Puszysty omlet na słodko to przepis na moje ulubione słodkie śniadanie! Smakuje jak najlepsze ciasto na śniadanie, a jednocześnie to posiłek pełnowartościowy, odżywczy, mega syty i niskokaloryczny! Większość osób omlety smaży, a ja wolę je… upiec. Sprawdź jak zrobić Pieczony omlet na słodko Fit!
Przepis pochodzi oczywiście z 10 edycji wyzwania Fit Foczki, które startuje już 18.09! Najlepsze fit zdrowe przepisy wędrują właśnie do uczestniczek wyzwania, a więcej o nim poczytasz TUTAJ.
JAK ZROBIĆ PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO?
Co zrobić żeby omlet był puszysty? Co dodać do omleta żeby był puszysty? W przypadku omletów na słodko najważniejsze będzie ubicie białek jaj na sztywno. Jak do bezy! Teoretycznie im „lżejszej” mąki użyjesz tym omlet też ma większą szansę by nie opaść (mąka jasna pszenna, orkiszowa, ryżowa, jaglana, budyń w proszku). Dlaczego teoretycznie? W praktyce jednak, jeżeli odpowiednio przygotujesz masę na omlet nawet używając mąki pełnoziarnistej otrzymasz mega puszysty omlet jak ten ze zdjęcia! Robiłam takie setki razy.
Jaka mąka będzie najlepsza na fit omlet? Polecam ci mąkę pszenną lub orkiszową pełnoziarnistą (mają niski indeks glikemiczny). Świetnie sprawdzi się też mąka gryczana oraz owsiana. Ja często mieszam mąki i robiąc puszysty omlet na słodko używam połowę mąki jasnej i połowę pełnoziarnistej. Świetnym dodatkiem, na którym omlety fajnie rosną jest budyń w proszku oraz odżywka białkowa. Unikaj mąki kokosowej oraz migdałowej jeżeli chcesz by Twój omlet urósł.
Dlaczego omlet opada? Pamiętajcie żeby po zmieszaniu żółtek i mąki oraz ubitych białek masy łączyć delikatnie i krótko. Możecie zrobić to rózgą lub mikserem, ale krótko i na najniższych obrotach. W przypadku omletów smażonych omlet często rozwala się tez dlatego, że nieumiejętnie go obracacie. Tutaj polecam was sposób z obracaniem omleta przy pomocy talerza, a dodatkowo pamiętajcie, by z drugiej strony smażyć omlet bez przykrycia (z pierwszej smażymy z przykrywką). Dobra wiadomość – omlet pieczony wychodzi zawsze puszysty i nie musisz go obracać 😛
JAK ZROBIĆ FIT OMLET NA REDUKCJI?
Jak zrobić biszkoptowy fit omlet? I ile kalorii ma taki omlet na słodko? Omlet na słodko bez cukru robię na erytrolu. To bezpieczny, naturalny słodzik, który ma całe 0 kalorii i neutralny smak. Już sama to zmiana sprawia, że otrzymujesz niskokaloryczny omlet o niższym ładunku glikemicznym. Omlet z piekarnika też ma nieco niższa kaloryczność ponieważ nie ma konieczności używania tłuszczu do jego usmażenia. Mój puszysty omlet na słodko to 457kcal, ale gwarantuje wam, że ciężko tą porcję zjeść na raz!
Jeżeli chcesz zwiększyć ilość białka w swoim omlecie i zrobić omlet proteinowy możesz dodać do niego odżywkę białkową. Mieszają ją z mlekiem lub wodą otrzymasz przepyszną polewę. A co innego możesz dodać do omleta? Zamiast polewy z odżywki możesz zaserwować go po prostu z resztą jogurtu oraz owocami!
Pieczony omlet proteinowy na słodko z odżywką i owocami
PRZEPIS NA PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO:
- Rozdziel białka i żółtka.
- Żółtka wymieszaj z mąkami, (możesz użyć tylko jednej z nich), 5g odżywki (można pominąć), 20ml mleka, jogurtem, erytrolem, sodą i cytryną.
- Ubij białka na sztywno. Dodaj do nich masę z żółtkami i krótko i delikatnie zmiksuj do połączenia (możesz też po prostu wymieszać dużą rózgą).
- Przelej masę do małej tortownicy z papierem do pieczenia i piecz w 180st przez 23 minuty.
- 10g odżywki wymieszaj z 50ml mleka do całkowitego połączenia na sos.
- Omlet podawaj z sosem proteinowym, owocami i pistacjami.
- Pomocniczy 30 sekundowy filmik z przygotowania omletu znajdziesz TUTAJ.
INNE PRZEPISY NA PYSZNE SŁODKIE OMLETY:
- Omlet bananowy bez cukru
- Puszysty omlet z masłem orzechowym i bananem
- Omlet tiramisu
- Omlet wilgotne brownie z fasoli