Przepis na fit deser napoleonkę

FIT NAPOLEONKA BEZ CUKRU Z OBŁĘDNYM SOSEM ORZECHOWYM

Składniki:

  • 210ml mleka 1,5% lub napój roślinny
  • 200g ricotty
  • 40g erytrolu
  • 8 herbatników
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 8g żelatyny
  • 4 krople aromatu waniliowego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 30g masła orzechowego + 30/35ml wrzątku

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Fit Napoleonka bez cukru z obłędnym sosem orzechowym podbiła już kiedyś wasze serca na moim Instagramie, ale tym razem odpimpowałam go o niesamowity, ale i banalnie prosty sos orzechowy!

Przepis na tą Fit Napoleonkę bez cukru z sosem orzechowym i dużo więcej takich zdrowych smakołyków znajdziecie też w jadłospisie „SŁODKI OBŁĘD” dostępnym na sklepie www.sklep.olgalewandowskadietetyk.pl! Moi podopieczni na dietach redukcyjnych rzeczywiście najczęściej narzekają właśnie na to, że brakuj ich takich słodkości… Z drugiej jednak strony, narzekają też, że nie mają czasu na pieczenie całych ciast. W takich przypadkach świetnie więc sprawdzają się takie jedno-dwu porcjowe fit desery!

Redukcja na słodko?? Wchodzę w to!

WYKONANIE 2 PORCJI FIT NAPOLEONKI BEZ CUKRU  Z SOSEM ORZECHOWYM:

1. Zagotuj 150ml mleka z połową erytrolu i 4 kropelki aromatu waniliowego, a w pozostałych 60ml wymieszaj mąkę ziemniaczaną.
2. Gdy mleko się zagotuje, dodaj do niego część z mąką i żelatynę. Mieszaj aż po chwili nieco zgęstnieje i wytworzy rzadki budyń. Chwile go przestudź (ja na 5 min daje na balkon).
3. Po tym czasie zblenduj budyń z ricottą i pozostałym erytrolem.
4. Na dno jakiegoś pasującego naczynia połóż 4 herbatniki, na nie wylej masę, na górę 4 pozostałe herbatniki i na min godzinę, czy nawet dwie do lodówki!
5. Gdy kremówka tężeje przygotuj sos orzechowy – masło przełóż do malutkiej miseczki i dodaj do niego 30-40ml wrzątku oraz 2 krople aromatu waniliowego słodkiego (lub troszkę erytrolu) i wymieszaj do połączenia wody i masła i uzyskania konsystencji sosu. Uważaj z ilością wody! O 10ml za dużo i konsystencja będzie już do bani!
6. Gotową napoleonkę przełóż na talerz i polej sosem (pamiętaj, że proporcje i ciastka i sosu są na 2 porcje, ale kaloryczność w opisie podałam na 1 porcję z sosem!)

Chcesz więcej takich odlotowych, słodkich i pysznych przepisów na diecie? Przejrzyj jeden z jadłospisów redukcyjnych SŁODKI ODLOT, w którym możesz chudną na samych takich słodkich pysznościach! Łap link:  https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/jadlospis-slodki-odlot/

A inny pyszny i szybki deser tego typu (Fit Tiramisu w 1 minut) znajdziesz tutaj: https://www.olgalewandowskadietetyk.pl/recipe/fit-tiramisu-bez-cukru-w-5-minut-obled/

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

12 września 2022

OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB

5 września 2022

PEŁNOZIARNISTE CIASTO ŚLIWKOWE Z KRUSZONKĄ

29 sierpnia 2022

QUESADILLA ŚNIADANIOWA SZYNKA, SER, AWOKADO

sklep z dietami i ebookami