Choć kilkuetapowe ciasta często wywołują przerażenie, obiecuję, że ten sernik na zimno z mango naprawdę nie jest trudny do przygotowania! Jak to bywa w deserach na żelatynie, większość czasu to po prostu czekanie, aż masa stężeje.
Fit sernik mango – przepis na zdrowy deser
Spód, masa, galaretka, dodatki oparte na wartościowych produktach pozwoliły na uzyskanie deseru o świetnym rozkładzie kaloryczności i marko. Taki sernik śmiało możesz potraktować jako podwieczorek na co dzień albo podać gościom i będzie naprawdę efektownie! Czym ten sernik wyróżnia się w stosunku do klasycznych deserów? Spód zrobiłam z płatków owsianych, które dostarczą błonnika. Główna masa składa się z sera z wiaderka, mleczka kokosowego i jogurtu skyr. Taka mieszanka nie tylko nada idealnej konsystencji sernikowi, ale również ma podbitą zawartość białka (skyr to jogurt wysokoproteinowy). Dodatkową ilość białka zapewnia także ricotta położona z wierzchu, a świeże owocki mają mnóstwo antyoksydantów! Błonnik i białko to składniki, które odpowiadają za uzyskanie sytości posiłku, dlatego możesz się zdziwić, jak można najeść się takim jednym niepozornym kawałkiem sernika. Taki sernik śmiało możesz włączyć przy chęci prowadzenia zdrowej diety – to idealny dowód na to, że nie trzeba wykluczać z niej słodyczy! Jest to idealny fit deser, który może być też przekąską.
Jak wykonać zdrowy sernik z mango na zimno?
1. Zblenduj w robocie kuchennym płatki, orzechy, olej kokosowy, miód, 30g erytrolu. Dno tortownicy 22cm wyłóż papierem, spryskaj olejem, wysyp spód i uklep go palcami. Wsadź do lodówki.
2. 130g pulpy mango wlej do garnka, dodaj 30ml wody i 23g żelatyny, postaw na kuchence i podgrzewaj, mieszając (około 5 minut). Odstaw, by choć odrobinkę przestudzić.
3. W tym czasie zmiksuj ser, mleczko kokosowe (to tłuste, gęste), jogurt, 70g erytrolu, około 7 kropel aromatu. Teraz dolej pulpę z rozpuszczoną żelatyną i ponownie zmiksuj. Przelej masę na nasz spód i wstaw do lodówki.
4. W tym czasie zrób galaretkę – resztę pulpu z puszki, czyli 320g wlej do garnka, dodaj 40ml wody i 9g żelatyny. Podgrzewaj, mieszając. Odstaw i przestudź odrobinę. Wlej ją na już lekko tężejący sernik i ponownie wstaw go do lodówki. Będzie tężał około 1,5-2h.
5. Po tym razie zmiksuj samą ricottę z erytrolem i aromatem (do Twojego poziomu słodkości), wyłóż ją górę stężonego sernika (na jego środek), na to truskawki i gotowe! Możesz jeszcze na chwilę odstawić do lodówki.
Czy sernik może być dietetyczny?
Jak najbardziej! Sernik może być wartościowym źródłem białka. Jeśli więc lubisz słodkie śniadania, koniecznie zajrzyj do moich przepisów
Szukasz podobnych przepisów? Co powiesz na bezę z kremem śmietankowym i owocami (bez cukru) albo fit napoleonkę?
Jeśli tak jak ja jesteś zwolennikiem słodkich posiłków, koniecznie zajrzyj do mojego sklepu, gdzie czeka na Ciebie Ciastobook i jadłospis Słodki Odlot. Ciastobook to 15 przepisów na fit wypieki (odpowiednie również dla osób z insulinoopornością!). Znajdziesz tutaj między innymi banofee, rafaello czy pieguski. A Słodki Odlot ebook z tygodniowym jadłospisem, czyli 28 przepisów z pomysłami na codzienne słodkie posiłki w formie odżywczej diety!
CHCESZ OTRZYMAĆ SUPER DARMOWE FIT PRZEPISY? ZAPISZ SIĘ DO MOJEGO NEWSLETTERA!