fbpx

NALEŚNIKI GRYCZANE ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

  • 20
  • 3
  • kcal 522
  • Węglowodany 60g
  • Białka 29g
  • Tłuszcze 19g

Składniki

3 SZTUKI

  • 60g mąki gryczanej
  • 140g mleka roślinnego
  • 30-40ml wody gazowanej
  • 1 jajko
  • 250g szpinaku
  • 1/3 cebuli
  • czosnek
  • ok 30g suszonych pomidorów
  •  pół łyżeczki masła klarowanego
  • łyżka Ajwar lub czerwonego Pesto
  • ok 60g wędzonego łososia
  • papryka ostra, słodka wędzona, sól, pieprz
  • opcjonalnie łyżka parmezanu

Mąkę możesz spróbować zamienić na inną poza kokosową, orzechowymi i kukurydzianą – z nich naleśniki raczej nie wyjdą. Mleko możesz oczywiście podmienić na krowie.

Mąkę, mleko, jajko, szczyptę soli i suszone bazylii lub oregano wymieszaj w misce. Rozgrzej dobrze odrobinę oliwy na patelni i smaż naleśniki z obu stron. jeżeli masz dobra patelnię powinny obracać się bez problemu.

Na czystej patelni rozgrzej masło klarowane. Pokrój cebulkę, czosnek i pomidory suszone. Podsmaż cebulkę i czosnek, po chwili dorzuć umyty szpinak i smaż pod przykryciem. Po ok 5 min dorzuć pomidory, łyżkę Ajwaru lub pesto, sól, pieprz, paprykę słodką wędzoną i ostrą, wymieszaj. Nasze naleśniki nadziej farszem i podsmaż je z obydwu stron.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj