Fit Beza bez cukru z kremem śmietankowym i owocami to absolutnie wybitny deser, który przerósł moje oczekiwania! Bezę zrobiłam na prośbę dziewczyn biorących udział w moim cyklicznym wyzwaniu Fit Foczki. Do tematu podeszła sceptycznie, mimo, że taką bezę bez cukru robiłam kiedyś w mojej starej kawiarni Bez Przesady… Wychodziłam z założenia, że Beza to ten typ deseru, którego nie da się „odchudzić” by nie odebrać mu magii, głębi smaku i zajebis*ości 😛 Ależ się myliłam!
Czy można zrobić bezę bez cukru dla cukrzyka?
Tak, jak najbardziej jest to możliwe. Od razu zaznaczę, że Bezy bez cukru nie radzę robić na kształt klasycznej Bezy Pavlova, czyli w stożek… Opada! Radzę zrobić tak, jak ja, czyli osobno upiec spód i górę. A żeby obie części wysuszyły się równomiernie, w trakcie pieczenia zamieniłam je miejscami w piecu. Pamiętajcie też, by zostawić ją w piekarniku po upieczeniu, a dalej odstawić na kilka godzin w suche miejsce by wyschła. Tak naprawdę, najlepiej spody upiec w jeden dzień, a z kremem połączyć ją w drugi.
Beza bez cukru przepis
Dlaczego Fit Beza bez cukru z kremem śmietankowym i owocami jest tak boskim deserem? Poza tym, że po prostu jest turbo dobra, w naprawdę sporym kawałku ma mało kalorii! Klasyczna beza jest bombom kalorii, bo najczęściej oprócz dużej ilości cukru, krem to połączenie śmietanki 36% z mega kalorycznym serkiem mascarpone. Ja, sam krem, odchudziłam nie tylko o cukier, ale tez właśnie o ten serek. Zamieniłam go za to, na również pyszną, choć dużo mniej kaloryczną Ricottę. Śmietankę jednak zostawiłam, bo kalorii i tak wyszło w kawałku niewiele, a pragnęłam mimo wszystko zachować smak klasycznego „ciasta”… No i zobaczcie jakie fajne makro wyszło w kawałku! Jest i sporo białka i nie za dużo węglowodanów, jest tez i umiarkowaną ilość tłuszczu. Tak więc oficjalnie ogłaszam, że jak dla mnie, dietetyka klinicznego, kawałek takiej bezy możecie na drugie śniadanie do kawy jeść i codziennie! Nawet jeżeli macie cukrzycę czy Insulinooporność!
PONAD 200 PRZEPISÓW NA PYSZNE, ZDROWE I SZYBKIE FIT DESERY – APLIKACJA FIT FOCZKI
Po 10 latach pracy jako gotujący dietetyk, tworzenia zdrowych przepisów i tysiącach metamorfoz podopiecznych stworzyłam swoją mobilną Aplikację FIT FOCZKI, które rewolucjonizuje już Polski rynek dietetyki i zmienia odżywianie Polaków na zdrowsze! W Aplikacji znajdziesz ponad +1100 pysznych i prostych przepisów z kaloriami i zdjęciami! Wszystkie przetestowałam i uwierz mi – jest tam niemal każdy przepis świata! Tylko zdrowiej… Bolognese, Carbonara, Schabowy, Sushi, Pierogi ruskie, Burgery, Tagliatelle, Zapiekanki z serem, Gnocchi, przepisy tajskie, włoskie, Gofry, Pancakes, Serniki, Brownie – no masa! Aplikację możesz pobrać na App Store lub Google Sklep w wersji darmowej, ale dostęp do wszystkich funkcji i przepisów odblokowany jest po wykupieniu subskrypcji. Aplikacja z powodzeniem może zastąpić usługę dietetyka, tylko dużo taniej i daje ci dużo więcej możliwości i narzędzi!
