Pełnoziarniste ciasto śliwkowe z kruszonką to „Fit” wypiek, które totalnie nie smakuje jak by było fit! Bardziej jak wypiek od babci… A przepis powstał oczywiście do wyzwania Fit Foczki, które rusza już na dniach! Tam będzie tego duużo więcej! 😀
Dlaczego warto jeść dietetyczne ciasto śliwkowe?
Zdecydowana większość wypieków to full pszenicy (mąki jasnej o niskim typie 450-650) i cukru w towarzystwie tłuszczy nasyconych (śmietanka, mascarpone, margaryna lub masło), brak źródła białka i bomba kaloryczna. Po takiej mieszance możesz spodziewać się wysokiego wyrzutu cukru oraz insuliny we krwi, następnie spadku (szybko będziesz więc głodna, a być może i weźmie cię na sen), a dodatkowo wymienione wyżej składniki nie mają za wiele cennych wartości odżywczych… Jedno trzeba natomiast przyznać – wysoka smakowitość, a to potrzebne jest w każdej diecie/odżywianiu!
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami – przepis
Co zrobić, żeby pogodzić wysoką smakowitość ze stabilną glikemią i wnieść więcej wartości odżywczych do wypieku? Tak, żeby nie tylko nie zaszkodziło naszemu zdrowiu, ale wręcz je wsparło? Te wskazówki będę super nie tylko dla osób z Insulinoopornością (choć dla nich w szczególności), ale dla każdego!
- Mąkę pszenną o jasnym typie zamień na pełnoziarnista lub graham (lub pełnoziarnista orkiszowa). Mąki takie są nieco cięższe, więc biszkopt aż tak na nich nie wyrośnie, ale do ciasta kruchego, omletów czy naleśników nada się idealnie! Zwykła mąka pszenna ma indeks glikemiczny ok 90, a więc bardzo wysoki!! Gwarantowany duży wyrzut cukru, czego nasze naczynia krwionośne nie znoszą! Mąka pełnoziarnista zaś ma indeks 45, a więc niski! To mega duża różnica która mocno ograniczy ładunek glikemiczny kawałka takiego ciasta.
- Dodatkowo mąki pełnoziarniste i graham mają dużo więcej minerałów, witamin oraz błonnika! To ostatnie zwiększy też znacząco sytość.
- Część masła w tym przepisie zamieniłam na śmietankę wegańską – zawsze to trochę mniej kalorii i tłuszczów nasyconych.
- Biały cukier w zasadzie w każdym deserze i wypieku możesz zamienić na erytrol. Ma on 0 kcal i 0 indeks glikemiczny – zobacz jaka to już ogromna zmiana! Erytrolu daj 1,3 porcji tego, co cukru.
Przygotuj tortownicę lub formę do tarty ok 26cm średnicy, lub kwadratową blaszkę do pieczenia ok 22/22cm i bierzemy się do roboty! Ciasto jest proste, szybkie i zrobisz je w ok 25 min + czas pieczenia. A jeżeli chcesz zobaczyć jeszcze inny przepis na Fit wypiek z WYZWANIA FIT FOCZKI, polecam ci mocno SERNIK DYNIOWY! Zobacz również pomysły na fit ciasta i fit desery
Jak wykonać pełnoziarniste ciasto śliwkowe z kruszonką?
- Zagnieć w misce ręcznie do całkowitego połączenia: mąkę, zimne masło w kawałkach, śmietankę, 2 żółtka (białka wrzuć do osobnej miski), erytrol 90 g, aromat waniliowy i cynamon. Kulę masy podziel na 2 części, mniejsza ok 160g, większa ok 300g. Zawiń je folią i wstaw do zamrażarki na ok 20 min.
- W tym czasie pokrój śliwki w ćwiartki, oprósz je mąką ziemniaczaną i wrzuć do garnka. Dodaj łyżkę wody, cynamon, 30g erytrolu, aromat waniliowy, len i duś pod przykryciem ok 5 min. Nie za długo by śliwki się nie rozpadły! Chcemy je w całych kawałkach.
- Rozgrzej piec do 180 stopni.
- Wyciągnij z zamrażarki większą część ciasta, znajdź miejsce do wałkowania ciasta i podsyp je mąką. Rozwałkuj ciasto pomagając sobie rękoma i formując je na kształt spodu blaszki w którym będziesz piec. Grubość ok 0,5cm, nie cieniej! Blaszkę na spodzie wyłóż ciastem, dopasuj je palcami. Podziuraw ciasto widelcem.
- Na spód wyłóż podduszone, słodkie śliwki.
- Teraz ubij 2 białka jaj na sztyyywno z 2ma łyżkami erytrolu, aromatem waniliowym i szczyptą soli. Białka rozsmaruj na śliwka a na nie zetrzyj na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta z zamrażarki.
- Ciasto piecz 45 min, termoobieg. A jeżeli Twój piec mocno grzeje, na ostatnie 10 min przykryj górę ciasta kawałkiem papieru do pieczenia.
- Po upieczeniu zostaw ciacho na ok 15 min w piecu i dalej z 1,5h poza nim, by beza wyschła i nabrała chrupkości! A całe danie możesz wykończyć posypując je przez sitko erytrolem zblendowanym na puder! I najważniejsze – podziel się ze mną zdjęciem Twojego ciacha! Będę tez szalenie wdzięczna za oznaczenia na Insta @olgalewandowska_dietetyk !
CHCESZ WIĘCEJ? AŻ 6 PYSZNYCH JADŁOSPISÓW Z DESERKAMI LOW CARB DLA INSULINOOPORNYCH I NIE TYLKO?
Dołącz do 7 edycji mojego kultowego już wyzwania FIT FOCZKI! Ta edycja poświęcona jest nie tylko osobom, które chcą schudnąć i zmienić nawyki na zdrowsze, ale także osobom z Insulinoopornością. Szczegóły TUTAJ!
Szukasz inspiracji na pyszne ciasta bez cukru? Zajrzyj: