Jagodzianki bez cukru z mąka pełnoziarnistą to kolejny mój eksperyment zamiany tradycyjnego, przepysznego wypieku, pełnego białej mąki, masła i cukru, na zdrowszą jego alternatywę. Od razu też dodam – eksperyment zakończony sukcesem! Drugą taką misją była DOMOWA PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ, na którą przepis znajdziecie TUTAJ. Jagodzianki bez cukru z mąką pełnoziarnistą w smaku były dużo smaczniejsze, niż oczekiwałam! Nie okłamie was, że to dokładnie to samo, co jagodzianka z Gigi (najlepsza wrocławska cukiernia), ale daje słowo – są po prostu bardzo dobre i gaszą jak najbardziej ochotę na drożdżówkę!
JA ZMIENIĆ JAGODZIANKĘ W NIECO ZDROWSZĄ?
Drożdżówka/Jagodzianka zrobiona jedynie z mąki pełnoziarnistej czy też gryczanej, owsianej, żytniej to zdecydowanie nie to samo… Zdrowotnie – super! Dużo niższy ładunek glikemiczy. Smakowo – przytwardawe coś do jedzenia jedynie udające słodką bułkę. Dlatego też ja wymieszałam mąką pszenną o niskim typie, z mąką pełnoziarnistą. Taki zabieg to kompromis między wpływem wypieku na nasz poziom cukru we krwi, a smakiem. Im więcej pełnoziarnistej tylko wyższe ryzyko, że wypieki będą klapą – mąka taka jest cięższa przez wyższą zawartość błonnika, minerałów, a drożdże ciężkich mąk nie lubią…
Cukier – kolejny dodatek który bardzo mocno podnosi ładunek glikemiczny, a dodatkowo to dodatkowa porcja pustych kalorii. Kompromis? Użyj zaledwie 10-20g cukru – tyle jest konieczne, by drożdże pracowały. Całą resztę możesz przecież zamienić na naturalny, bezkaloryczny, słodki, ale obojętny w smaku erytrol!
Co jeszcze? Kruszonkę zrobiłam całą na mące pełnoziarnistej i erytrolu i taka jest pyszna! Serio! Tu możecie być zupełnie spokojni i taką pełnoziarnista wersję tez popularnej posypki do ciast wykorzystywać w wielu innych wypiekach!
Ach no i same jagody… Bogactwo polifenoli, antyoksydantów i substancji odżywczych! I należą do owoców niskocukrowych. Mam nadzieję, że już was namówiłam! Taka jagodzianka do kawki na drugie śniadanie przy weekendzie to ZŁOTO! Przepis co prawda czasochłonny, bo jak to z drożdżowym – musi swoje odstać, ale naprawdę prosty w wykonaniu!
WYKONANIE JAGODZIANKI BEZ CUKRU Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ
- Rozpuść masło, dodaj do niego mleko. Wystudź.
- W dużej misce wymieszaj mąki z cukrem, solą, erytrolem i drożdżami. Zrób dołek i wlej przestudzone mleko z masłem, dodaj jajko, śmietanę Creamo (lub zwykłą). Wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto, czyli około 10 minut (ja robiłam to w robocie planetarnym ok 5 min).
- Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 2 – 3 h. Nie spodziewaj się jednak, że podwoi objętość! Ciasto jedynie nieco urośnie. A możesz też ciasto wstawić na noc do lodówki (temperatura nie niższa niż 6 stopni!) i skończyć wypieki kolejnego dnia – opcja najlepsza, ale najbardziej czasochłonna.
- W tym czasie zrób kruszonkę – palcami mąkę z erytrolem, dość twardym masłem i szczyptą soli. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki.
- Po upływie ok 3h wymieszaj w misce jagody z mąką ziemniaczaną i erytrolem. Od razu przystąp do lepienia jagodzianek bo jagody zaczną puszczać sok.
- Ciasto podziel na 8 równych kulek. Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj kulki na placek o średnicy ok 13-15cm.
- Nadziewanie – tu polecam sposób z miseczką! Wyściel małą miseczkę do owsianki rozwałkowanym plackiem, wrzuć do niej ok 2 łyżki jago z mąką i erytrolem. Przeciwległe dłuższe boki nałóż na siebie, zlepiając. Następnie końcówki ciasta zawiń do środka i zlep je ich bocznymi krańcami, tak by przykryły końcówki (patrz zdjęcie). Ciasto nie było zbyt klejące, ale chwile zabawy i udało się zamknąć jagody! Nie martw się, gdy gdzieś będą ubytki – zrosną się przy pieczeniu! To samo zrób z pozostałymi 7 plackami drożdżowego.
- Zawinięte jagodzianki połóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ja ściereczką i odstaw na min 1 h, do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj delikatnie pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z chlustem mleka i obsyp kruszonką.
- Piecz przez 20 – 25 minut (sprawdź po 20min, u mnie 25 były troszkę już za ciemne, choć nie przypalone). Smakuj końcówką lata, wakacjami u babci i chwilą błogiego zapomnienia o jakiejś tam diecie!
Nie zapomnijcie proszę zrobić swoim jagodzianką zdjęcia na Instagram i oznaczyć mnie jako @olgalewandowskadietetyk ! Naprawdę zrobicie mi tym dzień i super wynagrodzicie mi godzinę nad sklejeniem tego postu 😛 A jeżeli potrzebujecie krótkiego filmiku pomocnego – wrzucę go niedługo TUTAJ na moje IG! Dla fanów słodkości podsuwam też mój najnowszy jadłospis SŁODKI OBŁĘD, w którym znajdziecie prawie same słodkie receptury! I tak – jeżeli wybierzecie wariant z deficytem kalorycznym spokojnie może posłużyć wam jako dieta odchudzająca najsłodsza i najsmaczniejsza na świecie!
Chcesz przetestować aplikację dietetyczną? Poznaj aplikację Fit Foczki!
Poznaj moją nową aplikację Fit Foczki. Idealna dla osób, które nie mają czasu na gotowanie, mimo stosowania diet nie mogą schudnąć, nie mają motywacji oraz mają wybiórczość pokarmową. A co w niej dokładnie znajdziesz?
- aż 1000 przepisów na zbilansowane i pyszne posiłki ze zdjęciami,
- możliwość tworzenia list zakupów,
- potrawy w wielu wersji kalorycznych,
- możliwość zestawienia dań w dopasowany do swoich potrzeb jadłospisu,
- gotowe jadłospisy, cyklicznie się pojawiające
- możliwość dodawania potraw do ulubionych,
- tabela z zamiennikami.