Sałatka z surowej brukselki i jabłka – przepyszna kojarzy ci się jedynie z gorzkim smakiem znienawidzonej w dzieciństwie brukselki? Nic bardziej mylnego! Jeżeli lubisz odkrywać nowości i przełamywać stereotypy – ten przepis jest dla Ciebie! Pochodzi on oczywiście z 8 edycji wyzwania Fit Foczki, które właśnie trwa w najlepsze. To jeden z posiłków, który do tej pory zebrał jedne z najlepszych opinii, nawet wśród brukselko – hejterów! Wcinały go nie tylko moje Fit Foczki, ale też ich mężowie, dzieci, a u mnie sałatka gościła już także na spotkaniach ze znajomymi. Zobaczcie sami opinie Fit Foczek! P.S. Kolejna, dziewiąta edycja tego cudownego, 7 tygodniowego wyzwania już w maju! Tym razem w FIT FOCZKI 9 – PROJEKT REDUKCJA łączymy jadłospisy redukcyjne z treningami. Zainteresowana? Zapisz się niezobowiązująco na listę zainteresowanych już TERAZ W TYM LINKU.
OPINIE FIT FOCZEK O SAŁATCE Z SUROWEJ BRUKSELKI Z JABŁKIEM:
KILKA SŁÓW O BRUKSELCE
Wiecie, że brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty? I, że te dwa warzywa mają jedną z najwyższych gęstości odżywczych na 100g produktu ze wszystkich produktów spożywczych na świecie? Tak – dobrze myślisz! To czyni brukselkę turbo zdrowym warzywem… Ta mała kapustka ma m.in. właściwości antynowotworowe dzięki zawartości silnego przeciwutleniacza o nazwie sulforafan. Związek ten ma także właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu taka brukselkowa sałatka może być pomocna w walce z przerostem Helicobacter Pylori. Sałatka z surowej brukselki i jabłka – przepyszna dzięki obecności tego magicznego warzywka jest też świetnym źródłem kwasu foliowego, wapnia, magnezu potasu i witaminy K.
Polacy najczęściej brukselkę kojarzą z gorzkim smakiem, lekko rozgotowaną z masłem i solą.. Ta najbardziej popularna w polskich domach wersja brukselki to chyba rzeczywiście jej… najgorsze wydanie! Brukselkę możecie jeść na surowo i jest przepyszna. Dodajcie odrobinę oliwy z oliwek, soli i orzechów włoskich i macie już przepyszną surówkę obfitą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Brukselka jest też cudowna w wersji pieczonej! Przetnijcie ją na pól, dodajcie sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy i upieczcie 30 min w 200 stopniach – rewelacja! I trzecia moja ulubiona wersja – przetnijcie małe kapustki na pół i podsmażcie na oliwie z czosnkiem, solą, imbirem i sosem sojowym.

WYKONANIE SAŁATKA Z SUROWEJ BRUKSELKI I JABŁKA – PRZEPYSZNA :
- Brukselkę umyj, jeżeli zewnętrzne jej listki są brzydkie – usuń je. Odetnij małym nożykiem wystające ogonki (o ile Twoja brukselka je ma). Jak? Zerknij na TEN KRÓTKI FILM POMOCNICZY!
- Surową brukselkę poszatkuj nożem, jakbyś siekała kapustę na surówkę, albo użyj do tego mandolinę (najwygodniej). UWAGA! Już niejeden kucharz stracił paluchy na mandolinie więc rób to ostrożnie!
- Do brukselki dorzuć posiekane jabłko (ja także przy pomocy mandoliny pokroiłam je w cienkie paseczki).
- Sos – zblenduj nasz kawałek awokado, trochę soku z cytryny, jogurtu lub serka, trochę syropku klonowego, musztardy, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i 1-3 łyżki wody (do uzyskania konsystencji bardzo gęstego sosu).
- Dorzuć sos do brukselki i jabłka, wymieszaj. Dodaj pokruszony ser i orzechy. I mamy to!
- Jeżeli chcesz zobaczyć pomocniczy, 30 sekundowy filmik z wykonania tej sałatki, zerknij NA TĄ ROLKĘ!
- Inny przepis, na równie fantastyczna sałatkę z kapusty w sosie orzechowym znajdziesz TUTAJ.
Macie chrapkę na więcej? Pamiętajcie, że na moim blogu macie dostępne przenajlepsze, pyszne, szybkie i zdrowe jadłospisy oraz ebooki kulinarne (SKLEP). A już w maju rusza kolejna edycja wyzwanie FIT FOCZKI 9 i nasz 7 tygodniowy, wspólny proces zmiany – redukcji, poprawy zdrowia, samopoczucia i nauki zdrowego odżywiania i gotowania! Do zobaczenia!