CHLEBEK Z BATATÓW

Składniki

pół szklanki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (ok 105g)

2 jajka

1 szklanka ugotowanych batatów (ok 2 sztuki)

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

łyżeczka cynamonu

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

1 i 1/3 szklanki mąki jaglanej (ok 240g)

erytrol – opcjonalnie jeżeli chcesz chlebek na słodko)

 

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Chlebek jest banalnie prosty w wykonaniu. Rewelacyjnie smakuje z masłem orzechowym!

Wymieszaj cynamon z sodą, mąką, gałką i solą. W osobnej misce połącz olej, jaja, rozgniecione bataty (opcjonalnie erytrol jeżeli chcesz chlebek na słodko). Dodać mokre składniki do suchych. Blaszkę o wymiarach 25/12cm  wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj olejem. Wylej masę na blachę i piecz przez godzinę  w 180 stopniach (być może chlebek będzie potrzebował troszkę więcej czasu – sprawdź go patyczkiem).

*Kaloryczność podałam na jedną porcję!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.