków. Dodałam mąkę (w przepisie była kasztanowa, ja dałam gryczaną więc jak wolicie;), płaską łyżeczkę sody, cynamon, kakao, olej kokosowy i odrobinę erytrolu jeszcze i wszystko zblendowałam.  Na koniec dosypałam żurawinę i wymieszałam całość łyżką. Masę przelałam do małej tortownicy spryskanej olejem i całość do piekarnika na ok 50 min 180 stopni 🙂

Na spód gotowego ciasta starłam 2 kostki gorzkiej czekolady (wcześniej chwile przestudziłam ciasto bo inaczej czekolada od razu się topi 😉 Ciasto wyszło takie płaskie, jeśli chcecie wyższe, zróbcie podwójną porcję!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj