Dietetyczna beza z erytrytolem

FIT BEZA BEZ CUKRU Z KREMEM ŚMIETANKOWYM I OWOCAMI

Składniki:

BEZA:

  • 5 białek jaj
  • 120g erytrolu
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • łyżeczka octu

KREM:

  • 250g serka Ricotta (polecam Castelli, 1 opakowanie)
  • 200ml śmietanki 36%
  • 150g dżemu owocowego 100% owoce bez cukru (u mnie malina)
  • ok 60g erytrolu
  • sok z 1/3 cytryny
  • 10g żelatyny
  • 20g chipsów kokosowych lub migdałów
  • ok 200g letnich owoców jak borówki, maliny, truskawki

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Fit Beza bez cukru z kremem śmietankowym i owocami to absolutnie wybitny deser, który przerósł moje oczekiwania! Bezę zrobiłam na prośbę dziewczyn biorących udział w moim cyklicznym wyzwaniu Fit Foczki. Do tematu podeszła sceptycznie, mimo, że taką bezę bez cukru robiłam kiedyś w mojej starej kawiarni Bez Przesady… Wychodziłam z założenia, że Beza to ten typ deseru, którego nie da się „odchudzić” by nie odebrać mu magii, głębi smaku i zajebis*ości 😛 Ależ się myliłam!

Czy można zrobić bezę bez cukru dla cukrzyka?

Tak, jak najbardziej jest to możliwe. Od razu zaznaczę, że Bezy bez cukru nie radzę robić na kształt klasycznej Bezy Pavlova, czyli w stożek… Opada! Radzę zrobić tak, jak ja, czyli osobno upiec spód i górę. A żeby obie części wysuszyły się równomiernie, w trakcie pieczenia zamieniłam je miejscami w piecu. Pamiętajcie też, by zostawić ją w piekarniku po upieczeniu, a dalej odstawić na kilka godzin w suche miejsce by wyschła. Tak naprawdę, najlepiej spody upiec w jeden dzień, a z kremem połączyć ją w drugi.

Beza bez cukru przepis

Dlaczego Fit Beza bez cukru z kremem śmietankowym i owocami jest tak boskim deserem? Poza tym, że po prostu jest turbo dobra, w naprawdę sporym kawałku ma mało kalorii! Klasyczna beza jest bombom kalorii, bo najczęściej oprócz dużej ilości cukru, krem to połączenie śmietanki 36% z mega kalorycznym serkiem mascarpone. Ja, sam krem, odchudziłam nie tylko o cukier, ale tez właśnie o ten serek. Zamieniłam go za to, na również pyszną, choć dużo mniej kaloryczną Ricottę. Śmietankę jednak zostawiłam, bo kalorii i tak wyszło w kawałku niewiele, a pragnęłam mimo wszystko zachować smak klasycznego „ciasta”… No i zobaczcie jakie fajne makro wyszło w kawałku! Jest i sporo białka i nie za dużo węglowodanów, jest tez i umiarkowaną ilość tłuszczu. Tak więc oficjalnie ogłaszam, że jak dla mnie, dietetyka klinicznego, kawałek takiej bezy możecie na drugie śniadanie do kawy jeść i codziennie! Nawet jeżeli macie cukrzycę czy Insulinooporność!

Jak przygotować dietetyczną bezę bez cukru z kremem śmietankowych i owocami?

  1. Rozgrzej piec do 150 stopni góra – dół.
  2. 120g erytrolu zblenduj blenderem na drobny puder.
  3. Rozdziel białka od żółtek. Zacznij obijać białka na sztyyyywno. W trakcie dodaj szczyptę soli i łyżeczkę octu. Mniej więcej w połowie, zacznij też dodawać po łyżce drobnego erytrolu:  łyżka i trochę miksowania, łyżka i miksowanie (stopniowo). Na koniec dodaj mąkę. Ja bezę ubijałam robotem kuchennym, ale w kawiarni robiłyśmy ją zwykłym mikserem ręcznym.
  4. Zmniejsz teraz temperaturę pieca do 120 stopni.
  5. Połóż papier do pieczenia na 2ch blachach z pieca. Odrysuj na nich 2 koła długopisem/ołówkiem (ja odrysowałam spody od tortownicy 22cm, ale możesz pominąć odrysowywanie i wyłożyć masę na oko). Z masy białkowej uformuj łyżką 2 równe spody-okręgi. Możesz też np. uformować nie koła, a 2 serca! Idealna beza – serce na Walentynki 😛
  6. Masa leci do pieca na 90 minut. Idealnie jest upiec spody osobno – najpierw jeden, potem drugi. Ja jednak piekłam od razu dwa, jednak po upływie 60 minut, zamieniłam je miejscami i ten z dołu dałam do góry. Zrób tak również, bo inaczej ten dolny może się nie wysuszyć!
  7. Po 90 minutach uchyl delikatnie piec i zostaw w nim bezę na min 1h. Nie przejmuj się, jeżeli jeden ze spodów będzie jeszcze lekko miękki. Za jakiś czas wyschnie i nabierze chrupkości. Dalej odłóż ciasto w jakieś suche miejsce i odstaw na ok 6-24h.
  8. KREM – zacznij ubijać śmietankę. Dodaj ok 60g erytrolu (ile chcesz), aromat. Dodaj dalej Ricottę i sok z 1/3 cytryny.
  9. Żelatynę rozpuść w ok 30 ml wrzątku. Wlej do kremu, zmiksuj i odstaw na ok 30min-1h do lodówki.
  10. Jeden ze spodów bezy posmaruj dżemem, na niego wyłóż połowę kremu śmietankowego. Przykryj drugim spodem bezowym, na górę leci druga część kremu i owoce oraz kokos.
    Podziel naszą Bezunię na 5 części i gotowe!

Fit beza z erytrytolem dla insulinoopornych – pomysł na zdrowy deser

Zdrowa beza z erytrolem może być idealnym pomysłem na zdrowy deser, który zaspokoi naszą potrzebę słodkości. Jeśli lubisz fit desery koniecznie sięgnij po moje przepisy.

Jeżeli z kolei jesteś taki samym fanem/fanką słodkich posiłków jak ja, polecam ci zerknąć na dwa produkty na moim sklepie: FIT CIASTOBOOK z przepisami na Fit Wypieki oraz tygodniowy, redukcyjny jadłospis SŁODKI ODLOT,  w którym poza obiadami znajdziesz same przepyszne słodkie posiłki dzięki którym będziesz redukować wagę i poprawiać swoje samopoczucie!

CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami