Mokre Brownie z batatów z gruszką bez cukru to nowiutki przepis, który stworzyłam do nadchodzącego wielkimi krokami wyzwania Fit Foczki edycja 8! Podczas tej całej 7 tygodniowej zabawy, razem z uczestniczkami nie tylko stosujemy razem przepyszne i zdrowe jadłospisy redukcyjne, uczymy się zdrowo, smacznie i prosto gotować śniadania, obiady i kolacje, ale też właśnie bawimy się w Fit Wypieki! Prawie co tydzień na weekendy mamy warsztaty kulinarne Online dla chętnych, podczas których powstają takie właśnie Fit Cuda jak Mokre Brownie z batatów z gruszką bez cukru . Więcej o całym wyzwaniu możesz przeczytać TUTAJ.
Jakie ciasto można jeść na diecie?
Nie chodzi o to, by zrobić ciasto smakujące jak wafle ryżowe 🙂 Ale by złapać kompromis między pysznością, a wpływem na zdrowie….
1. Cukier zamieniamy na erytrol. Smak ciasta macie ten sam! Nikt różnicy nie wyczuje! A już oszczędzacie sporo kalorii i zmniejszacie mocno ładunek glikemiczny ciasta! Erytrol sprawdzi się w każdym wypieku (różnicę widać jedynie w bezie, ale i na nią mam super przepis na blogu!)
2. W niektórych ciastach rewelacyjnie jest dodać warzywa lub owoce. Zwiększacie objętość porcji ciasta dodając produkt niskokaloryczny, a pełny błonnika, witamin i minerałów. Oczywiście nie do każdego wypieku to pasuję, ale sa mega przepisy na brownie z fasoli, bakłażana, batatu, z cukinią, sernik dyniowy, ciasto buraczane itd.
3. Całą, lub połowę mąki potrzebnej do przepisu zamień na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową. Ponownie mocno obniży to ładunek glikemiczny wypieku, a więc ciasto wywoła dużo niższy skok cukru we krwi! Nie polecam w biszkoptach, ale ciasta kruche, brownie itp – super!
4. Nie usuwaj wszystkich wysokokalorycznych składników ciasta, ale choć część z nich zamień na mniej kaloryczne. Przykład – nie rób sernika na mascarpone i śmietance 36%, ale np. połącz chudy twaróg z wiaderka ze śmietanką. Lub brownie nie z kostki masła i 2ch tabliczek czekolady mlecznej, ale np. masło + kakao. Dzięki temu mamy coś nadal bardzo smacznego, ale nie robiącego szkód w Twoich naczyniach krwionośnych.
Pełnoziarniste brownie z batata z gruszką – dlaczego warto je jeść?
Po pierwsze warzywo skrobiowe w składzie to dodatkowy błonnik i porcja witamin! No i większa objętość ciasta, ale niższa kaloryczność w porcji. Dodatkowo używamy mąki pełnoziarnistej, która ma o połowę niższy indeks glikemiczny od klasycznej pszennej o niskim typie. A mąka migdałowa dodatkowo jeszcze przez udział zdrowych tłuszczy orzechowym obniży nam wyrzut cukru oraz insuliny we krwi po tym deserze! No i zero grama cukru czy czekolady, a i tak mamy pyszne Brownie! A jeżeli maci chrapkę jeszcze na inny przepis z poprzednich edycji wyzwania podrzucam Pełnoziarniste Ciasto Śliwkowe z Kruszonką!
Jak przygotować wilgotne niskokaloryczne brownie bez cukru z batata i gruszki?
- Ugotuj do miękkości obrane 550g batatów w nieosolonej wodzie i je odcedź.
- Namocz we wrzątku ok 15 min daktyle (świeże lub suszone). Rozgrzej tez już piekarnik do 180 stopni.
- Zblenduj bataty i odsączone lekko z wody daktyle i jajka.
- Dodaj obie mąki, erytrol, kakao, aromat, proszek i sodę. Wymieszaj lub zblenduj masę.
- Składniki przelej do formy z papierem do pieczenia.
- Gruszkę przekrój na ćwiartki i wytnij gniazdo nasienne. Kawałki owocu połóż na cieście i delikatnie je w nie wciśnij, ale tak, by wystawały.
- Piecz ciasto ok 50-55min do suchego patyczka. I to tyle! Genialne w swej prostocie! Tak właśnie gotują, pieką i jedzą FIT FOCZKI! Dołączcie do naszego wyzwania i przejdzie cały ten cudowny proces zmiany razem z nami! Nawyki, które możecie zmienić na zawsze są nieocenione! Dla was, waszego zdrowia fizycznego, psychicznego oraz dla reszty waszych domowników!
Szukasz inspiracji na zdrowe fit ciasta. Zobacz moje przepisy i ebooki z przepisami. Dla fanów zdrowych słodkości polecam:
Szukasz praktycznego narzędzia z przepisami? zobacz dietetyczną aplikację Fit Foczki
Znajdziesz w niej ponad tysiąc zdrowych, szybkich i smacznych przepisów na dania każdego typu. Ściągnij i przetestuj moją Aplikację FIT FOCZKI! Czym się wyróżnia?
- wygodą korzystania
- nowoczesnymi narzędziami do prowadzenia zdrowego życia
- zawartością ponad zróżnicowanych, pysznych przepisów ze zdjęciami i tabelą kaloryczną
- przepisami dostępnymi w kilku wersjach kalorycznych
- przydatnym licznikiem zjedzonych kalorii
- możliwością komponowania własnych jadłospisów
- możliwością korzystania z gotowych jadłospisów (nowe co 2 tygodnie)
- wygodną opcją tworzenia lista zakupów z odhaczaniem
- tabelami z zamiennikami składników.