Dodatkowo w aplikacji dietetycznej Fit Foczki znajdziesz:
- licznik zjedzonych kalorii
- automatyczne listy zakupów
- gotowe jadłospisy, co 2 tygodnie nowy, w planie PREMIUM,
- możliwość ułożenia swojego idealnego jadłospisu,
- diety i posiłki dla osób z insulinoopornością i cukrzycą,
- kalkulator zapotrzebowania kalorii oraz deficytu kalorycznego na redukcji,
- turbo wygodne filtry do szukania dań (po kaloriach, makro, po rodzaju dania, po składnikach,
- panel do monitorowania wagi i zmian pomiarów w czasie
- super społeczność zdrowych FIT FOCZEK!
Jak przygotować dietetyczną bezę bez cukru z kremem śmietankowych i owocami?
- Rozgrzej piec do 150 stopni góra – dół.
- 120g erytrolu zblenduj blenderem na drobny puder.
- Rozdziel białka od żółtek. Zacznij obijać białka na sztyyyywno. W trakcie dodaj szczyptę soli i łyżeczkę octu. Mniej więcej w połowie, zacznij też dodawać po łyżce drobnego erytrolu: łyżka i trochę miksowania, łyżka i miksowanie (stopniowo). Na koniec dodaj mąkę. Ja bezę ubijałam robotem kuchennym, ale w kawiarni robiłyśmy ją zwykłym mikserem ręcznym.
- Zmniejsz teraz temperaturę pieca do 120 stopni.
- Połóż papier do pieczenia na 2ch blachach z pieca. Odrysuj na nich 2 koła długopisem/ołówkiem (ja odrysowałam spody od tortownicy 22cm, ale możesz pominąć odrysowywanie i wyłożyć masę na oko). Z masy białkowej uformuj łyżką 2 równe spody-okręgi. Możesz też np. uformować nie koła, a 2 serca! Idealna beza – serce na Walentynki 😛
- Masa leci do pieca na 90 minut. Idealnie jest upiec spody osobno – najpierw jeden, potem drugi. Ja jednak piekłam od razu dwa, jednak po upływie 60 minut, zamieniłam je miejscami i ten z dołu dałam do góry. Zrób tak również, bo inaczej ten dolny może się nie wysuszyć!
- Po 90 minutach uchyl delikatnie piec i zostaw w nim bezę na min 1h. Nie przejmuj się, jeżeli jeden ze spodów będzie jeszcze lekko miękki. Za jakiś czas wyschnie i nabierze chrupkości. Dalej odłóż ciasto w jakieś suche miejsce i odstaw na ok 6-24h.
- KREM – zacznij ubijać śmietankę. Dodaj ok 60g erytrolu (ile chcesz), aromat. Dodaj dalej Ricottę i sok z 1/3 cytryny.
- Żelatynę rozpuść w ok 30 ml wrzątku. Wlej do kremu, zmiksuj i odstaw na ok 30min-1h do lodówki.
- Jeden ze spodów bezy posmaruj dżemem, na niego wyłóż połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim spodem bezowym, na górę leci druga część kremu i owoce oraz kokos.
Podziel naszą Bezunię na 5 części i gotowe!
Fit beza z erytrytolem dla insulinoopornych – pomysł na zdrowy deser
Zdrowa beza z erytrolem może być idealnym pomysłem na zdrowy deser, który zaspokoi naszą potrzebę słodkości. Jeśli lubisz fit desery koniecznie sięgnij po moje przepisy.
Masz ochotę na więcej zdrowych przepisów? Przetestuj aplikację dietetyczną Fit Foczki
Masz ochotę na dużo więcej takich fajnych receptur? Oprócz przepisów tutaj na blogu odsyłam cię też do MOJEGO INSTAGRAMA gdzie także tego dużo! No i oczywiście aplikacja FIT FOCZKI – największa baza zdrowych przepisów w Polsce, gotowe sezonowe diety, licznik kalorii, listy zakupów i wiele innych! Zapisz się koniecznie na mój Newsletter (kliknij w obrazem niżej) a podeśle ci od razu 5 zarąbistych przepisów z Apki! 😀