BUDYŃ Z DYNI

Składniki

  • ok 330g dyni (najlepiej hokkaido)
  • ok 280ml mleka roślinnego
  • łyżka erytrolu
  • 23g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa
  • do podania: pestki dyni, figa

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Dynię pokrój w kostkę (usuń wcześniej gniazdo nasienne, obierz skórkę), wrzuć do niewielkiego garnka, zalej  ok 220ml mleka, dodaj erytrol i przyprawy i gotuj pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż dynia zmięknie (ok 20 min). Pozostałą część mleka wlej do kubka, dodaj mąkę i wymieszaj. Gdy dynia będzie miękka zdejmij garnek z ognia i zblenduj ją z mlekiem. Postaw ponownie nasz gram na kuchence, dodaj mleko z mąką i chwilkę mieszaj. Nasz budyń momentalnie zgęstnieje.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.