DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z SEREM, OWOCAMI I KRUSZONKĄ

DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z SEREM, OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:

6 BUŁECZEK:

  • 250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej (lub najlepsze wychodzą 125 pełnoziarnistej + 124g mąki białej pszennej lub orkiszowej)
  • 22g drożdży
  • 130ml mleka
  • 30g masła extra
  • 90g erytrolu
  • 10g cukru
  • 4-5 kropli aromatu waniliowego bez cukru (polecam funky flavors)

NADZIENIE:

  • 200g serka bieluch waniliowy
  • 200g owoców (np. rabarbar + borówki, nektarynka + maliny, truskawka + jagody)
  • 5g budyniu waniliowego bez cukru
  • erytrol

KURSZONKA:

  • 20g mąki pełnoziarnistej
  • 15g masła extra
  • erytrol

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Drożdżówki orkiszowe z serem, owocami i kruszonką to kolejny przepis z 6 edycji wyzwania Fit Foczki! Podczas tego wyzwania z ponad 140 uczestniczkami nie tylko mądrze, zdrowo i smacznie redukujemy wagę, ale tez właśnie uczymy się tak właśnie gotować i piec! Musi być po prostu pysznie! To naprawdę ogromnie ułatwia utrzymanie diety! Następna edycja już we wrześniu, a więcej o całej zabawie możesz przeczytać tutaj FIT FOCZKI WYZWANIE .

Dlaczego takie drożdżówki można uznać za „zdrowsze”? Po pierwsze – używamy mąkę pełnoziarnistą zamiast białej, oczyszczonej. Dzięki takiemu wyborowi, nasze wypieki będą miały niższy ładunek glikemiczny, a więc wywołają niższy wyrzut cukru we krwi po ich spożyciu i na dłużej zapewnią sytość. Dodatkowo mąki pełnoziarniste mają zdecydowanie więcej witamin, minerałów oraz błonnika pokarmowego! Postawiłam też na dodatek sera zamiast budyniu, aby dodać do bułeczek źródło pełnowartościowego białka! A jeżeli cierpisz na insulinooporność, sugeruję użyć niskocukrowych owoców jak truskawki czy maliny.

WYKONANIE DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z SEREM, OWOCAMI I KRUSZONKĄ:

  1. Pokrusz drożdże do małej miski, zalej ciepłym/letnim mlekiem (20-30 ml), ale nie gorącym!
  2. Dodaj łyżkę mąki (20 g) i łyżkę cukru (10 g). Wymieszaj, przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
  3. Do pozostałego mleka dodaj miękkie masło. Jeśli masło było z lodówki podgrzej wraz z mlekiem na małym ogniu, tak aby masło się rozpuściło, ale tak, by nie było gorące.
  4. W naczyniu, w którym będziesz wyrabiać ciasto umieść pozostałą mąkę (ok 230 g), erytrol, mleko z masłem oraz wyrośnięty lekko zaczyn. Wyrób ciasto do czasu aż będzie miało jednolitą i gładką konsystencję. Ja używam do tego robota kuchennego, ale możesz też ugniatać ręką. Ciasto powinno utworzyć zwartą, niekruszącą się kulę. Może się delikatnie lepić. 
  5. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
  6. Przygotuj owoce – duże pokrój, wrzuć do garnuszka, dodaj łyżkę wody, erytorlu dodaj tyle, ile lubisz (w przypadku rabarbaru więcej), aromat i podduś 2-5 minut by nabrały miękkości, ale się nie rozpadły. Owoce jak borówki, maliny potrzebują zaledwie 2 minuty. Pod koniec dodaj do nich budyń wymieszany z łyżką wody.
  7. Dalej po upływie godziny blat kuchenny  podsyp mąką i zagnieć ręką ok 3 minuty nasze ciasto. Podziel je na 6 części/kulek.
  8. Kulki ciasta rozplaszcz lekko, ułóż na blacie podsypanym mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia ok 30 min.
  9. Kruszonka – wymieszaj mąkę, masło i erytrol ręką do połączenia. Wstaw na chwilkę do zamrażarki lub lodówki.
  10. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  11. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż połowę bułeczek, rozplaszcz je jeszcze trochę i w każdej zrób zagłębienie małą łyżeczką. W nie wędruje serek, owoce oraz  kruszonka.
  12. Jajko roztrzep widelcem. Posmaruj bułeczki za pomocą silikonowego pędzelka.
  13. Wstaw do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia pilnuj, aby bułeczki nie przypiekły się za bardzo od góry.
  14. Pozostaw do ostygnięcia. Możesz przygotować też lukier z erytrolu – wystarczy go zblendować na puder i dodać oooodrobinkę wrzątku i wymieszaj!

Krótki film pomocniczy z przygotowania bułeczek znajdziesz TUTAJ – FILM. A jak już je zrobisz – czekam na oznaczenia i wasze zdjęcia na Insta! 😀

BUŁECZKI W WYKONANIU UCZESTNICZEK WYZWANIA FIT FOCZKI

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

12 września 2022

OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB

5 września 2022

PEŁNOZIARNISTE CIASTO ŚLIWKOWE Z KRUSZONKĄ

29 sierpnia 2022

QUESADILLA ŚNIADANIOWA SZYNKA, SER, AWOKADO

sklep z dietami i ebookami