MOKRE BROWNIE Z BATATÓW Z GRUSZKĄ

MOKRE BROWNIE Z BATATÓW Z GRUSZKĄ BEZ CUKRU

Składniki:

  • 550g batatów
  • 80g mąki migdałowej (lub zblenduj na mąkę całe łuskane migdały)
  • 65g mąki pszennej lub orkiszowej pełnoziarnistej (typ 1650-2000)
  • 80-90g erytrolu
  • 50g kakao
  • 2 jajka
  • 50g daktyli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • opcjonalnie 5-6kropel aromatu czekoladowego (ja mam funky flavors)
  • 1 niewielka gruszka
  • blender i blaszka/forma keksówka ok 20/22-10cm

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Mokre Brownie z batatów z gruszką bez cukru to nowiutki przepis, który stworzyłam do nadchodzącego wielkimi krokami wyzwania Fit Foczki edycja 8! Podczas tej całej 7 tygodniowej zabawy, razem z uczestniczkami nie tylko stosujemy razem przepyszne i zdrowe jadłospisy redukcyjne, uczymy się zdrowo, smacznie i prosto gotować śniadania, obiady i kolacje, ale też właśnie bawimy się w Fit Wypieki! Prawie co tydzień na weekendy mamy warsztaty kulinarne Online dla chętnych, podczas których powstają takie właśnie Fit Cuda jak Mokre Brownie z batatów z gruszką bez cukru . Więcej o całym wyzwaniu możesz przeczytać TUTAJ. Kolejna edycja już w maju 2023 i możesz już teraz, wstępnie i niezobowiązująco się TUTAJ na nią zapisać! Będziesz wówczas na bieżąco, podeśle ci pierwsze przepisy na testy i najwyższe kody rabatowe na uczestnictwo w tej zabawie,

JAK ZROBIĆ ZDROWE, SMACZNE CIASTO?

Nie chodzi o to, by zrobić ciasto smakujące jak wafle ryżowe :O Ale by złapać kompromis między pysznością, a wpływem na zdrowie….

1. Cukier zamieniamy na erytrol. Smak ciasta macie ten sam! Nikt różnicy nie wyczuje! A już oszczędzacie sporo kalorii i zmniejszacie mocno ładunek glikemiczny ciasta! Erytrol sprawdzi się w każdym wypieku (różnicę widać jedynie w bezie, ale i na nią mam super przepis na blogu!)

2. W niektórych ciastach rewelacyjnie jest dodać warzywa lub owoce. Zwiększacie objętość porcji ciasta dodając produkt niskokaloryczny, a pełny błonnika, witamin i minerałów. Oczywiście nie do każdego wypieku to pasuję, ale sa mega przepisy na brownie z fasoli, bakłażana, batatu, z cukinią, sernik dyniowy, ciasto buraczane itd.

3. Całą, lub połowę mąki potrzebnej do przepisu zamień na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową. Ponownie mocno obniży to ładunek glikemiczny wypieku, a więc ciasto wywoła dużo niższy skok cukru we krwi! Nie polecam w biszkoptach, ale ciasta kruche, brownie itp – super!

4. Nie usuwaj wszystkich wysokokalorycznych składników ciasta, ale choć część z nich zamień na mniej kaloryczne. Przykład – nie rób sernika na mascarpone i śmietance 36%, ale np. połącz chudy twaróg z wiaderka ze śmietanką. Lub brownie nie z kostki masła i 2ch tabliczek czekolady mlecznej, ale np. masło + kakao. Dzięki temu mamy coś nadal bardzo smacznego, ale nie robiącego szkód w Twoich naczyniach krwionośnych.

MOKRE BROWNIE Z BATATU Z GRUSZKĄ
Przepis na pyszne ciasto – mokre brownie z batatów z gruszką Niskokaloryczne, idealne nawet na diecie, bez cukru, dla insulinoopornych, cukrzyków, a przepyszne jak z cukierni!

 

DLACZEGO MOKRE BROWNIE Z BATATU Z GRUSZKĄ JEST DLA CIEBIE TAKIE DOBRE?

Po pierwsze warzywo skrobiowe w składzie to dodatkowy błonnik i porcja witamin! No i większa objętość ciasta, ale niższa kaloryczność w porcji. Dodatkowo używamy mąki pełnoziarnistej, która ma o połowę niższy indeks glikemiczny od klasycznej pszennej o niskim typie. A mąka migdałowa dodatkowo jeszcze przez udział zdrowych tłuszczy orzechowym obniży nam wyrzut cukru oraz insuliny we krwi po tym deserze! No i zero grama cukru czy czekolady, a i tak mamy pyszne Brownie! A jeżeli maci chrapkę jeszcze na inny przepis z poprzednich edycji wyzwania podrzucam Pełnoziarniste Ciasto Śliwkowe z Kruszonką! 

WYKONANIE MOKRE BROWNIE Z BATATÓW Z GRUSZKĄ BEZ CUKRU

  1. Ugotuj do miękkości obrane 550g batatów w nieosolonej wodzie i je odcedź.
  2. Namocz we wrzątku ok 15 min daktyle (świeże lub suszone). Rozgrzej tez już piekarnik do 180 stopni.
  3. Zblenduj bataty i odsączone lekko z wody daktyle i jajka.
  4. Dodaj obie mąki, erytrol, kakao, aromat, proszek i sodę. Wymieszaj lub zblenduj masę.
  5. Składniki przelej do formy z papierem do pieczenia.
  6. Gruszkę przekrój na ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Kawałki owocu połóż na cieście i delikatnie je w nie wciśnij, ale tak, by wystawały.
  7. Piecz ciasto ok 50-55min do suchego patyczka. I to tyle! Genialne w swej prostocie! Tak właśnie gotują, pieką i jedzą FIT FOCZKI! Dołączcie do naszego wyzwania i przejdzie cały ten cudowny proces zmiany razem z nami! Nawyki, które możecie zmienić na zawsze są nieocenione! Dla was, waszego zdrowia fizycznego, psychicznego oraz dla reszty waszych domowników!

OPINIE UCZESTNICZEK WYZWANIA FIT FOCZKI

JADŁOSPIS SŁODKI OBŁĘD DLA FANÓW SŁODKOŚCI

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

15 marca 2023

OMLET BANANOWY BEZ CUKRU

20 lutego 2023

FIT ZDROWY SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI

14 lutego 2023

PUSZYSTY OMLET Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM

sklep z dietami i ebookami