fbpx

WEGETARIAŃSKI GULASZ Z BATATÓW Z MASŁEM ORZECHOWYM

  • 30
  • 3
  • kcal 352
  • Węglowodany 60g
  • Białka 12g
  • Tłuszcze 7g

Składniki

  • 2 średnie bataty (ok 450g)
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1cm startego imbiru
  •  200g ciecierzycy z puszki
  •  szklanka (220ml) mleka kokosowego (u mnie chude z kartonu, można użyć tluste z kartonu)
  •  spora łyżka (ok 25g) masła orzechowego
  • cały brokuł i/lub cukinia
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, kurkuma, curry
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty mąki ziemniaczanej

Batat, cukinie pokrój w kostkę, cebulkę posiekaj, brokuł podziel na mniejsze różyczki, cieciorkę odcedź. W rondlu rozgrzej oliwę. Podsmaż chwile pod przykryciem na niewielkim ogniu cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startym imbirem. Po chwili dorzuć batat i łyżkę wody i duś ok 5 min. Dorzuć cukinie i ponowię duś ok 5 min. Dorzuć brokuł i cieciorkę, zalej mlekiem, dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Przykryj i duś całość. Po ok 10 min ponownie wymieszaj i dopraw. Duś do momentu aż batat i brokuł będą miękkie! Jeżeli Twój sos mleko-masło jest za rzadki (z czasem zgęstnieje) posyp całość dwiema szczyptami mąki ziemniaczanej by zagęścić danie i wymiesza.

P.S. Gdy uzyjecie mleczko kokosowe zamiast mleka danie wyjdzie jeszcze smaczniejsze choć zdecydowanie podbije to kalorykę

Smacznego!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj