MOKRE BROWNIE Z BATATÓW Z GRUSZKĄ

MOKRE BROWNIE Z BATATÓW Z GRUSZKĄ BEZ CUKRU

Składniki:

  • 550g batatów
  • 80g mąki migdałowej (lub zblenduj na mąkę całe łuskane migdały)
  • 65g mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1650-2000)
  • 80-90g erytrolu
  • 50g kakao
  • 2 jajka
  • 50g daktyli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • opcjonalnie 5-6kropel aromatu czekoladowego (ja mam funky flavors)
  • 1 niewielka gruszka
  • blender i blaszka/forma keksówka ok 20/22-10cm

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Mokre Brownie z batatów z gruszką bez cukru to nowiutki przepis, który stworzyłam do nadchodzącego wielkimi krokami wyzwania Fit Foczki edycja 8! Podczas tej całej 7 tygodniowej zabawy, razem z uczestniczkami nie tylko stosujemy razem przepyszne i zdrowe jadłospisy redukcyjne, uczymy się zdrowo, smacznie i prosto gotować śniadania, obiady i kolacje, ale też właśnie bawimy się w Fit Wypieki! Prawie co tydzień na weekendy mamy warsztaty kulinarne Online dla chętnych, podczas których powstają takie właśnie Fit Cuda jak Mokre Brownie z batatów z gruszką bez cukru . Więcej o całym wyzwaniu możesz przeczytać TUTAJ.

Jakie ciasto można jeść na diecie?

Nie chodzi o to, by zrobić ciasto smakujące jak wafle ryżowe 🙂 Ale by złapać kompromis między pysznością, a wpływem na zdrowie….

1. Cukier zamieniamy na erytrol. Smak ciasta macie ten sam! Nikt różnicy nie wyczuje! A już oszczędzacie sporo kalorii i zmniejszacie mocno ładunek glikemiczny ciasta! Erytrol sprawdzi się w każdym wypieku (różnicę widać jedynie w bezie, ale i na nią mam super przepis na blogu!)

2. W niektórych ciastach rewelacyjnie jest dodać warzywa lub owoce. Zwiększacie objętość porcji ciasta dodając produkt niskokaloryczny, a pełny błonnika, witamin i minerałów. Oczywiście nie do każdego wypieku to pasuję, ale sa mega przepisy na brownie z fasoli, bakłażana, batatu, z cukinią, sernik dyniowy, ciasto buraczane itd.

3. Całą, lub połowę mąki potrzebnej do przepisu zamień na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową. Ponownie mocno obniży to ładunek glikemiczny wypieku, a więc ciasto wywoła dużo niższy skok cukru we krwi! Nie polecam w biszkoptach, ale ciasta kruche, brownie itp – super!

4. Nie usuwaj wszystkich wysokokalorycznych składników ciasta, ale choć część z nich zamień na mniej kaloryczne. Przykład – nie rób sernika na mascarpone i śmietance 36%, ale np. połącz chudy twaróg z wiaderka ze śmietanką. Lub brownie nie z kostki masła i 2ch tabliczek czekolady mlecznej, ale np. masło + kakao. Dzięki temu mamy coś nadal bardzo smacznego, ale nie robiącego szkód w Twoich naczyniach krwionośnych.

MOKRE BROWNIE Z BATATU Z GRUSZKĄ
Przepis na pyszne ciasto – mokre brownie z batatów z gruszką Niskokaloryczne, idealne nawet na diecie, bez cukru, dla insulinoopornych, cukrzyków, a przepyszne jak z cukierni!

 

Pełnoziarniste brownie z batata z gruszką – dlaczego warto je jeść?

Po pierwsze warzywo skrobiowe w składzie to dodatkowy błonnik i porcja witamin! No i większa objętość ciasta, ale niższa kaloryczność w porcji. Dodatkowo używamy mąki pełnoziarnistej, która ma o połowę niższy indeks glikemiczny od klasycznej pszennej o niskim typie. A mąka migdałowa dodatkowo jeszcze przez udział zdrowych tłuszczy orzechowym obniży nam wyrzut cukru oraz insuliny we krwi po tym deserze! No i zero grama cukru czy czekolady, a i tak mamy pyszne Brownie! A jeżeli maci chrapkę jeszcze na inny przepis z poprzednich edycji wyzwania podrzucam Pełnoziarniste Ciasto Śliwkowe z Kruszonką! 

Jak wykonać bezcukrowe brownie z batatów i gruszki?

Jak przygotować wilgotne niskokaloryczne brownie bez cukru z batata i gruszki?

  1. Ugotuj do miękkości obrane 550g batatów w nieosolonej wodzie i je odcedź.
  2. Namocz we wrzątku ok 15 min daktyle (świeże lub suszone). Rozgrzej tez już piekarnik do 180 stopni.
  3. Zblenduj bataty i odsączone lekko z wody daktyle i jajka.
  4. Dodaj obie mąki, erytrol, kakao, aromat, proszek i sodę. Wymieszaj lub zblenduj masę.
  5. Składniki przelej do formy z papierem do pieczenia.
  6. Gruszkę przekrój na ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Kawałki owocu połóż na cieście i delikatnie je w nie wciśnij, ale tak, by wystawały.
  7. Piecz ciasto ok 50-55min do suchego patyczka. I to tyle! Genialne w swej prostocie! Tak właśnie gotują, pieką i jedzą FIT FOCZKI! Dołączcie do naszego wyzwania i przejdzie cały ten cudowny proces zmiany razem z nami! Nawyki, które możecie zmienić na zawsze są nieocenione! Dla was, waszego zdrowia fizycznego, psychicznego oraz dla reszty waszych domowników!

 

Szukasz inspiracji na zdrowe fit ciasta. Zobacz moje przepisy i ebooki z przepisami. Dla fanów zdrowych słodkości polecam:

 

CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami